Fucsovics Márton a július 28.-i, Rafael Nadal ellen játszott fantasztikus meccsét követően az argentin Televisión Pública-nak adott interjújában beszámolt róla: már 3 hónapja lelkes matétea-fogyasztó, elközelettségének kifejezéseként pedig már a karján viseli a gyógynövény szimbólumát ábrázoló tetoválást. Írásunkban megismertetjük Olvasóinkat a maté tea jótékony hatásairól és bemutatjuk, hogyan készíthetjük el otthon a frissítő, energizáló hatású italt.
Ismerjük meg a teniszező nagy kedvencét, a maté teát!
A yerba maté (lat. Ilex paraguariensis) egy Dél-Amerikában őshonos, vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és aminosavakban rendkívül gazdag gyógynövény. Természetes élénkítő tulajdonsággal bír, serkenti az agyműködést, ugyanakkor egyszerre nyugtatóan is hat az elmére. Jelentős antioxidáns-tartalmának köszönhetően megköti a szabadgyököket, melyek többek között a betegségek kialakulásáért és a korai öregedésért felelősek.
Fucsovics Márton mellett számos egyéb hazai és külföldi sportoló számolt már be arról, hogy a maté tea étrendjük szerves részét képezi: a magyar sportolók közül Szoboszlai Dominik, a külföldiek közül pedig Lionel Messi, Neymar Jr. és Luis Suarez nevét említik leggyakrabban a maté-rajongók között.
Pozitív hatás testre és elmére
A yerba maté az A-, B-, C- és E-vitaminok természetes forrása, az ásványi anyagok közül pedig legnagyobb arányban magnéziumot, vasat, mangánt, cinket és káliumot tartalmaz. Igen magas antioxidáns-, valamint polifenol-tartalommal rendelkezik, élénkítő hatása pedig többek között a benne található koffeinnek köszönhető. Koffeintartalma kevéssel marad alá a kávénak: egy csésze maté tea nagyjából 85 gramm, míg egy csésze kávé 95 g koffeint tartalmaz, így a maté fogyasztásával kiválthatjuk a kávét.
Értékes hatóanyagainak köszönhetően a testre és az elmére egyaránt pozitív hatást fejt ki:
- Semlegesíti a szabadgyökök hatását és véd a korai öregedéssel szemben.
- Hozzájárul az immunrendszer védekezőképességének fenntartásához.
- Csökkenti az éhséget és fokozza a zsírégetést, ezáltal elősegíti a fogyókúra sikerességét.
- Segíti az erek tisztulását, ezáltal csökkenti a koleszterinszintet.
- Energizáló hatással bír, hozzájárul a vitalitás megőrzéséhez.
- Javítja az éberséget és a koncentrációt, segít az összpontosításban.
- Természetes stimuláló hatással bír, segíti a tanulást.
A kávéhoz hasonlóan a maté tea nem csupán egy ital: életmódunk szerves részét is képezheti, s az elfogyasztására szánt néhány perc egy kellemes, üdítő megálló lehet mindennapjainkban, melyet követően energiától kicsattanva folytathatjuk feladataink végzését. Ha szívesen fogyasztasz gyógyteákat, ugyanakkor vágysz a koffein élénkítő hatására, próbálj ki egy csésze maté teát!
Termékajánló: BiOrganik Rosamante Yerba maté tea 500g
Hogyan fogyasszuk a maté teát?
A maté teát hagyományosan a maté tökből fogyasztják, az ún. bombilla (hagyományos, szűrős fémszívószál) felhasználásával. Amennyiben viszont nem áll rendelkezésünkre maté tök és bombilla, a maté teáját alternatív módokon is elkészíthetjük. Lássuk, hogyan!
1. Készítsük el úgy, mint bármely más gyógyteát!
Egy teáskannában melegítsük fel a vizet, ügyelve, hogy a víz legyen forró (a legjobb, ha 68-70°C közötti), de ne forrjon fel - utóbbi esetben ugyanis a maté tea megkeseredik és veszít értékes hatóanyag-tartalmából. A száraz gyógynövényt hideg vízzel néhány másodpercig öblítsük át, majd csészénként fél evőkanál (vagy egy filternyi) matét áztassuk a forró vízben, öt percen keresztül. Ezután szűrjük le, és fogyasszuk mézzel, tejjel vagy ízésesítés nélkül.
2. Használjunk french press kávéfőzőt!
A maté teát elkészíthetjük a french press néven ismert dugattyús kávéfőzőben is. Bögrénként másfél evőkanál matét tegyünk a prés aljára, majd öntsünk rá kevés hideg vizet, hogy megőrizzük az értékes összetevőket. Várjunk 30 másodpercet, majd öntsük fel forró vízzel, és hagyjuk ázni 5-10 percen keresztül. Ezt követően nyomjuk le a prést és öntsük le a kész mate-teát.
3. Így készítsük a hideg maté teát!
Hidegen elkészítve a maté teát, finom, selymes ízű italt kapunk. Két deciliter vízhez adjunk egy evőkanál vagy két filter matét, a teát pedig egy üvegben elhelyezve tegyük a hűtőbe. Hagyjuk ázni legalább nyolc órán keresztül, ám akár egész éjszakára is bent hagyhatjuk a hűtőben. Ezt követően szűrjük le, s fogyasszuk üresen vagy ízlés szerint mézzel, gyümölcslével keverve.
Tekintsd meg teljes maté-termékkínálatunkat!