PABA

A para-amino-benzoesav (PABA) egy antioxidáns hatású vegyület, amely jelentős szerepet játszik a DNS-szintézisben és a sejtosztódásban. Fontos a folsav metabolizmusában, mivel elősegíti annak felszívódását és hasznosulását, ami alapvető a vérképzés, az idegrendszer megfelelő működése és a sejtnövekedés szempontjából. Antioxidáns tulajdonsága révén segíti a szabad gyökök semlegesítését, így védi a sejteket az oxidatív károsodástól. A PABA különösen fontos a bőr, a haj és a körmök egészségének megőrzésében. Segít megvédeni a bőrt az UV-sugárzás okozta káros hatásoktól, csökkentve ezzel a napégés és a bőr korai öregedésének kockázatát. Egyes kutatások arra utalnak, hogy lassíthatja a haj őszülését és javíthatja annak szerkezetét, bár ezek az eredmények további vizsgálatokat igényelnek. Hiányában fokozott bőrérzékenység, irritáció és az UV-sugárzás káros hatásaira való nagyobb hajlam jelentkezhet.

Papaya

A papaya gazdag antioxidánsokban, például C-vitaminban, és tartalmaz papain enzimet, amely támogatja az emésztést és a fehérjék lebontását. Segít a bőr megújulásában, lassítja az öregedést, és támogatja az immunrendszert. Gyulladáscsökkentő hatású, és hozzájárulhat az emésztési zavarok enyhítéséhez.

Paradicsom

A paradicsom gazdag likopinban, egy erős antioxidánsban, amely védi a sejteket az oxidatív stressztől és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Támogatja a bőr egészségét, javítja az immunrendszer működését, és gyulladáscsökkentő hatású. Magas C-vitamin-tartalma elősegíti az általános vitalitást.

Pásztortáska

A pásztortáska gyógynövényként ismert vérzéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatásairól. Támogatja a menstruációs panaszok enyhítését, segíthet a túl erős vérzés szabályozásában, valamint a húgyúti és veseproblémák kezelésében. Antioxidáns tartalma révén védi a sejteket a káros szabad gyökök ellen és elősegíti az általános egészséget.

Pepszin

A pepszin egy emésztőenzim, amely a gyomorban termelődik, és segít a fehérjék lebontásában. Ezen keresztül elősegíti az emésztést, és javítja a tápanyagok felszívódását. A pepszin segíthet a gyomorégés, puffadás és emésztési zavarok enyhítésében. Emellett az egészséges bélflóra fenntartásában is szerepet játszhat.

Petrezselyem

A petrezselyem erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír. Gazdag C-vitaminban, klorofillban és vasban, amelyek támogatják az immunrendszert és a vérképzést. Segíti a veseműködést, és természetes vízhajtóként hozzájárulhat a méregtelenítéshez. Javíthatja az emésztést és a szájhigiéniát is.

Piper longum

A hosszú bors (Piper longum) serkenti az emésztést, javítja a tápanyagok felszívódását és támogatja az anyagcserét. Piplintartalmának köszönhetően erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatással bír, és segíti más hatóanyagok, például a kurkumin felszívódását a szervezetben.

Polifenol

A polifenolok növényi eredetű vegyületek, melyek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Szerepük kiemelkedő a sejtek védelmében az oxidatív stressz ellen, segítik a szív- és érrendszer működését, valamint javítják a bőr rugalmasságát és egészségét. Támogatják az anyagcsere folyamatokat, és lassítják az öregedés jeleit.

Poliszacharid

A poliszacharidok komplex szénhidrátok, amelyek hosszú láncú cukormolekulákból állnak. Jellemzően antioxidáns hatásúak, támogatják az immunrendszert, és segítenek a gyulladások csökkentésében. Fontos szerepük van az emésztésben is, mivel hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához, javítják a bélperisztaltikát és erősítik a szervezet védekező mechanizmusait.

Pollen

A pollen a virágok hímivarsejtjeit tartalmazza, és rendkívül gazdag tápanyagokban, mint vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és antioxidánsok. Az immunrendszer erősítésére, az energiaszint növelésére és a gyulladások csökkentésére is hasznos. Emellett javíthatja a bélflórát, a légúti problémák kezelésében is segíthet.

Proantocianidok

A proantocianidok erős antioxidáns vegyületek, amelyek különösen a bogyós gyümölcsökben és a tőzegáfonyában találhatók meg. Támogatják az érfalak rugalmasságát, javítják a vérkeringést, és segítenek megelőzni a húgyúti fertőzéseket. Emellett gyulladáscsökkentő hatásúak, és védik a sejteket az oxidatív károsodástól, így lassítják az öregedés folyamatát.

Procianidinek

A procianidinek a polifenolok csoportjába tartozó antioxidáns vegyületek, amelyek leginkább gyümölcsökben (például szőlőben, almában, áfonyában) és magvakban fordulnak elő. Erőteljes szabadgyök-fogó hatásuk révén segítik a sejtek védelmét az oxidatív stressz ellen. Hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez az erek rugalmasságának javításával és a vérkeringés támogatásával. Gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

Propolisz

A propolisz, vagy méhviasz, a méhek által termelt természetes anyag, melyet gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező vegyületek gazdagítanak. Erősíti az immunrendszert, segíthet a sebek gyógyulásában és enyhíti a torokfájást. A propolisz bélflórára gyakorolt jótékony hatása is kiemelkedő.

Találatok: 54