Tápanyagokban gazdag, természetes édesítőszer - Ismerjük meg a juharszirupot!

Kanadában és Amerikában heteken belül kezdetét veszi a juharfák szüretelése, azaz a „maple sugaring season”: ennek során lecsapolják a juharfák édes nedvét, melyből aztán különféle erősségű juharszirup-fajtákat készítenek. A juharszirup egy természetes édesítőszer, mely kiválóan alkalmas a cukor helyettesítésére - a hagyományos cukorral ellentétben pedig számos értékes tápanyagot tartalmaz. Írásunkban bemutatjuk a juharszirup készítésének különleges folyamatát, ismertetjük a juharszirup-fajták legújabb osztályozását és adunk néhány tippet a finom alapanyag felhasználásához.

Hogyan készül a juharszirup?

A juharszirup készítése egy egyszerű, ám igen időigényes eljárás. A szirup előállítása a juharfa nedvének begyűjtésével kezdődik a kora tavaszi hónapokban, amikor a nappali felmelegedés és az éjszakai fagyok hatására a fák nedvkeringése megindul. A fák törzsén fúrt lyukba egy csapot helyeznek el, melyen keresztül a nedv 4-6 hét alatt lecsöpög. A lecsapolt fanedvet ezt követően felforralják, megszűrik és steril üvegbe vagy palackba csomagolják. A lecsapolási szezonban egy fából átlagosan 40-60 liter nedv nyerhető ki - ez az a mennyiség, amelyből a folyamat végén nagyjából egy liter juharsziruphoz juthatunk. A világszerte ismert több, mint 130 juharfajta közül a Kelet-Kanadában és Kelet-Amerikában őshonos cukorjuhar (Acer saccharum) nedve rendelkezik a legmagasabb cukortartalommal, a második és harmadik helyen pedig a vörös és a fekete juhar állnak. A fának legalább a negyven éves kort el kell érnie, hogy megfelelő törzsátmérővel rendelkezzen, s alkalmas legyen a lecsapolásra. A fa megfelelő gondozása és a csapolás szabályainak betartása mellett ezt követően a fanedv akár évente lecsapolható.

Termékajánló: Kanadai, sötét juharszirup 500 ml

Tudtad-e? A kanadai Ontarióban, Pelham városában található a világ legidősebb juharfája, mely a Comfort Maple nevet viseli. A több, mint 24 méter magas fa pontos kora nem ismert, a néphagyomány szerint úgy tartják, legalább 500 éves lehet. 1920-ban védetté nyilvánították, napjainkban pedig népszerű turistalátványosságnak számít. 

Juharszirup

A juharszirup különféle típusai

A juharszirupot sűrűsége és fényáteresztő képessége alapján a legújabb nemzetközi osztályozás szerint négy csoportba - Grade A Golden, Grade A Amber, Grade A Dark, Grade A Very dark - sorolják. A Grade A Golden típusú, aranyszínű juharszirup a szezon elején először lecsapolt fanedvből származik, íze visszafogott, s elsősorban mindennapi használatra ajánlják: például palacsinta, gofri, fagylalt vagy zabkása ízesítésére. Érdemes egyszerű ízekkel, például vaníliával vagy gyümölcsökkel kombinálni, melyek kiemelik a juharszirup édes aromáját.

A Grade A Amber kategóriájú juhaszirup gazdag, testes ízvilággal rendelkezik, s egy igazi jolly joker: a reggeli zabkásától a salátaönteteken át a koktélokig bármilyen fogáshoz kiválóan illik. Ha a klasszikus juharszirup-ízre fáj a fogad, ezt az alternatívát ajánljuk. A sötétebb színű, karakteres ízű Grade A Dark szirupok a lecsapolási szezon későbbi szakaszából származnak. Aromájukat intenzív juhar íz jellemzi karamell jegyekkel. Erős ízvilága ellenére (vagy pont azért) bármilyen recepthez jól illik - jó választás például füstös, fűszeres ízekkel párosítani, mint például a barbeque, a chipotle paprika vagy a bourbon whisky-t tartalmazó koktélok. A Grade A Dark osztályozású juharszirupot ajánljuk, ha szeretnéd, hogy az ételből intenzíven kitűnjön a jellegzetes juhar-íz. A Grade A Very dark, vagyis a legsötétebb, legkarakteresebb aromájú juharszirup a lecsapolási szezon végéről származik. Ideális sütéshez, grillezéshez, ízének intenzitásából magas hőmérséklet hatására sem veszít.

Termékajánló: BiOrganik BIO Juharszirup 250ml 

Miért érdemes juharsziruppal édesíteni az ételt?

A 100% tisztaságú juharszirup a hagyományos cukornál egészségesebb alternatívát kínál ételeink ízesítésére. A cukor alig vagy egyáltalán nem tartalmaz vitaminokat vagy ásványi anyagokat, mivel ezeket többnyire eltávolítják a feldolgozás során. A tiszta juharszirup ezzel szemben számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz (például kalciumot, B2-vitamint és mangánt) - a cukorral ellentétben pedig nem tartalmaz semmilyen hozzáadott adalékanyagot.

Szeretnéd kipróbálni a juharszirupot?

Juharszirup vásárlásakor érdemesen körültekintően megválasztani az adott terméket, mivel a piacon rengeteg mesterséges édesítőszereket és színezékeket tartalmazó termék van jelen. Válasszunk 100%-ban tiszta juharszirupot, amely mentes minden szükségtelen adalékanyagtól. Ha szeretnél még többet megtudni a juharszirupról, kattints az alábbi linkre és tekintsd meg blogoldalunkat!

Cikkajánló: Tudj meg még többet a juharszirupról!

Kapcsolódó termékek

    Cikkszám Cikksz. MB122

    Strong Taste® (C) minősítésű, 100% kanadai juharszirup.

    Készleten
    5 450 Ft
    Cikkszám Cikksz. MB8833

    Tiszta, C-osztályú kanadai juharszirup és délkelet-ázsiai pálmaszirupok keverékéből készült a Neera pálma- és juharszirup.

    Készleten
    8 990 Ft
    Cikkszám Cikksz. BOO0508

    A juharszirupot akkor kapunk, ha a juharfa cukros, vizes nedvét többszörösen leszűrik.

    Készleten
    4 645 Ft