Gyakran Ismételt Kérdések: C-vitamin

Túladagolható-e a C-vitamin? Mi a különbség a C-vitamin és az aszkorbinsav között? Melyek a C-vitamin legjobb élelmi forrásai? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat az egyik leghatékonyabb antioxidáns, a C-vitamin témájában.

1. Miért fontos az elegendő C-vitamin bevitel?

A C-vitamin - melyet L-aszkorbinsavként is ismerünk - egy vízben oldódó vitamin, mely fontos szerepet tölt be egészségünk megőrzésében. Hatékony antioxidánsként védi szervezetünket a szabadgyökök sejtkárosító hatásaitól, hozzájárul a kollagéntermeléshez, elősegíti a sebgyógyulást, támogatja a vas felszívódását és elősegíti immunrendszerünk betegségekkel szembeni védekezőképességének megőrzését. 

A C-vitamin elősegíti a sebgyógyulást.

2. Milyen következményekkel járhat a C-vitamin hiány?

10 mg, vagy annál kevesebb mennyiségű C-vitamin fogyasztása néhány héten át skorbut kialakulásához vezet. A skorbut kellemetlen tünetei közé tartozik a fáradtság, az ínygyulladás, a bőrön megjelenő apró piros/lila színű pöttyök, ízületi fájdalom és lassan gyógyuló sebek, egyéb tünetei lehetnek továbbá a depresszió, a duzzadt, vérző fogíny, valamint a fogak kilazulása/kihullása. A skorbut ezeken mindezeken felül vérszegénységet is eredményezhet.

3. Mennyi C-vitaminra van szükségünk?

A napi C-vitamin beviteli szükséglet a következő módon növekszik az életkor előrehaladtával:

  • 0-6 hónap: 40 mg
  • 7-12 hónap: 50 mg
  • 1-3 év: 15 mg
  • 4-8 év: 25 mg
  • 9-13 év: 45 mg
  • 14-18 év (fiúk): 75 mg
  • 14-18 év (lányok): 65 mg
  • Felnőtt (férfi): 90 mg
  • Felnőtt (nő): 75 mg
  • Dohányzás esetén a szervezet C-vitamin szükséglete 35 mg-mal megnő.
  • Várandósság és szoptatás alatt a női szervezet C-vitamin szükséglete magasabb.

A legjobb természetes C-vitamin források

 

4. Melyek a legjobb természetes C-vitamin források?

A legmagasabb C-vitamin tartalommal bíró élelmiszerek a gyümölcsök és a zöldségek, különösen a citrusgyümölcsök, a piros és zöld paprika, a kiwi, a brokkoli, az édesburgonya, a paradicsom, az eper és a kantalupdinnye

Egy fél csészényi édes, nyers piros paprika körülbelül 95 mg, egy közepes méretű narancs 70 mg, míg egy közepes méretű kiwi 64 mg C-vitamint tartalmaz.

5. Lehetséges-e túladagolni a C-vitamint? Mik a C-vitamin túladagolás tünetei?

A C-vitamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, így a felesleg belőle vizelettel együtt távozik - túladagolása emiatt viszonylag ritka. Nagyon nagy mennyiségű C-vitamin bevitele esetén azonban lehetséges a túladagolás, mely hasmenéssel, hányingerrel és hasi görcsökkel járhat. Hemakromatózis esetén a túlzott mennyiségű C-vitamin bevitele súlyosbíthatja a betegség tüneteit, továbbá szövetkárosodáshoz is vezethet.

6. Mi a különbség a C-vitamin és az aszkorbinsav között?

A C-vitamin és az aszkorbinsav azonos kémiai szerkezettel rendelkező vegyületek, a két anyag - ugyanaz. A különbség, hogy míg a C-vitamin a természetben fellelhető - különösen a zöldségekben és gyümölcsökben -, addig az aszkorbinsavat mesterséges úton, laboratóriumban állítják elő. Az aszkorbinsav tehát a C-vitamin szintetikus megfelelője.

Kapcsolódó termékek

    Cikkszám Cikksz. BioCo426

    Nyújtott felszívódású, hosszan tartó hatású C-vitamint és csipkebogyó kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta. 

    Készleten
    3 390 Ft
    Cikkszám Cikksz. BioCo737

    A legmagasabb hatóanyag-tartalmú BioCo C-vitamin, mely 1500 mg C-vitamint tartalmaz filmtablettánként, hosszan tartó, RETARD hatással kombinálva.

    Készleten
    4 290 Ft
    Cikkszám Cikksz. ST744

    Nagy dózisú C-vitamint, valamint annak felszívódását és újrahasznosulását segítő növényi kivonatokat tartalmaz bioflavonoidokkal együtt.

    Készleten
    3 990 Ft