Mélybordó színű, rostokban és vitaminokban gazdag, egzotikus, savanykás ízű gyümölcs – mi az? A válasz nem lehet más, mint a gránátalma. A Keletről származó gyümölcs magas antioxidáns-tartalma mellett ásványi anyagokban is gazdag, rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk immunrendszerünk erősségének megőrzéséhez, ami különösen fontos a hideg, vírusos időszakokban.
Gránátalma, az antioxidáns vitaminbomba
Az egzotikus gyümölcsről már az ókori Róma irodalmi és történelmi hagyatékában* is olvashatunk, a gránátalma továbbá az antik Perzsia kulináris örökségének is fontos részét képezi. A közel- és távol-keleti népek konyháiban ma is használatos a gránátalma szárított magja és leve - szószok, mártások, húspácok készítésére használják fel, alkalmazzák például csatni (chutney – indiai eredetű,fűszeres szósz) vagy curry elkészítéséhez.
A gránátalma ma már Európa földközi-tengeri vidékein és Dél-Amerika melegebb területein is széles elterjedt, hazánkban is megtalálható a nagyobb élelmiszerüzletek gyümölcs-kirakatában. Fogyaszthatjuk önmagában, készíthetünk belőle turmixot, dzsúszt, smoothie-t, elkészíthetjük teaként, kivonatát tabletta, vagy szirup étrend-kiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük – bármelyik megoldás mellett is döntünk, a gránátalma gazdag rost- és vitamintartalmának köszönhetően jó választásnak bizonyul az immunerősítés szempontjából.
*lásd: Titus Petronius Arbiter – Satyricon; Ovidius – Átváltozások
Érdekességek a gránátalmáról a granatalma.hu-n >>
Mi mindent tartalmaz?
A gránátalma legfontosabb hatóanyagai között tartjuk számon az antioxidáns hatású B-, C- és E-vitaminokat. Ezek a vitaminok az immunerősítés mellett számos élettani folyamat fontos alkotóelemei, többek között hozzájárulnak a haj, a bőr, a köröm; továbbá a csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez, a mentális egészség ápolásához, illetve segítik az öregedési folyamatok lassítását („anti-aging” hatás). Az egzotikus gyümöcs egyéb antioxidáns hatóanyagokat is tartalmaz – a benne található gyümölcssavak, az antocianidok és a flavonoidok felveszik a harcot a szervezetre káros hatással lévő szabadgyökökkel szemben és csökkentik az oxidatív stressz mértékét.
Tippek a gránátalma pucolásához itt >>
Hogyan fogyasszuk? Recept-ötletek
1. Céklás-gránátalmás turmix receptje
Hozzávalók: 1 közepes méretű cékla, 1 alma, 1 gránátalma
Hámozzuk meg és szeleteljük fel apró kockákra a céklát, magozzuk ki a gránátalmát és az almát, majd 2-3 dl almalé vagy narancslé hozzáadásával turmixoljuk össze a gyümölcskeveréket. Fogyasszuk egészséggel! ☺
2. Narsharab (indiai gránátalma szósz, szirup) készítése házilag
Hozzávalók: 0,5 liter gránátalmalé, 65 gramm (kb. egy fél csésze) cukor, két teáskanál citromlé
Egy nagy, széles, fedetlen lábasban közepes lángon melegítsük fel a hozzávalókat addig, ameddig azok egy nagyjából homogén egyveleget alkotnak. Ezután alacsony lángon folytassuk a szósz elkészítését: a masszát nagyjából egy órán keresztül hagyjuk a tűzön, egészen addig, ameddig vastagsága el nem éri a szirupos állagot. Az édesebb íz eléréséért főzés közben további cukrot adhatunk a masszához. A kész szószt öntsük át egy befőttesüvegbe, majd miután kihűlt, a hűtőben tároljuk.
Érdekelnek a gránátalmalé termékek!
Gránátalma étrend-kiegészítők
A Multi-vitamin.hu kínálatában gránátalma-alapú termékek széles kínálatából válogathat: gránátalma-kivonat tabletta és kapszula formájában, gránátalma-csipkebogyó tea, gránátalma bőrápoló olaj, gránátalma sűrítmény és gránátalma koncentrátum – készüljön fel velünk a hidegebb időkre!
Jó egészséget kíván a Multi-vitamin.hu csapata!
Gránátalma-termékek a Multi-vitamin.hu oldalán