Túladagolható-e a C-vitamin? Mi a különbség a C-vitamin és az aszkorbinsav között? Melyek a C-vitamin legjobb élelmi forrásai? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat az egyik leghatékonyabb antioxidáns, a C-vitamin témájában.
1. Miért fontos az elegendő C-vitamin bevitel?
A C-vitamin - melyet L-aszkorbinsavként is ismerünk - egy vízben oldódó vitamin, mely fontos szerepet tölt be egészségünk megőrzésében. Hatékony antioxidánsként védi szervezetünket a szabadgyökök sejtkárosító hatásaitól, hozzájárul a kollagéntermeléshez, elősegíti a sebgyógyulást, támogatja a vas felszívódását és elősegíti immunrendszerünk betegségekkel szembeni védekezőképességének megőrzését.
2. Milyen következményekkel járhat a C-vitamin hiány?
10 mg, vagy annál kevesebb mennyiségű C-vitamin fogyasztása néhány héten át skorbut kialakulásához vezet. A skorbut kellemetlen tünetei közé tartozik a fáradtság, az ínygyulladás, a bőrön megjelenő apró piros/lila színű pöttyök, ízületi fájdalom és lassan gyógyuló sebek, egyéb tünetei lehetnek továbbá a depresszió, a duzzadt, vérző fogíny, valamint a fogak kilazulása/kihullása. A skorbut ezeken mindezeken felül vérszegénységet is eredményezhet.
3. Mennyi C-vitaminra van szükségünk?
A napi C-vitamin beviteli szükséglet a következő módon növekszik az életkor előrehaladtával:
- 0-6 hónap: 40 mg
- 7-12 hónap: 50 mg
- 1-3 év: 15 mg
- 4-8 év: 25 mg
- 9-13 év: 45 mg
- 14-18 év (fiúk): 75 mg
- 14-18 év (lányok): 65 mg
- Felnőtt (férfi): 90 mg
- Felnőtt (nő): 75 mg
- Dohányzás esetén a szervezet C-vitamin szükséglete 35 mg-mal megnő.
- Várandósság és szoptatás alatt a női szervezet C-vitamin szükséglete magasabb.
4. Melyek a legjobb természetes C-vitamin források?
A legmagasabb C-vitamin tartalommal bíró élelmiszerek a gyümölcsök és a zöldségek, különösen a citrusgyümölcsök, a piros és zöld paprika, a kiwi, a brokkoli, az édesburgonya, a paradicsom, az eper és a kantalupdinnye.
5. Lehetséges-e túladagolni a C-vitamint? Mik a C-vitamin túladagolás tünetei?
A C-vitamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, így a felesleg belőle vizelettel együtt távozik - túladagolása emiatt viszonylag ritka. Nagyon nagy mennyiségű C-vitamin bevitele esetén azonban lehetséges a túladagolás, mely hasmenéssel, hányingerrel és hasi görcsökkel járhat. Hemakromatózis esetén a túlzott mennyiségű C-vitamin bevitele súlyosbíthatja a betegség tüneteit, továbbá szövetkárosodáshoz is vezethet.
6. Mi a különbség a C-vitamin és az aszkorbinsav között?
A C-vitamin és az aszkorbinsav azonos kémiai szerkezettel rendelkező vegyületek, a két anyag - ugyanaz. A különbség, hogy míg a C-vitamin a természetben fellelhető - különösen a zöldségekben és gyümölcsökben -, addig az aszkorbinsavat mesterséges úton, laboratóriumban állítják elő. Az aszkorbinsav tehát a C-vitamin szintetikus megfelelője.