A glicin egy nem esszenciális aminosav, mely számos fehérje alkotóelemei között megtalálható, többek között a kollagén egyik legfontosabb összetevője. 75 g/mol molekulatömegével a legkisebb aminosavnak számít, kis mérete ellenére azonban rengeteg fontos feladatot lát el szervezetünkben. Noha szervezetünk magától is képes előállítani, fontos, hogy étrendünkben helyet kapjanak a magas glicintartalmú élelmiszerek, mint például a zselatin, a csontleves és más állati eredetű fehérjék.
Hallottál már a glicinről?
A glicin szó a görög glykys (γλυκύς) szóból ered, melynek jelentése édes. A beszédes név utal az értékes aminosav kellemes, édes aromájára, melynek köszönhetően cukorhelyettesítőként is alkalmazható. Hőálló anyag - 233°C-on bomlik -, ezért sütéshez és forró italok elkészítéséhez egyaránt alkalmazható. Nem esszenciális aminosav, tehát szervezetünk magától is képes előállítani - szervezetünk egészséges működéséhez azonban szükséges, hogy táplálkozás útján is elegendő glicint vigyünk be.
A legtöbb fehérje csupán kis mennyiségben tartalmaz glicint, kivéve a kollagént, mely egyedülálló, 35%-os glicintartalommal bír. Legnagyobb arányban a máj és a vesék termelik, legtöbb esetben az ún. szerin aminosavból.
Iparilag klórecetsavból állítják elő, ammónia hozzáadásával. Édesítőszerként és ízfokozóként megtalálható különböző élelmiszerekben, emellett a gyógyszeriparban vivőanyagként és pufferként (pH-érték kiegyenlítő anyagként) alkalmazzák. A mezőgazdaságban takarmány-adalékként, más iparágakban pedig egyes műanyagok és kozmetikai termékek gyártásához is felhasználják.
Egy igazán érdekes tény a glicinről, hogy már az űrből származó meteoritokban is kimutatták*. Ez arra utal, hogy a glicin – és talán más aminosavak is – már a Föld kialakulása előtt is létezhettek, így szerepet játszhattak az élet keletkezésének folyamataiban. Térjünk azonban most vissza a glicin egészségmegőrzésben játszott, fontos szerepéhez!
Hogyan járul hozzá a glicin egészségünk megőrzéséhez?
Noha a legkisebb aminosavként tartjuk számon - molekulatömege csupán 75 g/mol - , a glicin szerepe szervezetünkben közel sem elhanyagolható: számos élettani folyamat nélkülözhetetlen alkotóeleme*3.
1. Természetes gyulladáscsökkentő
A glicin egyik legkiemelkedőbb hatása, hogy képes mérsékelni a szervezetben zajló krónikus gyulladásos folyamatokat. Ez különösen fontos napjainkban, amikor a legtöbb civilizációs betegség – legyen szó szív- és érrendszeri problémákról, cukorbetegségről, elhízásról vagy autoimmun eredetű kórképekről – valamilyen gyulladásos háttérrel is összefügg. A glicin szabályozza az immunsejtek működését és visszafogja a gyulladást fokozó anyagok (például bizonyos citokinek) termelődését, ezzel hozzájárul szervezetünk természetes egyensúlyának megőrzéséhez.
2. Antioxidáns védelmet nyújt
A glicin alapvető szerepet játszik a glutation nevű antioxidáns előállításában, mely a test egyik legfontosabb „védelmi pajzsa” a szabad gyökök és oxidatív stressz káros hatásaival szemben. A glutation segít a sejtkárosító molekulák semlegesítésében, ezáltal támogatja a sejtek épségét és lassítja az öregedési folyamatokat. Glicin hiányában a glutationszint csökkenhet, ami hosszú távon gyengítheti a szervezet természetes védekezőképességét.
3. Támogatja a vércukorszintet és az anyagcserét
A glicin pozitívan hat az inzulinérzékenységre, azaz segíti, hogy sejtjeink hatékonyabban reagáljanak az inzulinra. Ezzel kulcsfontosságú szerepet tölt be a vércukorszint szabályozásában és a szénhidrát-anyagcsere egyensúlyának fenntartásában. A glicin fogyasztása különösen előnyös lehet inzulinrezisztencia vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén.
4. Védi a májat
Májunk nap, mint nap fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy megtisztítsa testünket a méreganyagoktól. A glicin ebben a folyamatban is jó szolgálatot tesz: csökkenti a májsejtek gyulladását és támogatja a máj méregtelenítő funkcióját. A kutatások szerint különösen hasznos lehet alkohol okozta májkárosodás esetén vagy a máj egészségének általános támogatására.
5. Hozzájárul az immunerősség fenntartásához
A glicin támogatja immunrendszerünk egészséges működését azáltal, hogy a gyulladáscsökkentés mellett képes befolyásolni bizonyos immunsejtek működését is. Segít fenntartani az egyensúlyt az immunválasz aktiválása és visszafogása között, ezáltal csökkentheti az autoimmun folyamatok kialakulásának esélyét.
6. Óvja az idegeket
A glicin a központi idegrendszer egyik természetes „fékezője”. Neurotranszmitterként működve gátolja a túlingerelt idegsejtek működését, ezáltal nyugtató, kiegyensúlyozó hatást gyakorol az idegrendszerre. Segíthet a pihentetőbb éjszakai alvásban, továbbá szerepet játszik a fájdalomérzet szabályozásában is – a glicin hiánya például fokozott fájdalomérzékenységgel is összefüggésbe hozható.
7. Szöveti regeneráció és izomvédelem
A glicin fontos szerepet játszik a kollagéntermelésben, amely nélkülözhetetlen a bőr, az inak, a porcok és más kötőszövetek épségének megőrzéséhez. Segíti a sebgyógyulást, a hegképződést, támogatja az izomzat regenerációját, s akár az életkorral járó izomleépülés lassításában is segítséget nyújthat. Fogyasztása élsportolóknak és időseknek egyaránt hasznos lehet.
Tekintsd meg Webáruházunk legnépszerűbb glicin termékét!
Melyek a glicin legjobb természetes forrásai?
A glicint legnagyobb mennyiségben az állati eredetű fehérjék tartalmazzák - különösen a zselatin, a csontleves, a bőrös húsok, valamint a kollagénben gazdag részek, (sertésbőr, csirkecomb stb.). Jó glicinforrásnak számítanak még a halak, a tojás, valamint a húsfélék, különösen a marha és a sertés. Bár kisebb mennyiségben, de néhány növényi eredetű fehérje, például a szója vagy a kendermag is tartalmaz glicint.
A glicin alkalmazása a mindennapokban
A glicint fogyaszthatjuk vízben vagy más folyadékban elkeverve (1 púpos teáskanálnyit 1-2 dl folyadékkal), vagy akár magában is elszopogathatjuk. Hőálló, ezért forró italokhoz is adhatjuk. Kellemes, mellékízmentesen édes íze révén kiváló természetes édesítőszer, így alkalmazhatjuk kávé, tea, turmixok, sütemények, joghurt, puding, zabkása vagy akár egyes levesek ízesítéséhez is.
Kedvet kaptál a glicin kipróbálásához? Próbáld ki Bulkshop 250 g-os kiszerelésű, 100% tiszta glicin termékét!
Glicin étrend-kiegészítők
A glicin a kollagén egyik legfontosabb alkotórésze, ezért a >>kollagén étrend-kiegészítők<< fogyasztásával hatékonyan növelhetjük glicin-bevitelünket. Ez az opció egyébként kedvezőbb lehet, mintha a glicin por csupán önmagában fogyasztanánk, utóbbi esetben a ugyanis glicin más aminosavakkal versenyez a hatékony felszívódásért, míg a kollagénben további aminosavakkal összekapcsolódva van jelen.
Ha szeretnél még többet megtudni a glicin étrend-kiegészítőkről, tekintsd meg Webáruházunk termékkínálatát!
Forrásjegyzék:
* Edalati, K., Fujioka, J., Lee, S., & Horita, Z. (2023). Glycine amino acid transformation under impacts by small solar system bodies, simulated via high-pressure torsion method. arXiv preprint arXiv:2305.16259. https://arxiv.org/abs/2305.16259
*2 A PaleoCentrum ajánlását lásd a következő linken: https://multi-vitamin.hu/edesitoszerek/glicin-glycine-paleolit-aminosav-edesito-540-g-p9713
*3: Aguayo-Cerón, K. A., Sánchez-Muñoz, F., Gutierrez-Rojas, R. A., Acevedo-Villavicencio, L. N., Flores-Zarate, A. V., Huang, F., Giacoman-Martinez, A., & Villafaña, S. (2023). Glycine: The Smallest Anti-Inflammatory Micronutrient. International Journal of Molecular Sciences, 24(14), 11236. https://doi.org/10.3390/ijms241411236