Karantén utáni fogyókúra

A járványhelyzet kialakulása óta végbemenő, mindennapjainkat érintő változásokból fakadó feszültség és a szabadtéri, illetve csoportos tevékenységek kapcsán elérhető lehetőségek csökkenésével természetes módon sokak számára súlynövekedést eredményezett. A nyár közeledtével azonban új szokások bevezetésével járulhatunk hozzá az egészségesebb életmód kialakításához és a hatékonyabb fogyókúrához.

Tegye fel a kezét az, aki az elmúlt bő egy évben felszedett magára legalább néhány kilót! 

Ha ez a felszólítás egy Zoom-meeting keretén belül hangozna el, valószínűleg több résztvevő is jelentkezne - de legalábbis néhányan szemlesütve elmosolyodnának. A koronavírus életünk számos területén éreztette – érezteti még mindig - hatását, s valamilyen szinten mindannyiunk számára felborította a mindennapok addig megszokott ritmusát - kinek a családi élet és a home-office összehangolása, kinek a folyamatos egyedüllét, vagy éppen a másokkal való összezártság jelentett új kihívást, mások alkalmazkodó- és problémamegoldó készségét pedig a munkahely elveszítése és a munkakeresés, vagy éppen a megnövekedett munkahelyi elvárások tették próbára.

A változások természetes módon a belső feszültség, szorongás növekedését eredményezték, a korlátozások kapcsán csökkent sportolási és egyéb szabadidős lehetőségek hiánya révén felmerült űr pótlására pedig kézzel fekvő megoldásnak bizonyult sokak – sokunk – számára a vigasztaló étkezés. Egy plusz desszert, egy kis éjjeli nassolás, az esti futás utáni könnyű vacsora helyett film közben elfogyasztott pizza - „Ennyi örömöm már csak legyen ebben a helyzetben!” – erősítettük meg magunkat étrendünkkel kapcsolatos, nem éppen az egészséges életmódot elősegítő döntéseinkkel kapcsolatosan. Ahelyett azonban, hogy pálcát törnénk saját fejünk felett és szomorúan néznénk kinőtt ruháinkat, inkább alkossunk új szokásokat és nyissunk egy új fejezetet - az egyre hosszabbodó nappalokkal, a nyár közeledtével elérkezett az idő, hogy újra megtaláljuk az egyensúlyt.

A karantén utáni fogyókúra az egyensúly megtalálásának elvéről szól, módszerei pedig a fokozatosság, a rendszeresség és a keretek kialakítása

Nem csupán azoknak szól a következő néhány rövid, gyakorlati tanács, akik a járványhelyzet kialakulása óta felszedett plusz kilók miatt diétázni szeretnének, hanem azoknak is, akik csupán szeretnék helyreállítani felborult étkezési szokásaikat és napi ritmusukat. Tekintsük át, mik azok a területek az életünkben, amelyek hozzájárultak testsúlyunk növekedéséhez, és fogjunk hozzá egy új, egészséges rutin kialakításához!

  1. Kezdjük a reggeli rutin helyreállításával, melyben a home-office munkarend és a munkahelyre való közlekedési idő változást jelenthetett. Ha a karantén alatt bioritmusunkkal átcsúsztunk az éjjeli bagoly-zónába, igyekezzünk korábban lefeküdni, s korábban kelni.  A pihentető, frissítő alvásban segítséget nyújthat számunkra az elalvás előtt fél órával fogyasztott citromfű-, levendula- vagy kamillatea.
  2. A reggeli rutin részeként az esetlegesen elhanyagolt reggelit építsük be újra életünkbe - fogyasszunk gabonafélékben (teljes kiőrlésű pékáru, útifű maghéj, zabpehely stb.) gazdag reggelit, mely lendületet ad a napkezdéshez, a tízórai nassolási vágyunk kielégítése céljából pedig magas cukortartalmú desszertek helyett pedig inkább együnk vitamindús, nyers gyümölcsöket, aszalványokat, csökkentett cukortartalmú „nasikat”, vagy dobjunk össze egy frissítő smoothie-t. Édesítés céljából kristálycukor helyett alkalmazzunk sztíviát vagy egyéb, alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket.
  3. Az ebédet igyekezzünk minden nap azonos időben elfogyasztani, az egészséges táplálkozás jegyében pedig a levest kövesse valamilyen sovány hús, élelmi rostban és vitaminokban gazdag körettel, mely lehet például barna rizs, párolt zöldség, vagy teljes őrlésű spagetti.
  4. A tízóraihoz hasonló módon járjunk el a délutáni nassolás kiválasztásakor, a - körülbelül elalvás előtt három órával elfogyasztott – vacsora pedig már valamilyen könnyű étel legyen, például töltött cukkini, sonkás omlett vagy cézársaláta.
  5. A napi szükséges mennyiségű folyadékbevitel (felnőttek esetében 2-2,5 liter) szintén fontos szereppel bír a normál anyagcsere fenntartásában, az idegrendszer védelmében és általában véve az egészség megőrzésében. Az édes ízű, magas kalóriatartalmú üdítők helyett megfelelő alternatívát jelentenek a különböző finom aromájú, jótékony hatású gyógyteák, melyeket fogyaszthatunk kellemes, testet-lelket felmelegítő hőmérsékleten vagy hűsítő frissítőként is.
  6. A rendszeres, napi testmozgás stresszoldó hatással bír és segít a vércukorszint egészséges szinten tartásában. Ha több hónapig mozgásszegény életmódot folytattunk, a napi szintű testmozgás bevezetése talán egyelőre megvalósíthatatlan kihívásnak tűnhet – ebben az esetben haladjunk lépésre lépésre, s hetente három alkalommal fél órát sétáljunk, biciklizzünk, vagy kocogjunk.

A napi öt, egészséges ételekben gazdag étkezés - amely elősegíti az anyagcsere hatékony működését, ezáltal a testsúlycsökkenést - alapvetően egy bizonyos keretet ad a karantén ideje alatt esetlegesen felborult mindennapjainknak, ezen kívül a megfelelő folyadékbevitellel, a rendszeres testmozgással és a kiegyensúlyozott alvási rutin kialakításával pedig a megújult, egészséges életmódunk alapköveit rakjuk le.

Fogyókúrás termékek ITT

Az új szokások kialakítása saját magunkkal szemben való türelmet igényel – a karantén utáni fogyókúrában, egészséges életmódra való átállásban a jelszavaink tehát legyenek a fokozatosság és a rendszeresség, így alakíthatjuk ki az egészséges életmód gyakorlati kereteit.

Kapcsolódó termékek

    Cikkszám Cikksz. MV016

    A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

    Készleten
    1 820 Ft
    Cikkszám Cikksz. DT894

    A megnövekedett vizelet-kiválasztás segíthet a szervezetünket tisztán és méreganyagoktól mentesen megőrizni.

    5 290 Ft
    Kifutott termék
    Cikkszám Cikksz. DT650

    Az összetevők serkentik a nyirokáramlást és a vérkeringést, erősítik a kötőszövetet és az erek falát. Ajánlott viszeres, hajszáleres problémák esetén, narancsbőr ellen, és olyan testsúlycsökkentő diéta kiegészítéseként, ami a combok körterületének csökkentését, szálkásítását célozza meg.

    6 495 Ft
    Kifutott termék
    Cikkszám Cikksz. DT544

    Koncentrátum méregtelenítő és lúgosító ivókúrához - napi fél perc a tökéletes méregtelenítésért!

    6 295 Ft
    Kifutott termék