Ahogyan azt előző írásunkban áttekintettük, a magas rosttartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztására érdemes a karácsonyi ünnepi szezon alatt is kiemelt figyelmet fordítani. Emésztőrendszerünket a sokszínű, ízletes fogásokat, süteményeket és nasikat tartalmazó ünnepi ételkínálat feldolgozása komoly kihívás elé állítja, így hasznos segítségnek bizonyulhat egy alacsony cukortartalmú gyümölcs- vagy zöldségturmix.
1., Egyszerű, 3 összetevős cékla-smoothie (2 adag)
Hozzávalók:
- 1 nagy vagy kisebb fej cékla (kb. 200 g)
- 1 közepes répa (kb. 100 g)
- 1 nagy vagy 2 kisebb szem alma (kb. 200 g)
A céklás-répás-almás smoothie teljes tápanyagtartalma (2 adag):
(Adatok forrása: lásd a Forrásjegyzéket)
Nem, vagy csak limitált mennyiségben fogyassz céklát, amennyiben:
- Alacsony vérnyomás, vesekő, epehólyag, allergiás problémák és cukorbetegség esetén kerülendő a cékla fogyasztása.
Kapcsolódó írásunk:
2., Zöld turmix (2 adag)
Hozzávalók:
- 1 nagy vagy 2 kisebb szem zöldalma (kb. 200 g)
- 1 kígyóuborka (kb. 200 g)
- 1 csészényi nyers spenót (kb. 100 g)
- 1 negyed csésze gyömbér (kb. 25 g)
A zöld turmix teljes tápanyagtartalma (2 adag):
(Adatok forrása: lásd a Forrásjegyzéket)
A különféle turmix-variációk megalkotása közben a következőre figyelj:
- Bátran variáld az összetevőket, alkosd meg a saját kedvenc turmix-különlegességed - figyeld azonban az összetevők cukortartalmát,mert sok gyümölcsre igaz, hogy gazdag rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett nagyobb mennyiségben jelentős cukortartalommal is bír.
Kapcsolódó írásunk:
3., Jeges banánturmix (4 adag)
Hozzávalók:
- 3 csésze fagyasztott gyümölcs (ananász, málna, áfonya, szeder, mangó stb.)
- 2 csésze alacsony zsírtartalmú tej vagy növényi tej
- 1 nagyobb méretű banán
- 1 csésze joghurt (sima vagy vaníliás)
Elkészítés:
- Olvaszd ki a fagyasztott annyira, hogy könnyen turmixolható legyen.
- Öntsd a tejet a turmixgépbe.
- Add hozzá a fagyasztott gyümölcsöket.
- Add hozzá a banánt és a joghurtot.
- Turmixold össze kb. 30-45 másodpercen keresztül, amíg a turmix el nem éri a sima konzisztenciát.