Probiotikumokkal az immunrendszer védelméért

A probiotikumok az egészséges bélflórában természetes módon jelen lévő, hasznos baktériumok. Egysejtű organizmusok, melyek feladata a bélflóra egyensúlyának fenntartása, a vitaminok és tápanyagok bélfalon keresztül való felszívódásának elősegítése és az immunrendszer egészségének megőrzése. 

Mik is azok a probiotikumok?

A probiotikumok az egészséges bélflórában természetes módon jelen lévő, hasznos baktériumok. Egysejtű organizmusok, melyek feladata a bélflóra egyensúlyának fenntartása, a vitaminok és tápanyagok bélfalon keresztül való felszívódásának elősegítése és az immunrendszer egészségének megőrzése. A legismertebb probiotikumok közé tartoznak többek között a lactobacillusok, a bifidobaktériumok vagy a Saccharomyes boulardii nevű élesztő. 

Speciális élelmi rostokkal, ún. prebiotikumokkal táplálkoznak, például inulinnal, frukto- vagy galaktooligoszacharidokkal. Betegség, gyógyszerszedés illetve bizonyos egészségügyi állapotok esetén szervezetünkben való arányuk jelentősen csökkenhet, ezért ezekben az esetekben különösen fontos odafigyelni a probiotikumok elegendő mennyiségben való pótlására - természetes élelmi forrásokon keresztül és/vagy probiotikumot tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztásával.

Termékajánló: Pharmax Prebiotic Slim 60db >>

A probiotikumok legjobb természetes forrásai a joghurt, a kefír, a lágy sajtok, valamint a savanyított, másnéven fermentált élelmiszerek. A továbbiakban bemutatjuk, milyen hatékony segítséget nyújthatnak egészségünk fenntartásához a savanyított zöldségek és gyümölcsök!

Fermentált, azaz savanyított élelmiszerek: a probiotikumok kiváló természetes forrásai

A savanyítás, másnéven fermentálás  egy (mikro)biológiai tartósítási eljárás. A fermentálás folyamata során a zöldségeket és gyümölcsöket kontrollált körülmények között, a tejsavbaktériumok jótékony hatásának igénybevételével erjesztjük, a folyamat végén pedig hosszú időn át eltartható, igen egészséges élelmiszert kapunk. 

A fermentálás kifejezés a latin fermentare igéből származik, melynek jelentése erjeszteni. Az erjedéses folyamat helyszínéül a 18-22°C hőmérsékleten tartott, közvetlen fénytől védett, tisztára mosott üveg szolgál, melybe a savanyítandó zöldségre vagy gyümölcsre sóoldatot öntünk. A megfelelő hőmérséklet, az ideális töménységű sóoldat és az oxigén hiánya ideális környezetet biztosít a probiotikumok, azaz a bélflóra szempontjából igen hasznos baktériumok elszaporodásához. Ezek a baktériumok alapvetően megtalálhatók a zöldségek felszínen, az említett tényezők együttes fennállása esetén azonban jobban el tudnak szaporodni, biztosítva az adott zöldség vagy gyümölcs értékes egészségvédő hatásait és hosszútávú eltarthatóságát.

A zöldségek és gyümölcsök savanyítása egy odafigyelést igénylő, otthoni körülmények között is bárki által elvégezhető folyamat. Gyakorlatilag bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt savanyíthatunk, amit alapvetően nyersen is fogyasztunk - legyen szó például káposztáról, cékláról, répáról, retekről vagy fokhagymáról, narancsról, citromról, őszibarackról vagy cseresznyéről. Sőt! Fermentálhatjuk a chilit, egyes gabonaféléket vagy dióféléket is!

Termékajánló: NaTuri Fermentált káposzta 500g >>

Savanyított (fermentált) élelmiszerek

Miért érdemes fermentált élelmiszereket fogyasztani?

A fermentált élelmiszerek fogyasztásával pótolhatjuk a bélflóra és az immunrendszer egészségének fenntartása szempontjából kulcsfontosságú szerepet betöltő probiotikumokat. A fermentált élelmiszerekben jelentős mennyiségben megtalálható probiotikumok fogyasztása az alábbi jótékony hatásokkal jár:

  1. Hozzájárulnak a tápanyagok hatékony felszívódásához és a laktóz lebontásához.
  2. Mivel a fermentált élelmiszerek esetén a hasznos baktériumok már előemésztették az adott alapanyagot, olyan tápanyagokhoz is hozzájuthatunk, melyet alapvetően az emésztés során szervezetünk nem tudna feltárni.
  3. Csökkentik a kellemetlen bélpanaszokat és emésztési problémákat, például a puffadást, a hasmenést és a székrekedést.
  4. Növelik a bél mikrobiom sokféleségét, ezáltal a bélflóra egyensúlyának fenntartását: minél diverzebb ugyanis a jó baktériumok közege, annál könnyebben fenntartható ez az egyensúly.

Az egészséges bélflóra hozzájárul a szervezet immunválaszának megfelelő szabályozásához, fokozva immunrendszerünk védelmét a gyulladásokkal és fertőzésekkel szemben. A bél-agy kapcsolatot vizsgáló, legújabb kutatások ismeretében pedig azt is tudjuk, az egészséges bélflóra fenntartása a mentális egészség megőrzésében is kulcsfontosságú szerepet tölt be.

A fermentált élelmiszereket ajánljuk a paleolit étrendet követő Olvasóink számára is: a fermentáció folyamata ugyanis növeli az ételek tápanyagtartalmát, különösen a vitaminok és enzimek mennyiségét, mely a paleolit táplálkozás legfontosabb alapelvei szerint a természetes és tápláló élelmiszerek egyik legfontosabb ismérve.

Fermentált élelmiszerek Webáruházunk kínálatában

Webáruházunkban a fermentált élelmiszerek széles kínálatából válogathatsz. Fermentált termékeink a Paleolit táplálkozás menüpontban kaptak helyet, megtekintésükhöz kattints az alábbi linkre!

Paleo termékek a Multi-vitamin.hu oldalán >>

Jó egészséget kívánunk minden kedves Olvasónknak! :)

Kapcsolódó termékek

    Cikkszám Cikksz. WPK7071

    A Pharmax Prebiotic Slim kapszula gymnema és keserű narancs kivonata a fogyást, az articsóka és cikória az emésztést támogatja, csicsóka inulin tartalma prebiotukus tulajdonságával támogatja az emésztést. 

    Készleten
    9 990 Ft
    Cikkszám Cikksz. NTI0170

    Hűtést igénylő termék, ezért kizárólag budapesti üzleteinkben átvehető!

    Készleten
    Törékeny
    3 790 Ft
    Cikkszám Cikksz. NTI0194

    Hűtést igénylő termék, ezért kizárólag budapesti üzleteinkben átvehető!

    Készleten
    Törékeny
    3 790 Ft
    Cikkszám Cikksz. NTI0255

    Hűtést igénylő termék, ezért kizárólag budapesti üzleteinkben átvehető!

    Készleten
    Törékeny
    4 490 Ft