Miért van szükségünk ásványi anyagokra? III. rész - Mikrotápanyagok

Milyen fontos feladatokat lát el szervezetünkben a réz? Melyek a vashiány legjellemzőbb tünetei? Mely élelmiszerek tartalmaznak mangánt a legnagyobb mennyiségben? Az ásványi anyagokról szóló harmadik írásunkban összegezzük a legfőbb tudnivalókat a vasról, a rézről és a mangánról.

1. vas

Milyen feladatokat lát el szervezetünkben?

A vas elengedhetetlen ásványi anyag szervezetünk megfelelő működéséhez. Hozzájárul a hemoglobin (oxigénszállításért felelős fehérje) és a mioglobin (oxigénkötő fehérje) termeléséhez, elősegíti immunrendszerünk megfelelő működését.

Mik a vashiány következményei?

A vashiány következményei rövidtávon kevésbé észlelhetők: rövidtávú hiány esetén ugyanis a test az izmokban, a májban, a lépben és a csontvelőben tárolt vasat kezdi el felhasználni. Hosszútávon azonban vashiányos vérszegénység alakul ki, melynek tünetei többek között a fáradtság, gyengeség, alacsony energiaszint, koncentrációs panaszok és memóriaproblémák. Vashiányos vérszegénység esetén továbbá szervezetünk kevésbé tud megküzdeni a baktériumokkal és fertőzésekkel szemben, nehezebbé válik a sport és bármilyen fizikai megterhelés, továbbá hőháztartási problémák is felmerülhetnek. A vashiányos vérszegénységgel küzdő gyermekek esetében tanulási problémák is felmerülhetnek.

A vashiány kialakula nagyobb arányban fordul elő intenzív menstruációs vérzés esetén, várandósság alatt, illetve azoknál, akik gyomor- és bélrendszeri betegséggel vagy szívproblémákkal küzdenek. Nagyobb eséllyel alakul ki vashiány azoknál, akik gyakran adnak vért és azoknál, akik nem fogyasztanak húst vagy tenger gyümölcseit.

Melyek a vas legjobb élelmi forrásai?

A vas legjobb természetes forrásai a sovány húsok, a baromfi és a tenger gyümölcsei; a zöldségfélék közül a fehérbab, a lencse, a spenót, a vesebab és a borsó; továbbá a diófélék és egyes szárított gyümölcsök, mint például a mazsola.

A növényi eredetű élelmi forrásban található vas könnyebben hasznosul szervezetünkben akkor, ha hússal/tenger gyümölcseivel, vagy C-vitamin tartalmú élelmiszerekkel - citrusgyümölcsök, eper, pirospaprika, paradicsom, brokkoli - együtt fogyasztjuk.

Mennyi vasra van szükségem?

A vas napi beviteli értékének felső határa 0-13 éves kor között 40 mg, 14 éves kortól kezdve 45 mg.

2. réz

Milyen feladatokat lát el szervezetünkben?

A réz számos élettani folyamatban látszik fontos szerepet. Hozzájárul az energiatermeléshez, jelen van a kötőszövetekben és a vérlemezkékben. Elősegíti az idegrendszer és az immunrendszer fenntartását, szükséges a megfelelő agyi fejlődéshez

Mik a nem elegendő mennyiségű rézbevitel következményei?

A rézhiány kialakulása viszonylag ritka. Jellemző tünetei az extrém fáradtság, kivilágosodott bőrfoltok, a vér koleszterinszintjének megemelkedése, a gyenge és törékeny csontok, egyensúly- és koordinációs problémák. Azok, akiknek szervezetében nincs elegendő réz, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a különféle fertőzéseknek.

Nagyobb arányban alakulhat ki rézhiány a cöliákiával vagy a Menkes-betegséggel (ritkai genetikai betegség) küzdők esetében, illetve azoknál, akik magas dózisú cink étrend-kiegészítőket szednek - az utóbbi ugyanis befolyásolja a réz felszívódását és rézhiányhoz vezethet.

Melyek a réz legjobb élelmi forrásai?

A réz legjobb természetes forrásai a marhamáj és a kagylófélék (például osztriga), a diófélék (például kesudió) és a magvak (például napraforgó- vagy szezámmag), a csokoládé, a teljes őrlésű gabonák, a zöldségfélék közül a burgonya, az avokádó és a csicseriborsó, továbbá a tofu és a gomba.

Mennyi rézre van szükségem?

Napi rézbeviteli szükséglet

 

A réz szükséges az ideg- és immunrendszer megfelelő működéséhez

 

3. mangán

Milyen feladatokat lát el szervezetünkben?

A mangán többek között az energiatermelés fontos eleme, hozzájárul továbbá a sejtvédelemhez, a csonterősség fenntartásához, szervezetünk továbbá felhasználja a megfelelő véralvadás fenntartásához, a reprodukciós folyamatokhoz és az immunrendszer védelmének fenntartásához.

Melyek a mangán legjobb élelmi forrásai?

A legjobb mangántartalommal a teljes őrlésű gabonák, a kagyló, az osztriga, a diófélék (például mogyoró és pekándió) és a hüvelyesek (például szójabab és lencse), a zöldleveles zöldségek (mint például a spenót és a kelkáposzta), továbbá egyes gyümölcsök (például ananász vagy áfonya) és egyes fűszerek  (például a feketebors) rendelkeznek.

Milyen következményei vannak a mangánhiánynak?

A mangánhiány kialakulása viszonylag ritka. A hiányállapot tünetei a bőrpír, férfiak esetében a hajszín megfakulása, gyermekek esetében pedig a gyenge csontozat és a lassú növekedés. A mangánhiány továbbá nőknél hangulatváltozásokkal és a premenstruációs fájdalom növekedésével is járhat.

Kapcsolódó termékek

    • -26%
    Cikkszám Cikksz. WTN0807

    Nyomelem komplex – jód és szelén nélkül!

    Készleten
    3 680 Ft 4 990 Ft
    Cikkszám Cikksz. BGB6508

    Szerves cink és réz vegyület étrend-kiegészítő az immunrendszer megerősítéséért, a szem egészségének megőrzéséért, valamint a haj, a köröm és a bőr ápolásáért. 

    Készleten
    2 295 Ft