Immunturbó propolisszal

Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan támasztják alá a tudományos kutatások a propolisz immunerősítésben való hatékonyságát.

A természet titkos fegyvere a kórokózokkal szemben

- Avagy hogyan védi a propolisz a kaptárt? A propolisz egy sárgás-narancsos színű, ragacsos anyag, melyet a méhek készítenek el méhviasz és nyál kombinációjából. Több száz összetevő alkotja - ezek között viaszok, enzimek, aminosavak és többek között virágpor is megtalálhatók. Fontos szerepe van a kaptár sterilitásának megőrzésében: a fertőtlenítő hatású anyag nélkül a az átlagosan 35°C hőmérsékletű kaptárban könnyedén elszaporodhatnának a kórokozók, mely nagy veszélyt jelentene a méhekre. A propolisz továbbá nem csupán kiváló fertőtlenítő, állaga pont megfelelő a kaptár falain kialakuló rések befoltozására is.

A propolisznak azonban nem csupán a méhek vehetik hasznát: az eddigi tudományos vizsgálatok alapján az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása is jelentős.

Komplex összetétel

Legfontosabb összetevői a gyanta - ebből áll a propolisz ötven százaléka -, a méhviasz, mely az anyag 30%-át teszi ki, a propolisz továbbá esszenciális olajokat (10%), virágport (5%) és egyéb természetes összetevőket (5%) tartalmaz. Az utóbbi természetes összetevők többek között a következőket foglalják magukba:

  • 12 különféle flavonoid antioxidáns (pinocembrin, acecetin, chrysin, rutin, luteolin, kaempferol, apigenin, myricetin, catechin, naringenin, galangin és quercetin)
  • Fenolos savak (kávésav és fahéjsav)
  • Rezveratrol 
  • Vitaminok: B1-, B2-, B6-vitaminok, C-vitamin és E-vitamin
  • Ásványi anyagok: magnézium, kalcium, kálium, nátrium, réz, cink, mangán, vas
  • Enzimek: borostyánkősav-dehidrogenáz, a glükóz-6-foszfatáz, az adenozin-trifoszfatáz (ATP-áz) és savas foszfatáz

 

Az antioxidáns hatóanyagokban gazdag propolisz kiváló immunerősítő

 

Immunerősítő hatás

A propolisz egészségvédő hatásait vizsgáló cikkek, írások gyakran említik a növényi anyag immunerősítő tulajdonságát. A hatás tudományosan igazolt: a propolisz antioxidáns összetevői hatékonyan csökkentik a szabadgyökök által termelt oxidatív stresszt, ezáltal fokozva az immunerősséget. A Dél-koreai Kangwon Egyetem Neurotoxikológiai Programjában részt vevő kutatók vizsgálata [1] eredménye alapján a propolisz immunerősítő hatása nem köthető szorosan egy adott anyaghoz - a hatás intenzitása az antioxidáns összetevők együttes tevékenységének köszönhető. 

Immunerősítő propolisz étrend-kiegészítők >>

Gyulladáscsökkentő

A már említett flavonoid antioxidánsok, továbbá az észterek, a fenolsavak, a terpenoidok, a szteroidok, az aminosavak és különösen az ún. CAPE (Caffeic acid phenethyl ester - kávésav-fenil-észter) összetevőknek köszönhető a legnagyobb mértékben a propolisz gyulladáscsökkentő hatása [2]. Csökkentik szervezetünkben a gyulladást okozó citokinok és a ciklooxigenáz enzim jelenlétét, gátolják a nitrogén-monoxid szintézisét, csökkentik a szabadgyökök káros hatását - csak hogy néhány fontos, a felsorolt összetevőkhöz köthető élettani funkciót említsünk.

Hogyan alkalmazzam a propoliszt?

Ha immunerősítő hatásáért szeretnék fogyasztani a propoliszt, több opció is rendelkezésünkre áll: választhatunk a propolisz csepp, a propolisz tinktúra, valamint a kapszula, tabletta és ampulla között - a gyermekek számára pedig a propolisz cseppet, szirupot, vagy propoliszos gumicukrot ajánljuk.


Forrásjegyzék

1. Kwon Y.S., Park D.H., Shin E.J., Kwon M.S., Ko K.H., Kim W.K., Jhoo J.H., Jhoo W.K., Wie M.B., Jung B.D., et al. Antioxidant propolis attenuates kainate-induced neurotoxicity via adenosine A1 receptor modulation in the rat. Neurosci. Lett. 2004;355:231–235. doi: 10.1016/j.neulet.2003.10.075.

További felhasznált tudományos források: 

NIH - National Central of Biotechnology Information - Evidence on the Health Benefits of Supplemental Propolis

NIH - National Central of Biotechnology Information - Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits

Kapcsolódó termékek

    Cikkszám Cikksz. BGB2753

    A propolisz egy természetes, növényi eredetű anyag. A pollengyűjtő méhek növények, fák és rügyek mézgás felületéről gyűjtik be.

    Készleten
    1 995 Ft