Az útifűmaghéj jótékony hatásai

Az emésztéssegítő, diétás étrend-kiegészítők palettájának egyik közkedvelt tagja az útifűmaghéj. Magas rosttartalmának köszönhetően hatékony segítséget nyújthat az egészséges emésztés megtartásában.

Több, mint 80%-át rostok teszik ki

A reform étkezés egyik közkedvelt alapanyaga, az útifűmaghéj az egyiptomi útifű magjából származik. Magas rosttartalommal rendelkezik: összetevőinek több, mint 80%-át oldható, élelmi rostok teszik ki. Vízoldékony képességének köszönhetően hatékonyan segíti az emésztést: saját súlyának húszszorosát képes magába szívni vízből, így hatékony segítséget nyújthat a székrekedés megelőzésében, valamint az irritábilis bél-szindróma (IBS) tüneteinek csökkentésében. Emésztésjavító, teltségérzetet biztosító hatása miatt a diétás étrend-kiegészítők között is népszerű terméknek számít. 

Az egyiptomi útifű (Plantago Ovata) Nyugat-Ázsiában, Indiában és Iránban őshonos, egynyári növény. Az ajakosvirágúak rendjébe, azon belül az útifűfélék családjába tartozik. Rövid gyökértörzzsel rendelkezik, levelei lándzsás alakúak, fehér virágai vannak.

Az útifűmaghéjban található rostok támogatják a bélben élő, hasznos baktériumok működését, ezáltal hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez. A rostok ezen kívül hatással vannak a vér koleszterinszintjére, s lassítják a szénhidrátok vércukorszint emelő hatását is. Az utóbbi miatt kifejezetten ajánlott lehet cukorbetegek részére. 

 

 

 

Hogyan használhatjuk fel az útifűmaghéjat?

Más, magas rosttartalmú élelmiszerekhez hasonlóan az útifűmaghéjat is bőséges folyadék kíséretében fogyasszuk. Ha önmagában fogyasztjuk, egy nagy pohár folyadékban keverjük el, hozzáadhatjuk továbbá krémekhez, töltött vagy rakott ételekhez, levesekhez és főzelékekhez is. Kenyérbe vagy péksüteménybe is süthetjük - a magas hőmérséklet nem befolyásolja a rostminőséget. Az útifűmaghéj továbbá sűrítőszerként vagy állományjavítóként is használható, jó vízmegkötő képessége miatt.

Ha önmagában, étrend-kiegészítőként fogyasztanánk, kövessük az adott terméken található adagolási útmutatót!

A nagy mennyiségben elfogyasztott útifűmaghéj puffadást okozhat, ritkán bőrérzékenységet vagy allergiás tüneteket produkálhat az arra érzékeny egyéneknél.

Recept tipp - Zabpehelysüti útifűmaghéjjal

Hozzávalók:

  • 1 db banán
  • 1 db sárgabarack
  • 1 evőkanál útifű maghéj
  • 1 kiskanál méz
  • 8 dkg darált zabpehely
  • Mazsola (elhagyható)

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöket botmixerrel pépesítjük és hozzáadjuk az útifű maghéjat és elkeverjük.
  2. Ezután beletesszük a zabpelyhet és a mézet, majd hagyjuk állni 10 percig.
  3. A tésztát tegyük muffinformákba és tegyünk 1-2 mazsolát mindegyik formába!
  4. 170 fokon süssük 20-25 percig!

Jó egészséget kívánunk!

Kapcsolódó termékek

    Cikkszám Cikksz. BOO014

    A magas rosttartalmú útifű maghéj hatékony segítséget nyújt az emésztőrendszer egészségének megőrzésében, fogyasztása azoknak is ajánlott, akik érzékeny bélrendszerrel rendelkeznek, vagy diétáznak.

    Készleten
    2 850 Ft
    Cikkszám Cikksz. CIO5895

    99%-os tisztaságú, organikus útifű maghéj por - finomra őrölt, vízben jól oldódó növényi rost.

    Készleten
    2 550 Ft
    Cikkszám Cikksz. PCK1107

    Élelmi rostban igen gazdag gabonaféle, fogyasztásával elősegíthető a hatékony anyagcsere fenntartása.

    Készleten
    4 795 Ft