Az immunrendszer támogatása különösen fontos a hidegebb hónapokban, amikor a fertőzések és megfázások gyakorisága nő. Nem kell azonban messzire mennünk vagy drága csodaszereket vásárolnunk ahhoz, hogy megerősítsük szervezetünk védekezőképességét. Elég körülnéznünk a konyhában vagy a spájzban, számtalan természetes immunerősítő vesz minket körül: a gyümölcskosárban lapuló gyömbér, a fokhagyma a hűtő zöldségesfiókjában, vagy a kurkuma a fűszeresdobozban mind-mind „superfoodok”, melyek fogyasztásával erősíthetjük szervezetünket. Az alábbiakban egy csokorba gyűjtöttünk néhány tápanyagdús zöldséget, gyümölcsöt és fűszert, melyekből érdemes betáraznod a hideg hónapokban!
Gyömbér - Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, immunerősítő
A gyömbér az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott immunerősítő hatású gyógynövény. Elősegíti a hőtermelést, ezáltal fokozza az izzadást és a méreganyagok kiürülését szervezetünkből. Javítja a vérkeringést, oldja a görcsöket, csillapítja a köhögést és enyhíti a hányingert. Legfőbb hatóanyaga, a gingerol immunerősítő hatása mellett hozzájárul a torokfájás enyhítéséhez.
Készítsünk gyömbérteát vagy ginger shotot!
Egy hosszú, kimerítő nap végén hazatérve jól esik az embernek egy bögre gőzölgő, forró ital, ami átmelegíti a testet és a lelket. Reszeljünk le egy hüvelykujjnyi gyömbért, majd forraljuk fel és lassú tűzön főzzük kb. 15 percen át. Ízesítésként és az immunerősítő hatás növeléséért adjunk hozzá egy kanál mézet és egy szelet citromot!
Csupán pár perc alatt elkészíthetjük a boltban kapható ginger shot házi alternatíváját! Hámozzunk meg és reszeljünk le egy kis adag gyömbért, adjuk hozzá egy citrom frissen facsart levét, 1 evőkanál mézet és fél deciliter vizet, majd turmixoljük össze őket! A házi készítésű ginger shotot a legjobb frissen elfogyasztani, de a hűtőben is eláll pár napig.
Termékajánló: Dr. Chen Mézes gyömbér tea
Fokhagyma - A természet antibiotikuma
Minden háztartásban megtalálható, olcsón beszerezhető és tele van antioxidánsokkal: a természet antibiotikuma, a fokhagyma megérdemli a superfood megnevezést! Allicin nevű hatóanyaga erős antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal bír, a fokhagyma ezen felül B1- és B6-vitaminokat, C-vitamint, mangánt, rezet és szelént is tartalmaz. Elősegíti a légúti rendszer és a bélrendszer egészségének fenntartását. Alacsony kalóriatartalommal bír (13 kcal/100 g) rendelkezik, sokoldalúan felhasználható - nem véletlenül a magyar konyha egyik legfőbb fűszernövénye!
Fokhagymás-citromos ital: immunerősítő ital párszáz forintból
Tisztítsunk meg és vágjunk össze 7-8 gerezd fokhagymát. Héjával együtt vágjunk össze 1-2 citromot, majd turmixoljuk össze a fokhagymadarabokkal. Forraljunk fel 2,5 dl vizet, keverjük el az elkészített turmixunkkal és még melegen szűrjük át egy szitán. Alkalmanként egy kis pohárkával igyunk belőle. Immunerősítő citromos-fokhagymás turmixunkat tároljuk hűtőben.
Termékajánló: Dr. Aliment Fekete fokhagyma (55 g)
Kurkuma - Aranysárga szuperfűszer
Az indiai konyha egyik legnépszerűbb fűszernövénye, a kurkuma számos egészségvédő hatással rendelkezik. A kurkumában található kurkumin nevű hatóanyag erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonsággal bír, ezáltal hatékony segítséget nyújthat az immunrendszer optimális működésének támogatásához.
Golden milk - azaz a kurkumás latte készítésének fortélyai
Forraljunk fel folyamatosan kevergetve egy negyed csésze kurkumaport, egy fél csésze vizet és egy fél teáskanál feketeborsot! Ha kész, egy sűrű állagú, krémes pasztát kapunk, melyet hűtőben több, mint egy hónapon át tárolhatunk. Fogyasztás előtt ízesítsük mézzel és tejjel, egyéni preferencia szerint adagolva. Az értékes italt még izgalmasabbá tehetjük egy kis gyömbér hozzáadásával!
Termékajánló: PaleoCentrum Őrölt kurkuma (250 g)