A kókuszolaj egy sokoldalúan felhasználható, értékes hatóanyagokban gazdag növényi olaj. A konyhában és a szépségápolásban egyaránt felhasználhatjuk, fontos azonban tisztában lennünk, melyik felhasználási célra melyik kókuszolaj-típus a legjobb választás. Írásunkban összegezzük a különféle kókuszolajok legfontosabb tulajdonságait és tippeket adunk a kókuszolaj házi felhasználására - kulináris és bőrápolási célokra!
Alapvető tudnivalók a kókuszolajról
A kókuszolaj a kókuszpálma érett húsának megszárításából és sajtolásából kinyert növényi zsiradék. Napjainkban a Délkelet-ázsiai országok, az Indiai-óceán és a Csendes-óceáni szigetvilág egyik legnépszerűbb exportterméke, világszerte széles körben alkalmazzák kulináris célokra, szépségápolásra és egészségügyi célokra.
Nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat, így kiváló energiaforrás. A kókuszolaj hőstabil anyag, azaz szerkezete magas hőmérsékleten bomlik szét - ideális alapanyag ezért sütéshez és főzéshez is. Hőstabil tulajdonságának köszönhetően lassan oxidálódik, így hosszú időn át tárolhatjuk anélkül, hogy megavasodna.
A kókuszolaj és a kókuszzsír nevek ugyanazon anyagot jelzik, annak különféle halmazállapotaiban: kókuszolajnak nevezzük folyékony, míg kókuszzsírnak szilárd halmazállapotában. Az utóbbit szobahőmérsékleten, 22-25°C között éri el.
Hidegen sajtolt, szűrt, finomított - melyik kókuszolajat válasszam?
A felhasználás módjától függően válogathatunk a hidegen sajtolt, más néven extra szűz kókuszolaj, a szűrt, más néven szűz kókuszolaj és a finomított kókuszolaj között. A kókuszolaj különféle típusait az előállítás során alkalmazott technológia alapján különböztetjük meg.
- Hidegen sajtolt / Extra szűz kókuszolaj: A legmagasabb beltartalommal rendelkező kókuszolaj-típus. Előállítása során nem hevítik, az olajat hidegen sajtolással állítják elő a gyümölcs kemény héján belül elhelyezkedő, fehér színű gyümölcshúsból. A hidegen sajtolásos eljárásnak köszönhetően a kókuszolaj teljes tápanyagtartalmát - például az értékes laurinsavat - megőrzi.Jellegzetes ízzel rendelkezik, aki nem kedveli az intenzív kókusz-aromát, annak a szűrt kókuszolajat ajánljuk.
- Szűrt / Szűz kókuszolaj: A szűrt kókuszolajat melegítés és sajtolás útján nyerik ki a gyümölcshúsból. A melegítés hatására hőre érzékeny alkotóelemei elbomlanak, így a szűrt kókuszolaj a hidegen sajtolt kókuszolajnál kevesebb tápanyagot tartalmaz. A hőkezelés célja az olaj és a rostok különválasztása. A kókuszra jellemző illataromával rendelkezik.
- Finomított kókuszolaj: A kókuszolaj ezen típusát a hőkezelésen túl vegyi anyagokkal is kezelik, továbbá finomítják, szagtalanítják és hidrolizálják. Nem hordozza az intenzív kókusz-ízt. Magas hőmérsékleten a legstabilabb, így ideális választás sütéshez, főzéshez, más magas hőmérsékletű felhasználásokhoz.
- a hőkezelésen túl vegyi anyagokkal is kezelik is alávetik a finomítás, szagtalanítás és hidrolizálás során. A kókuszolaj ezen típusa egyáltalán nem rendelkezik kókusz-aromával, így sütéshez ez a legjobb választás a felsorolt opciók közül.
A hidegen sajtolt kókuszolajat házi felhasználása során sem érdemes hevíteni, ideális alapkellék a bőrápoláshoz, krémekhez és házi kencékhez.
A szűrt kókuszolajat a hidegen sajtolt kókuszolajhoz hasonló célokra ajánljuk felhasználni, fontos számításba vennünk azonban, hogy a melegítés hatására számos összetevőjét elveszti (laurinsav-tartalmának közel 50%-a megmarad).
A kókuszolaj különféle típusai közül a finomított kókuszolaj a legalkalmasabb sütéshez és főzéshez, mivel nem hordozza magán az intenzív kókuszos aromát. Kevesebb tápanyagot tartalmaz, mint az előző két típus, azonban még így is egészségesebb számos más olaj-alternatívánál.
Szépségápolás kókuszolajjal - 4 hasznos tipp
1. Alkalmazzuk hidratáló testápolóként!
A kókuszolaj értékes összetevői révén ideális választás, ha hidratáló testápolót keresel. Zsírsavakban gazdag, természetes gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, s kiválóan hidratál.
Fontos azonban megjegyezni: a kókuszolaj a zsírosabb, "vaskosabb" növényi olajok közé tartozik - ennek köszönhető intenzív hidratáló hatása -, emiatt azonban a legtöbb ember számára nem ajánlott az arcbőrön való használata. A test egyéb felületeit igen hatékonyan hidratálja, az arc vékonyabb bőrrétegére azonban pórus-eltömítő hatással lehet, s elősegítheti az akné és a pattanások kialakulását.
2. Kiválóan alkalmazható hajpakolásként
Amennyiben száraz, töredezésre hajlamos tincseid vannak, próbáld ki a kókuszolajat! A kókuszolaj remek alternatíva, ha olyan természetes hajápolási alternatívát keresel, ami segíti a haj hidratáltságának fenntartását, a fejbőr védelmét és ápolja a festés, napsütés és hőkezelés során igénybevett hajkoronát. A kókuszolajat alkalmazhatjuk hajmosás előtti hajpakolásként, kondicionálóként, hajmaszkként, valamint hajformázóként is.
3. Házi készítésű kencék összetevője
Barna cukorral vagy őrölt kávéval összekeverve a kókuszolajat, natúr testradírt készíthetünk. Használhatjuk zuhanyozás közben a bőr exfoliálására és hidratálására! A házi készítményt ajakradírként is alkalmazhatjuk!
4. Sminkecsetek tisztítására is felhasználhatjuk
A sminkecsetek kétlépcsős tisztításának első részeként vigyünk fel kókuszolajat sminkecseteinkre! A kókuszolaj lebontja a smink maradványait és eltávolítja az eszközön maradt felesleges olajat. Ezt követően töröljük le az ecseteket, majd szappannal és melegvízzel öblítsük le őket!
+1: Masszázsolajnak is megfelel
A hidegen sajtolt kókuszolaj rendkívül tápláló és hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, ami ideálissá teszi a bőr masszírozására. Lágyabbá és simábbá teszi a bőrt, gyulladáscsökkentő hatóanyagai révén segít az izomfeszültség és az ízületi fájdalmak oldásában. Kellemes, kókusz-illataromájának köszönhetően pedig hozzájárul a relaxáció élményéhez.
Termékajánló
Szeretettel ajánljuk kókuszolaj termékeinket! Kattints az alábbi linkre, ha szeretnéd átböngészni kínálatunkat!
Tipp: Kókuszolaj/kókuszzsír termékek széles kínálata >>
Jó egészséget kívánunk! :)