Nyaralás alatt az ember hajlamos kissé elengedni magát, s eltérni az egészséges étkezési szokásoktól - ezzel pedig önmagában nincs is baj. A finom koktélok, a késő esti vacsorák és a strandbüfék csábító kínálata mind-mind hozzátartozhat a nyári vakáció élményéhez - ha pedig valaki egész évben odafigyel étrendjére, néhány „csalónap” nem jelent problémát. A szabadság végeztével azonban szervezetünk visszavágyik az egészséges, kiegyensúlyozott étrendhez, mely biztosítja a gyomor komfortérzetét, támogatja az emésztést és segít a felhalmozódott salakanyagok kíméletes eltávolításában. Írásunkban adunk néhány hasznos tippet, hogyan támogathatjuk gyomor- és bélrendszerünk egészségének megőrzését a nyaralást követő napokban!
Figyeljünk étrendünkre a vakációt követően!
A nyári vakáció idején gyakran elengedjük kissé a gyeplőt, s elhanyagoljuk egészséges étkezési és életmódbeli szokásokainkat. Túlsúlyba kerülnek étrendünkben a feldolgozott, zsíros és cukros ételek, háttérbe szorítva a rost- és vitamindús élelmiszereket. Megváltozik az alvásritmusunk: tovább maradunk fent, s reggel sokáig ejtőzünk. Ha pedig nem aktív pihenéssel töltjük az időt, a napi testmozgás is háttérbe szorulhat. Mindez megterhelheti emésztésünket és lelassíthatja az anyagcserét, ami pedig a bőrünkön, az energiaszintünkön és a hangulatunkon is nyomot hagyhat.
A legjobb természetesen, ha nyaralás alatt is tudatosan odafigyelünk az egészséges étrend fenntartására - a tapasztalat azonban azt mutatja, az ember hajlamos kissé elengedni magát a vakáció édes napjain. Ettől nem dől össze a világ, az alkalmi „csalónapok” vagy kevésbé tudatos étkezések általában nem okoznak hosszú távú problémát egy egyébként kiegyensúlyozott életmódot folytató ember számára. A szervezet képes kompenzálni az ilyen kisebb kilengéseket, amennyiben hazatérve visszaállunk az egészséges étrendre és életvitelre.
Termékajánló: Mecsek Gyomor teakeverék 20x1 g
Gyomorvédő tippek: Mit fogyasszunk és mit kerüljünk?
A hazatérést követő első néhány napon érdemes gyomorkímélő, könnyen emészthető fogásokat fogyasztanunk, lásd az alábbiakat:
- párolt vagy sült zöldségek (pl. cukkini, répa, brokkoli),
- gabonafélék (pl. barna rizs, köles, zab),
- levesek és főzelékek,
- natúr erjesztett tejtermékek (pl. joghurt, kefír) vagy azok növényi alternatívái.
Kerüljük a túl zsíros, fűszeres, puffasztó ételeket, a túlzott koffein- vagy alkoholfogyasztást, és próbáljunk rendszeres időközönként étkezni. Figyeljünk oda a bőséges folyadékbevitelre, elsősorban víz és gyógyteák formájában. A felsorolt gyomorbarát, egészséges fogások fogyasztásával hatékony segítséget nyújthatunk gyomor- és bélrendszerünk számára a nyaralást/fesztiválozást követő regenerálódásra. Szervezetünk pedig meghálálja az odafigyelést, s hamarosan megtapasztalhatjuk, hogy csökken a puffadás, enyhül a teltségérzet, sőt, közérzetünk is javul!
100%-os, BIO gyümölcs és zöldséglevek
Gyomorvédő hatású gyógynövények és étrend-kiegészítők
Számos olyan gyógynövényt ismerünk, melyek fogyasztásával támogathatjuk a gyomor és a méregtelenítés szempontjából nélkülözhetetlen szerepet betöltő máj egészségének megőrzését. Az alábbiakban felsorolunk néhány kiváló alternatívát:
Máriatövis - A máj barátja
A máriatövis (Silybum marianum) elsősorban májvédő hatásáról ismeretes. Fő hatóanyaga, a szilimarin segít megóvni a májsejteket a károsodástól, támogatja a máj regenerációját, antioxidáns tulajdonságai révén pedig semlegesíti a szabad gyököket. A máriatövis fogyasztását kifejezetten ajánlják nehéz ételek vagy alkohol fogyasztását követően.
Termékajánló: BioCo Máriatövis kivonat (Extra) kapszula 80db
Articsóka - Támogatja a máj és az epe védelmét
Az articsóka (Cynara scolymus) nem csupán ízletes zöldség, hanem értékes gyógynövény is, amelyet hagyományosan az emésztés támogatására és a májfunkciók javítására használnak. Hatóanyagai – köztük a cinarin – elősegíthetik az epetermelést, enyhíthetik a puffadást, teltségérzetet, valamint hozzájárulhatnak a zsírok hatékonyabb lebontásához. Az articsóka kivonat kúraszerű alkalmazása különösen hasznos lehet étkezési túlkapások, rendszertelen táplálkozás vagy emésztési panaszok után.
Termékajánló: Dr. Herz Articsóka vegán kapszula 60db
Kamilla - Nyugtatja a gyomrot és az idegeket
A kamilla (Matricaria chamomilla) az egyik legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott gyógynövény, amelyet elsősorban gyulladáscsökkentő, nyugtató és emésztést támogató hatásai miatt kedvelnek. A virágzatából készült tea enyhítheti a gyomorgörcsöket, csillapíthatja a puffadást és megnyugtathatja az irritált bélrendszert. Emellett stresszoldó, enyhe nyugtató tulajdonságai révén az idegi eredetű gyomorpanaszok enyhítésében is hatékony lehet, így ideális választást jelent nehéz ételek fogyasztását követően.