Miért érdemes matcha teát fogyasztani?

A hagyományos japán teák egyik különlegessége, halványzöld színű matcha a japán teaszertartások harmóniáját idézi otthonunkba. Az elmúlt években a matcha szinte világszerte robbanásszerű népszerűségre tett szert az egészségtudatos fogyasztók körében, ám a matcha nem csupán divat: a japán hagyomány értékes öröksége, mely értékes hatóanyag-tartalmával segítséget nyújthat egészségünk hosszútávú megőrzésében.

Honnan származik a matcha tea?

A matcha (抹茶) eredete az ősi Kínáig nyúlik vissza. Az ókori kínai buddhisták felismerték a zöld tea egészségvédő hatásait és előszeretettel alkalmazták gyógyászati célokra. A 7. századtól kezdve a matcha a japán kultúrában kapott különleges szerepet: először csak a papok, nemesek és a szamurájok alkalmazhatták, az 1300-as évektől kezdve azonban az egész lakosság számára elérhetővé vált. 

A hagyományos matcha előállítása

A matcha egy finomra őrölt zöld tea por, halványzöld színnel rendelkezik, íze enyhén kesernyés. Előállítása eltér a hagyományos zöld teáétól, a matcha alapanyagául szolgáló Camellia Sinensis fölé ugyanis a leszedést megelőző néhány hétben árnyékot alakítanak ki. Ezalatt az idő alatt a növény lassabban növekszik, így több teanint és koffeint termel, mint a napon érlelt teák (többek között ennek is köszönhető számos egészségvédő hatása). A leveleket leszedésük után gőzölik, majd laposra simítva szárítják, ezt követően eltávolítják szárait és ereit, végül kőmalmokkal porrá őrlik. 

Az őrlés egy rendkívül lassú folyamat, mivel a matcha ízének és illataromájának megőrzése érdekében az őrléshez használt köveknek nem szabad felmelegedniük. A kész matchát, szintén a frissesség és ízvilág megőrzése érdekében, kis dobozokban, azon belül általában vákuumcsomagolásban árulják.

 

A matcha tea a tradicionális japán kultúra öröksége, értékes hatóanyagokban gazdag, frissítő hatású ital.

 

Milyen egészségvédő hatásokkal bír a matcha tea?

Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően a matcha számos jótékony hatással rendelkezik. 

  1. Ugyan magas koffeintartalommal bír, teanin-tartalmának köszönhetően testünk lassabban dolgozza fel, így az ugrásszerű energianövekedés helyett fokozatosan fejti ki hatását, s hosszabb ideig nyújt éberséget. Növeli az energiaszintet, s közben mégis stresszoldó hatása van szervezetünkre.
  2. Segíthet a fáradtság és a fáradékonyság csökkentésében, támogathatja az idegrendszer normál működését.
  3. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és stabilizálhatja a vércukorszintet.
  4. Lúgos kémhatású, így nem okoz gyomorsavat.
  5. Vértisztító és méregtelenítő hatással bír, hozzájárulhat immunrendszerünk erősségének megőrzéséhez.
  6. Elősegítheti a szív egészségének megőrzését.
  7. Hozzájárulhat az egészséges testsúlycsökkentéshez.

Hogyan fogyasszuk a matcha teát?

A matcha tea elkészítéséhez 70-80°C-os vizet alkalmazunk, s a gyógy- és gyümölcsteákkal ellentétben nem áztatjuk, hanem fél percen át keverve feloldjuk a vízben. Ehhez a legjobb eszköz a bambuszból készült hagyományos matcha keverő.

A matchát számos egyéb módon is felhasználhatjuk, készíthetünk belőle például matcha lattét, hozzáadhatjuk süteményekhez, piskótákhoz, fagylalthoz (a matcha por egyedülálló zöld színt és különleges ízvilágot kölcsönöz), valamint alkalmazhatjuk smoothie-k készítéséhez is.

Szeretnéd kipróbálni a matcha teát? Tekintsd meg matcha termékeinket:

S ha szeretnél még többet meg tudni a hagyományos zöld teák világáról, böngészd át teljes zöld tea termékkínálatunkat!

Jó egészséget kívánunk! 

Kapcsolódó termékek

    Cikkszám Cikksz. CIO2135

    Egészség, tradíció, harmónia: a legzöldebb tea! Egyedülálló, enyhén kesernyés ízű klasszikus, amely a közel egy évezredes japán matcha tea szertartások zamatait és harmóniáját idézi otthonunkba.

    Készleten
    3 390 Ft
    Cikkszám Cikksz. GZ0547

    A mathca por különleges, földes aromájú növényi por, mely élvezeti értéke mellett számos potenciális egészségvédő hatásával járulhat hozzá egészségünk megőrzéséhez. Organikus, vegán termék.

    2 890 Ft
    Kifutott termék