Mire jó a B12-vitamin?

A vízben oldódó vitaminok közé tartozó B12-vitamin fontos szerepet játszik a vérképzésben, az idegsejtek egészségének megőrzésében, továbbá számos egyéb élettani folyamatban vesz részt. Lássuk, mi mindenre jó a B12-vitamin!

1. Segít a vérképzésben

A B12-vitamin elősegíti a megfelelő vérképzést, hozzájárul a központi idegrendszer fejlődéséhez, továbbá szerepe van a DNS-anyag létrehozásában is. Elengedhetetlen a sejtek megújulásához, különösen a vörösvérsejtek létrejöttéhez. Segít a fáradtsággal és gyengeséggel együtt járó vérszegénység megelőzésében.

Cikkajánló: A vashiány és a B-vitaminok összefüggése

2. Támogatja az idegrendszert

Fontos szerepe van az egészséges idegrendszer megőrzéséhez, mivel szükséges az idegeket borító myelin képződéséhez. A myelin védi az idegrostokat és befolyással van a jelátvitel sebességére is. A B12-vitamin hiánya demenciát, depressziót és akár viselkedésbeli változásokat, súlyos esetben idegrendszeri károsodást is eredményezhet. 

3. Hozzájárul az immunerősség megőrzéséhez

A B-vitaminok, így a B12-vitamin megfelelő mennyiségben való fogyasztásával sokat tehetünk szervezetünk egészségének megőrzéséhez.

Cikkajánló: Immunerősítés antioxidánsokkal

Mennyi B12-vitaminra van szükség?

Az alábbi táblázat összegzi a szükséges napi beviteli mennyiséget, korcsoportok szerint.

Mire jó a B12-vitamin?

Miben van a legtöbb B12-vitamin?

A B12-vitamin nem termelődik szervezetünkben, így táplálkozás útján juthatunk hozzá. A napi elegendő B12-vitamint elősegíthetjük jó minőségű B12-vitamin étrend-kiegészítővel is, melynek rendszeres alkalmazása előtt - más étrend-kiegészítők alkalmazásához hasonló módon - konzultáljunk kezelőorvosunkkal!

B12-vitamint a legnagyobb mennyiségben a hús- és halfélék tartalmazzák. Egy adag, kb. 85 g főtt marhamáj 70 μg B12-vitamint tartalmaz, egy adag, szintén kb. 85 grammnyi kagyló kisebb, azonban még mindig jelentős, 17 μg mennyiségben tartalmaz B12-t. A lazac, a marha, a tonhal és a csirkehús szintén jó élelmi források, a tejtermékek közül pedig a tej, a cheddar sajt és a sima, zsírszegény joghurt rendelkeznek a legjobb B12-vitamin tartalommal. A felsorolásból nem hiányozhat továbbá a tojás sem.

Tekintsd meg B12-vitamin termékeinket erre a linkre kattintva!

Érdekesség: Nem tartozik a hazai gasztronómia gyakran említett elemei közé, azonban különösen magas B12-vitamin tartalommal bír - az emuhús. 10 dkg elfogyasztása a napi B12-vitamin beviteli mennyiség négyszeresét tartalmazza. 

Kapcsolódó termékek

    Cikkszám Cikksz. VK1067

    Az immun- és idegrendszer működésének támogatásáért, a fáradtság csökkentéséért, a normál anyagcsere-folyamatokért.

    Készleten
    2 420 Ft
    Cikkszám Cikksz. WTN0630

    A felszívódás hatékonyságának növelése érdekében a B12-vitamin mostantól nyelv alá cseppenthető folyadék formában érhető el.

    Készleten
    5 368 Ft
    Cikkszám Cikksz. BioCo3598

    Magyar fejlesztésű és gyártású termék. A BioCo 100% VEGAN Bioaktív B12-vitamin 1000 μg készítmény a B12-vitamint bioaktív, természetes metilkobalamin formában tartalmazza, kifejezetten magas dózisban (40 000 NRV%).

    Készleten
    4 990 Ft