A hagyományos japán teák egyik különlegessége, halványzöld színű matcha a japán teaszertartások harmóniáját idézi otthonunkba. Az elmúlt években a matcha szinte világszerte robbanásszerű népszerűségre tett szert az egészségtudatos fogyasztók körében, ám a matcha nem csupán divat: a japán hagyomány értékes öröksége, mely értékes hatóanyag-tartalmával segítséget nyújthat egészségünk hosszútávú megőrzésében.
Honnan származik a matcha tea?
A matcha (抹茶) eredete az ősi Kínáig nyúlik vissza. Az ókori kínai buddhisták felismerték a zöld tea egészségvédő hatásait és előszeretettel alkalmazták gyógyászati célokra. A 7. századtól kezdve a matcha a japán kultúrában kapott különleges szerepet: először csak a papok, nemesek és a szamurájok alkalmazhatták, az 1300-as évektől kezdve azonban az egész lakosság számára elérhetővé vált.
A hagyományos matcha előállítása
A matcha egy finomra őrölt zöld tea por, halványzöld színnel rendelkezik, íze enyhén kesernyés. Előállítása eltér a hagyományos zöld teáétól, a matcha alapanyagául szolgáló Camellia Sinensis fölé ugyanis a leszedést megelőző néhány hétben árnyékot alakítanak ki. Ezalatt az idő alatt a növény lassabban növekszik, így több teanint és koffeint termel, mint a napon érlelt teák (többek között ennek is köszönhető számos egészségvédő hatása). A leveleket leszedésük után gőzölik, majd laposra simítva szárítják, ezt követően eltávolítják szárait és ereit, végül kőmalmokkal porrá őrlik.
Az őrlés egy rendkívül lassú folyamat, mivel a matcha ízének és illataromájának megőrzése érdekében az őrléshez használt köveknek nem szabad felmelegedniük. A kész matchát, szintén a frissesség és ízvilág megőrzése érdekében, kis dobozokban, azon belül általában vákuumcsomagolásban árulják.
Milyen egészségvédő hatásokkal bír a matcha tea?
Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően a matcha számos jótékony hatással rendelkezik.
- Ugyan magas koffeintartalommal bír, teanin-tartalmának köszönhetően testünk lassabban dolgozza fel, így az ugrásszerű energianövekedés helyett fokozatosan fejti ki hatását, s hosszabb ideig nyújt éberséget. Növeli az energiaszintet, s közben mégis stresszoldó hatása van szervezetünkre.
- Segíthet a fáradtság és a fáradékonyság csökkentésében, támogathatja az idegrendszer normál működését.
- Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és stabilizálhatja a vércukorszintet.
- Lúgos kémhatású, így nem okoz gyomorsavat.
- Vértisztító és méregtelenítő hatással bír, hozzájárulhat immunrendszerünk erősségének megőrzéséhez.
- Elősegítheti a szív egészségének megőrzését.
- Hozzájárulhat az egészséges testsúlycsökkentéshez.
Hogyan fogyasszuk a matcha teát?
A matcha tea elkészítéséhez 70-80°C-os vizet alkalmazunk, s a gyógy- és gyümölcsteákkal ellentétben nem áztatjuk, hanem fél percen át keverve feloldjuk a vízben. Ehhez a legjobb eszköz a bambuszból készült hagyományos matcha keverő.
A matchát számos egyéb módon is felhasználhatjuk, készíthetünk belőle például matcha lattét, hozzáadhatjuk süteményekhez, piskótákhoz, fagylalthoz (a matcha por egyedülálló zöld színt és különleges ízvilágot kölcsönöz), valamint alkalmazhatjuk smoothie-k készítéséhez is.
Szeretnéd kipróbálni a matcha teát? Tekintsd meg matcha termékeinket:
- BioMenü BIO Matcha tea por 60 g >>
- BioMenü BIO Matcha tea kapszula 60 db>>
- Prana Bio Matcha por 60 g >>
Zöld teák és zöld tea étrend-kiegészítők
Jó egészséget kívánunk!