Aszkorbinsav

Az aszkorbinsav (l-aszkorbinsav) a C-vitamin kémiai elnevezése. Mindennapi étkezésünkkel pótolnunk kell, mert szervezetünk nem képes előállítani.
Gátolja a levegő oxigénjének hatására létrejövő szabad gyökök képződését, ezért az aszkorbinsav a természetes antioxidánsok közé tartozik. 
Az emberi szervezetben a C-vitamin részt vesz többek között a sejtek oxigénfelvételében és a kollagén képződésben, ami a csontok és a porcok kötőszövetének felépítéséhez szükséges. Ezen felül erősíti az immunrendszert és javítja a vas felszívódását. 



Az élelmiszeriparban sütéshez (tésztákhoz, kenyerekhez), tartósítószerként (befőttekhez, lekvárokhoz) is használják. Az aszkorbinsav gátolja az oxigén minőségrontó hatását: megakadályozza a felszeletelt gyümölcsök, zöldségek bebarnulását is. Gyakran más antioxidánsokkal együtt használják: javítja a különféle lisztekből készült tészták minőségét.

Jellemzők:
• A C-vitamin skorbut ellen védő képességéről kapta tudományos nevét: aszkorbinsav.
• Vízben oldódó antioxidáns: véd a szabad gyökök károsító hatásával szemben.
• Erősíti a hajszálerek falait 
• Fontos szerepet játszik a kollagén képződésében.
• gyorsítja a test regenerálódását, segíti a porcok, inak, izületek, izmok megfelelő működését
• a vörösvértestek hemoglobin bioszintézisét
• a vas felszívódását a szervezetben