Az A-vitamin az egyik legismertebb vitamin, melyet sokan elsősorban a jó látással kapcsolnak össze. Az A-vitamin azonban nem csupán ezért fontos: a sejtjeink működésétől kezdve az immunrendszer védelméig számos létfontosságú folyamatban vesz részt. Cikkünkben összefoglaljuk, miért érdemes odafigyelni az elegendő A-vitamin bevitelre, hogyan vihetjük be természetes úton, s milyen esetekben lehet indokolt étrendi kiegészítése.
Mi is az az A-vitamin?
Az A-vitamin megnevezés többféle zsírban oldódó, retinoid típusú vegyületet foglal magába. Számos élettani folyamat elengedhetetlen összetevője, kulcsszerepet tölt be egészségünk megőrzésében. De mit is csinál pontosan az A-vitamin? A legtöbben tudják, hogy az A-vitamin nélkülözhetetlen a jó látáshoz - valószínűleg sokak emlékezetében él a gyermekként kapott intés: egyél sok répát, kell a szemednek! Az A-vitamin azonban ezen kívül számos fontos feladatot lát el még testünkben.
- Látás: Az A-vitamin nélkülözhetetlen a retina fényérzékeny sejtjeinek működéséhez, mivel szerepet játszik a fény hatására keletkező ingerület kialakulásában, ami a látás alapját adja.
- Immunrendszer: Hozzájárul az immunrendszer védekezőképességének fenntartásához.
- Sejtműködés: Támogatja a sejtek közti kommunikációt, hozzájárul a sejtnövekedéshez, elősegíti a sejtdifferenciálódást és a sejtfejlődést.
- Szervek működése: Az A-vitamin jelenléte nélkülözhetetlen a szív, tüdő, vese, szem és más szervek egészségének fenntartásához.
- Termékenység: Támogatja a női és férfi reprodukciós folyamatokat.
- Haj, bőr, köröm: Hozzájárul a bőr, a köröm és a haj egészségének megőrzéséhez. Hiánya a körmök töredezéséhez és hajhulláshoz vezethet.
Termékajánló: GAL A-vitamin csepp 30 ml
Mennyi vitaminra van szükségem?
A felnőttek számára ajánlott napi beviteli referenciaérték 700 és 900 µg között mozog. A szükséges napi beviteli mennyiség függ a nemtől, kortól és egyéni egészségügyi tényezőktől. Várandósság és szoptatás idején a szervezet A-vitamin szükséglete megnő!
Mely élelmiszerekben van a legtöbb A-vitamin?
A legjobb A-vitamin tartalommal a halfélék (például hering, lazac), a belsőségek (például marhamáj), a zöldségfélék (például spenót, édesburgonya, répa, brokkoli), a tejtermékek és a tojás rendelkeznek.
A-vitamin termékek kedvező áron
Mennyire gyakori az A-vitamin hiány kialakulása?
Az A-vitamin hiány kialakulása meglehetősen ritka jelenség, szervezetünk ugyanis a felesleges A-vitamint zsírban oldva akár egy-két éven át is tárolja a májban. Vannak azonban olyan kockázati tényezők, melyek megnövelik a hiányállapot kialakulásának esélyét, például az A-vitamin felszívódását akadályozó betegségek (Crohn-betegség, lisztérzékenység, cisztás fibrózis, májcirrózis, alkoholbetegség stb.) és az alultápláltság.
Mikor van szükségem A-vitamin étrend-kiegészítőre?
Az A-vitamin túladagolása nagy mértékben károsítja szervezetünk egészségét, mesterséges úton történő pótlása ezért kizárólag laboratóriumi vizsgálattal bizonyított alacsony A-vitamin szint esetén, orvosi utasításra indokolt!
Amennyiben igazoltan A-vitamin kiegészítésre van szükséges, hadd ajánljuk figyelmedbe Webáruházunk széles termékkínálatát! Kattints az alábbi linkre és válogass az A-vitamin tabletták, kapszulák, cseppek és egyéb étrend-kiegészítők listájából!