Hidratáljunk bőven a nyári hónapokban (is)!

A nyári hónapok beköszöntével a forró napsütés, a magas a hőmérséklet és a fokozott izzadás komoly kihívások elé állítják szervezetünket. Testünk folyadékszükséglete a meleg napokon megnő, így fokozottan ügyelnünk kell a megfelelő mennyiségű és minőségű hidratálásra.

 

A megfelelő hidratálás elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez.

 

Végre itt a nyár! 

A hidratálás fontosságát sosem hangsúlyozhatjuk eléggé, a nyári hónapokban azonban a szokottnál is jobban kell ügyelnünk rá. A forró hőmérséklet, az égető napsütés és a fokozott izzadás nagy kihívás elé állítja szervezetünket, ezzel arányosan pedig napi folyadékszükségletünk is növekszik. Az elegendő vízfogyasztás akár életmentő is lehet! 

Mai írásunkat ezért a hidratálás témájának szenteljük, s megosztunk néhány hasznos információt és tippet arról, hogyan őrizhetjük meg szervezetünk hidratálságát a forró, nyári időszakban is.

Miért van szükségünk nyáron több vízre?

Testünk jelentős részét, körülbelül 66 százalékát víz alkotja. Élettani jelentősége felbecsülhetetlen: segít a testhőmérséklet fenntartásában, hozzájárul a vérnyomás szabályozásához, eltávolítja a szervezetben lévő méreganyagokat. Segít a sav-bázis egyensúly megőrzésében, hatással van az agyműködésre, elősegíti az immunrendszer védelmét.

A nyári hónapokban testünk intenzívebben veszít folyadéktartalmából a meleg hőmérséklet és a magas páratartalom miatt. Az izzadás során jelentős mennyiségű víz és ásványi anyagok távoznak a szervezetből, ami könnyen dehidratációhoz vezethet. A dehidratáció tünetei közé tartozik a szomjúság, a fáradtság, a szájszárazság és a koncentrációs nehézségek. Ezért rendkívül fontos, hogy folyamatosan pótoljuk a veszteséget és megfelelően hidratáljuk testünket.

Az általános napi folyadékbeviteli ajánlás nők esetében körülbelül 2,2 liter, a férfiak számára pedig 3 liter. Az egyéni folyadékbeviteli szükségletet befolyásolják a testsúly, a fizikai aktivitás mértéke és az egészségügyi állapot. A nyári hónapokban az ajánlott folyadékbeviteli szükséglet magasabb

Egy forró nyári napon kinti munka vagy szabadtéri sport esetén fokozottan figyeljünk az elegendő folyadékfogyasztásra - 15-20 percenként igyunk fogyasszunk egy nagy pohár vizet vagy valamilyen cukormentes frissítőt!

 

A megfelelő hidratálás elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez.

Hűsítő alternatívák a víz mellé

A víz mellett jó alternatívák a hidratáláshoz a friss gyümölcslevek, a jeges tea vagy a gyógynövényteák. Ezek az italok nem csupán hidratálnak, hanem természetes vitaminokkal és antioxidánsokkal is ellátják szervezetünket. Kerüljük a túl sok cukrot és koffeint tartalmazó italokat dehidratáló hatásuk miatt.

A napi elegendő folyadékbevitelben segítségünkre lehetnek a magas víztartalmú gyümölcsök - melyek egyben kiváló nyári nassolnivalók - és a zöldségek. A gyümölcsök közül a legjobb választást a sárga- és a görögdinnye, az áfonya, az ananász, a szilva, a málna, a narancs, továbbá a sárga- és az őszibarack jelentik. A dinnyefélék több, mint 90%-át víz alkotja, s a felsorolás többi tagja is 80 százalékot meghaladó víztartalommal rendelkezik.

Limonádé gyümölcsökkel és gyógynövényekkel

Hozzávalók: 

  • 4-5 friss citrom
  • Ízlés szerint cukor vagy édesítőszer
  • 4-6 csésze hideg víz
  • Jégkockák
  • Friss mentalevelek (opcionális)

Elkészítés: 

  1. Vágjuk félbe a citromokat, majd facsarjuk ki levüket egy citromprés vagy kézi facsaró segítségével. Győződjünk meg róla, hogy semmilyen mag nem kerüljön a levébe.
  2. Ezt követően öntsük egy kancsóba és adjuk hozzá a kívánt mennyiségű cukrot vagy édesítőszert (lehetőleg minél kevesebbet:). Keverjük el alaposan, hogy a cukor teljesen feloldódjon. 
  3. A citromléhez adjunk  hozzá -a  4-6 csésze hideg vizet attól függően, milyen erősségű limonádét szeretnénk. Keverjük össze alaposan az ízek egységes eloszlása érdekében. 
  4. Hogy még hűsítőbb legyen, a limonádéhoz adjunk hozzá néhány jégkockát.
  5. A limonádét ízesíthetjük további gyümölcsökkel vagy gyógynövényekkel, például bazsalikommal, uborkával, gyömbérrel, eperrel vagy málnával!

Egészségünkre!