A gránátalma igazi superfood: számos létfontosságú vitamin és ásványi anyag forrása, jelentős antioxidáns-tartalommal bír, értékes hatóanyagai révén pedig hatékony segítséget nyújthat az immunerősség megőrzésében.
Gazdag tápanyagtartalommal rendelkezik
A sötétbordó színű, mag- és lédús gyümölcs Ázsia területein őshonos, napjainkban azonban már Európában és Amerikában is egyre többen termesztik. Könnyen szaporítható növény, melynek növekedéséhez a forró, száraz éghajlat biztosítja a legjobb körülményeket. Kemény héjú termése többszáz magot rejt magában, melyeket a magleplek fognak össze.
S hogy miért emlegetjük sokszor superfoodnak a gránátalmát? A bogyós gyümölcs számos létfontosságú tápanyag forrása, többek között C- és K-vitaminokat, magnéziumot, káliumot és folátot is tartalmaz (lásd: táblázat). Természetes immunvédő és vírusölő hatással bír, hozzájárulhat az ideális vércukor- és koleszterinszint megőrzéséhez, a szív védelméhez és az optimális emésztés fenntartásához.
(Az adatok forrása: FoodData Central)
A C-vitamin az egyik legismertebb antioxidáns, fontos szerepet tölt be az immunerősség fenntartásában, hozzájárul a csontok és fogak egészségének megőrzéséhez, ezen kívül elősegíti a vas felszívódását és a kollagéntermelést.
A K-vitamin jelentős szerepet tölt be a csonterősség és -egészség megőrzésében, ezen kívül fontos szerepet tölt be a vérképzésben.
A magnézium elősegíti az izomfunkciók és a csonterősség fenntartását, részt vesz a fehérje-, zsír-, szénhidrát- és nukleinsav-anyagcserében, támogatja a szívműködést és elősegíti az immunerősség megőrzését. A kálium fontos szerepet tölt be az idegek, izmok és a szív egészségének fenntartásában.
100 g nyers gránátalma 83 kalória energiatartalommal bír, 18,7 g szénhidrátot (13,7 g cukor), 1,67 g fehérjét, 4 g rostot és 1,17 g zsírt tartalmaz.
Hogyan fogyasszuk a gránátalmát?
A gránátalma magját fogyaszthatjuk nyersen, magában: a lédús gyümölcs enyhén savanykás ízével kiváló nassolnivaló. Készíthetünk belőle házi gránátalma levet, hozzáadhatjuk smoothie-hoz, néhány gránátalma szemmel díszíthetjük a reggeli gofrit vagy amerikai palacsintát. A lehűtött gránátalma turmix szuper frissítőként szolgálhat a meleg, nyári napokon, míg a téli hidegben felmelegíthet egy bögre forró, mézzel édesített gránátalma tea.
Mecsek gránátalma tea a hideg hónapokra
A keleti - különösen az iráni, perzsa vagy azerbajdzsáni - konyha egyik népszerű eleme a szárított gránátalma mag, melyet például csatnik és curry készítéséhez alkalmaznak. A gránátalmát felhasználják továbbá sült hal vagy kebab ízesítéséhez, a gránátalmából készült mártással pedig salátákat vagy pácolt húsokat öntenek le.
A koktélok egyik népszerű összetevője, a grenadine szirup legfőbb alkotóeleme a gránátalmalé.
Hogyan pucoljuk meg könnyedén a gránátalmát?
Gránátalma étrend-kiegészítők
Termékkínálatunkban gránátalma étrend-kiegészítők teljes tárházát fedezheted fel: válogass a 100%-os gránátalma levek, gránátalma sűrítmények és gránátalma koncentrátumot tartalmazó kapszulák és tabletták közül.
Gránátalma étrend-kiegészítők a Multi-vitamin.hu kínálatában
Gránátalma a szépségápolásban
A gránátalma magolajat nem csupán a konyhában használhatjuk fel: értékes hatóanyagai révén a hidegen sajtolt gránátalma olaj segíthet a bőr táplálásában és regenerálásában, a szemkörnyéki és az arc egyéb ráncainak megelőzésében/csökkentésében, a hámló, viszkető és száraz bőr ápolásában, valamint az általános gyulladáscsökkentésben. Enyhítheti a pikkelysömör tüneteit, segíthet a napégés és a hegesedés kezelésében, a terhességi csíkok, striák, öregségi foltok halványításában.
Más szépségápoló olajokkal keverve is felhasználhatjuk, hozzáadhatjuk továbbá arckrémhez, testápolóhoz, arc- és hajpakoláshoz is.
MediNatural Gránátalma bőrápoló olaj 20ml
Ha még többet szeretnél megtudni a gránátalma egészségvédő hatásairól, tekintsd meg blogoldalunkat! Teljes gránátalma termékkínálatunkat pedig ezen a linken érheted el.
Jó egészséget kívánunk! :)