Hosszantartó energizáló hatás: matcha teával a tavaszi fáradtság ellen

A népszerű zöldtea-fajta, a matcha tea a japán teakultúra szerves részét képezi. A nagy becsben tartott, értékes hatóanyagokban gazdag teaféle számos potenciális egészségvédő hatással bír. Egyszerre frissít és nyugtat, éberré tesz és segíti a koncentrációt. Sokoldalú jótékony hatása miatt már világszerte nagy érdeklődés övezi. 

Évszázados hagyománnyal rendelkező teakülönlegesség

A matcha tea a hagyományos zöld tea (Camellia sinensis) porított, egyedi előállítási forma szerint előállított változata. A japán kultúrában a teát mély tisztelet övezi: fogyasztása nem csupán az ízélményről szól, kulturális és szociális jelentőséggel bír. A matcha tea japán hagyomány szerinti elkészítése és felszolgálása egy különleges rituálé, mely magában hordozza a harmónia, a tisztelet, a tisztaság és a nyugalom elvét.

A matcha készítésének hagyománya évszázadokra nyúlik vissza Japánban. Az első teamagvakat a VII. században, a kínai Tang-dinasztia idején szállították Japánba. A XIII. századig csupán a társadalom szűk rétege számára volt elérhető: eleinte csak a papok, a nemesek és a szamurájok előtt volt ismeretes a matcha tea számos jótékony hatása. A matcha tea a 1200-as években vált elérhetővé az egész lakosság számára, s idővel a japán hagyományok egyik jelentős szereplőjévé nőtte ki magát. Az alábbiakban Okakura Kakuzō, a Teakönyv (1906) szerzőjének leírását olvashatjuk a teázás kulturális és életvitelbeli jelentőségéről: 

„A tea eredetileg orvosság gyanánt szolgált, ám az idők során kedvelt frissítő itallá vált szerte a világon. A VIII. századi Kínában bevonult a költészet világába is, mint a vendéglátás kifinomult módja. Japán a XV. században az esztéticizmus rangjára emelte a teázást, melynek kultusza a szépséget bálványozza a mindennapi élet alantas viszonyai közepette. A puritanizmusnak és a harmóniának, a kölcsönös jóakarat szellemének, valamint a társadalmi rend romantikus felfogásának hitvallása. Célja valójában a Tökéletlen, hiszen a lehetséges harmónia megteremtésére törekszik egy lehetetlen közegben, amit életnek hívunk.”
/ Okakuro Kakuzo: Teakönyv /

 

Matcha tea

A matcha tea értékes hatóanyagai és egészségvédő hatásai

A matcha tea egyedi kémiai összetétele által számos pozitív egészségvédő hatással bír. Különleges hatóanyag-tartalma a termesztése során alkalmazott árnyékolásos termesztési eljárásnak köszönhető: leszedése előtt néhány héttel a teanövény felé árnyékot alakítanak ki, ezáltal a növény lassabban növekszik, s nagyobb mennyiségben termel theanint és koffeint

A matcha tea egyedülálló koffein-theanin aránya felelős a tea kettős hatásáért: magas koffeintartalmának köszönhetően élénkít, növeli az energiaszintet, szintén magas theanin-tartalmának köszönhetően azonban e hatás nem drasztikus, hanem hosszantartó, s élénkítő hatása mellett a matcha csökkenti stresszt és segíti a koncentrációt.

Hirtelen energianövekedés helyett fokozatosan fejti ki élénkítő hatását, s hosszabb időn keresztül nyújt éberséget.

Legjelentősebb bioaktív összetevői közé soroljuk a theanin, a koffein és a klorofill mellett a katekineket, azon belül legnagyobb arányban az epigallokatekin-gallát (EGCG) nevű flavonoid vegyületet, mely antioxidáns hatással rendelkezik. Jelentős katekin-tartalmának köszönhető a matcha intenzív antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsága. 

Az antioxidánsok fontos szerepet töltenek be egészségünk megőrzésében: akadályozzák a szervezetünkben végbemenő oxidációs folyamatokat és az ezen folyamatok során keletkező káros melléktermékek kialakulását és elburjánzását. Az oxidációs folyamatok a testünket alkotó minden molekulára hatással vannak, hozzájárulnak a szív- és érrendszeri problémák kialakulásához, gyorsítják az öregedési folyamatokat és gyengítik az immunrendszert

A zöld teák közül a matcha tea rendelkezik a legjelentősebb antioxidáns-tartalommal.

A matcha tea rendszeres fogyasztása esetén hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálódásához és a vérnyomás csökkentéséhez is. Serkentheti az anyagcserét, ezáltal támogathatja az emésztést és a testsúlykontrollt. Lúgos kémhatása révén fogyasztása nem okoz gyomorsavat.

A fentieket összegezve a matcha tea értékes, bioaktív hatóanyagai révén hatékony segítséget nyújthat az energiaszint növelésében, ezáltal a fáradékonyság csökkentésében, továbbá támogathatja az idegrendszer normál működését. Magas koffeintartalma mellett jelentős theanin-tartalmának köszönhetően ugrásszerű energianövekedés helyett fokozatosan fejti ki élénkítő hatását, emellett elősegíti az ellazulást és a koncentrációt. Jelentős antioxidáns-tartalmának köszönhetően támogathatja az immunrendszer védekezőképességét.

A matcha por elkeveréséhez hagyományosan bambusz keverő ecsetet (chasen) alkalmazunk.

 

Hogyan fogyasszuk a matcha teát?

A hagyományos zöld teához hasonlóan a matcha tea elkészítéséhez 70 és 80°C közötti vizet alkalmazunk. Áztatás helyett a matcha teát 30 másodperc alatt megkeverjük, ehhez a legideálisabb eszköz a japánul chasen néven ismert bambusz teakeverő ecset. A bambuszecset használatával finom, selymes állagú italt készíthetünk. 

Matcha latte

Hozzávalók: 1,5 teáskanál matcha por, 1 evőkanál forró víz, méz (ízlés szerint), 3/4 csésze forró tej (kb. 175 ml)

A matcha latte készítésének első lépéseként a fent leírt módon készítsük el a matcha teát, majd keverjünk bele mézet ízlés szerinti mennyiségben. Ezt követően adjuk hozzá a forró tejet és keverjük össze kézi tejhabosítóval. Az elkészült matcha latte azonnal fogyasztandó. Egészségünkre!

Zöld teák széles választéka

Webáruházunkban zöld teák széles választékát kínáljuk kedves Vásárlóinknak. Ha felkeltettük érdeklődésed a matcha tea és a más zöld teák iránt, kattints az alábbi linkre és böngészd át terméklistánkat. 


Források:

1. Antioxidant Properties and Nutritional Composition of Matcha Green Tea [National Library of Medicine]

2. Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review [National Library of Medicine]

Kapcsolódó termékek

    • -30%
    Cikkszám Cikksz. CIO2135

    Egészség, tradíció, harmónia: a legzöldebb tea! Egyedülálló, enyhén kesernyés ízű klasszikus, amely a közel egy évezredes japán matcha tea szertartások zamatait és harmóniáját idézi otthonunkba.

    Készleten
    2 370 Ft 3 390 Ft
    Cikkszám Cikksz. GZ0547

    A mathca por különleges, földes aromájú növényi por, mely élvezeti értéke mellett számos potenciális egészségvédő hatásával járulhat hozzá egészségünk megőrzéséhez. Organikus, vegán termék.

    2 890 Ft
    Kifutott termék
    Cikkszám Cikksz. MD3288

    BIO japán matcha tea por - 100% vegán

    Készleten
    3 390 Ft