A matcha tea nem csupán egy ital - kulturális élmény is: a smaragzöld színű ital fogyasztásával a keleti teaceremóniák évezredes örökségébe kóstolhatunk bele. A matcha különleges színe és gazdag aromája speciális feldolgozási módjának köszönhető, előállításához pedig csupán a legkiválóbb tealeveleket használják fel. Írásunkban bemutatjuk, hogyan állítják elő a matcha teát, s milyen egészségvédő hatásokkal járul hozzá egészségünk megőrzéséhez.
Ismerjük meg a matcha teát!
A smaragzöld színű, intenzív aromájú matcha tea több évezredes múltra tekint vissza. Már az ókori kínai buddhisták is alkalmazták értékes gyógyhatása miatt, a VII. századtól kezdve pedig a japán kultúrában kapott kiemelt szerepet - évszázadokon át a papok, a harcosok és a nemesek itala volt. Az 1300-as évektől kezdve a matcha fokozatosan elérhetővé vált a teljes lakosság számára, így vált a japán kultúra egyik meghatározó elemévé.
A matcha tea a hagyományos zöld tea (Camellia Sinensis) egyik alfaja. Finomra őrölt, porszerű állaggal rendelkezik, íze kellemesen kesernyés. Egyedi íz- és illataromája, valamint jótékony egészségvédő hatása a termesztése során alkalmazott, speciális árnyékolási technikának köszönhető. A tealeveleket a szüretet megelőzően néhány héten át árnyékolják, ami lassítja a növény növekedését, valamint növeli a levelek theanin-, koffein- és klorofill-tartalmát. A leveleket leszedésüket követően gőzölik, laposra szárítják, majd eltávolítják a szárakat és az ereket, végül kőmalmokkal porrá őrlik. Az őrlés egy rendkívül lassú folyamat, mivel a matcha íz- és illataromájának megőrzése érdekében az őrléshez használt köveknek nem szabad felmelegedniük.
Az árnyékolási technikának köszönhetően más zöld teákhoz viszonyítva a matcha tea magasabb theanin-tartalommal bír, ezért ugrásszerű energialöket helyett stabil, hosszan tartó lendületet biztosít. Egyedülálló koffein-theanin arányának köszönhetően növeli az energiaszintet és csökkenti a stresszt. Magas klorofill-tartalma fokozza egészségvédő hatásait, valamint ezen anyagnak köszönhető a növény intenzív zöld színe is.
A matcha tea egészségvédő tulajdonságai
- A matcha tea fokozza az éberséget és az energiát, eközben oldja a stresszt.
- Segíthet a fáradtság és fáradékonyság csökkentésében és támogathatja az idegrendszer normál működését.
- Támogathatja a szív egészségének megőrzését, rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást.
- Hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához.
- Vértisztító, méregtelenítő hatással rendelkezik.
- Lúgos kémhatásának köszönhetően nem okoz gyomorsavat.
- Elősegítheti az optimális testsúly fenntartását.
Hogyan fogyasszuk a matcha teát?
A matcha elkészítéséhez az optimális vízhőmérséklet 70-80°C között mozog. A gyógy- és gyümölcsteákkal ellentétben nem áztatjuk, hanem fél percen át kevergetve feloldjuk a vízben, melyhez ajánlott a hagyományos japán teakeverő ecset, a chasen használata. A matcha teából készíthetünk lattét, hozzáadhatjuk süteményekhez, fagylalthoz, valamint turmixokhoz is.
Ajánló: Matcha tea termékek
1. A BioMenü BIO Matcha tea por terméke klasszikus kategóriájú zöldtea-port tartalmaz. A finomra őrölt por elkészítéséhez a legkiválóbb tearügyeket használják fel. Aromája egyedülálló, jellegzetesen keserű.
2. Mecsek Honoka BIO Japán Matcha tea por terméke 100% vegán, bio matcha tea porból készül. Fogyasztását javasoljuk krémes matcha latte vagy hűsítő matcha limonádé formájában is.
3. A Bulkshop Japán matcha tea por terméke 100%-ban természetes alapanyagból készült, nem tartalmaz mesterséges aromákat, édesítőszereket vagy tartósítószereket. A hagyományos zöld teához viszonyítva 137x több antioxidáns tartalmaz.
+1: Azok számára, akik szeretnének élni a matcha fogyasztása adta előnyökkel, de a kapszula alapú étrend-kiegészítőt preferálják a hagyományos tea helyett, ajánljuk a BioMenü BIO Matcha tea por kapszuláját.