Hozd magad lendületbe! - Tippek a tavaszi megújulásért

A tavasz beköszöntével itt az idő, hogy újra lendületbe hozzuk magunkat, vagy a már megkezdett utat folytathassuk megújult motivációval! Írásunk keretét az egészséges életmód alappillérei adják, röviden összegezzük, mire fontos odafigyelnünk ezekben a hónapokban is, hogy megőrizzük egészségünket. Mozgásra fel!

Rendszeres mozgás

1. A sport egészségünk megőrzésének egyik kulcsa.

A tavaszi hónapok során újjáéledő természet sokakat a szabadba csábít, s mozgásra ösztönöz. Az élénk színekben pompázó természet, az emelkedő hőmérséklet és a hosszabb nappalok motiváló tényezők lehetnek a sportolásra azok számára is, akik a téli időszakban kevés időt töltöttek a testmozgással. A rendszeres testmozgás egészségünk megőrzésének egyik kulcsa, számos pozitív hatással van mind fizikai, mint mentális jólétünkre nézve.

✿ A fizikai aktivitás javíthatja az agy egészségét,

✿ Segíthet az optimális testsúly elérésében és megőrzésében,

✿ Csökkentheti a betegségek kialakulásának kockázatát, 

✿ Erősítheti a csontokat és az izmokat,

✿ Javíthatja a mindennapi tevékenységek végzésének képességét.

Heti legalább 150 perc mérsékelt fizikai aktivitás csökkentheti a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát.*

2. Mennyit sportoljunk? Hogyan készüljünk fel a rendszeres mozgásra?

✿ Mennyit sportoljunk? Az általános javaslat szerint* heti legalább 150 perc mérsékelt/intenzív aktivitásra van szükségünk. Ez tetszés szerinti módon felosztható, például hétköznaponként 30-30 perc időtartamra. Hetente kétszer érdemes izomerősítő gyakorlatokat végezni. Fontos: ha a sport még nem szerves része az életednek, törekedj a fokozatosságra!

✿ Mielőtt elkezdenél sportolni: Magas vérnyomás, túlsúly vagy cukorbetegség esetén a rendszeres sporttevékenység megkezdése előtt konzultálj kezelőorvosoddal. Érdemes szakemberhez fordulni akkor is, ha ízületi problémákkal, térd- vagy lábfájdalommal küzdesz. Ne sajnáld az időt és energiát az előkészület e fontos lépésére - a megfontoltság hosszútávon mindenképp kifizetődő. A megfelelő egészségügyi szakember segíthet továbbá a számodra legmegfelelőbb mozgásforma megválasztásában és a személyre szabott edzésprogram összeállításában is.

Tekintsd át sportkrém-kínálatunkat! >>
Porc és ízületi problémákra kifejlesztett termékeink >>

Egészséges étkezés & italválasztás

A kiegyensúlyozott, sokszínű étrend betartásával biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat, melyek nem csupán fizikai, de mentális jóllétünkhöz is nagyban hozzájárulnak. Étrendünk összeállításában hasznos segítségül szolgálhat a WHO táplálkozási ajánlása. Az ajánlás szerint a napi bevitt energiamennyiségen belül a következő módon oszlik el a makrotápanyagok aránya:

  • zsír: 15-30%,
  • összes szénhidrát: 55-75%,
  • fehérje: 10-15%.

Az ajánlás felhívja a figyelmet a rendszerességre, melynek jegyében napi 3-5 étkezést javasol kisebb adagokban; és a szélsőséges diéták elkerülésére. Az egészséges étrend részeként napi 400-600 gramm zöldség vagy gyümölcs több adagban történő bevitelét ajánlja, továbbá teljes kiőrlésű gabonakészítmények, hüvelyesek, tengeri halak, sovány húsok, zsírszegény tej és tejtermékek, növényi fehérjeforrások (diófélék, olajos magvak, száraz hüvelyesek) fogyasztását, valamint az állati zsírok lecserélését növényi olajokra. 

A teljes összefoglaló a táplálkozási ajánlásról ezen a linken érhető el.

 

egészséges életmód egészséges táplálkozás

 

Pihentető alvás

Az elegendő mennyiségű, pihentető alvás egészségünk egyik alappilléreként mindenképp helyet kell kapjon egy egészséges életmódról szóló írásban. Az esti rutin és a megfelelő alváshigiéné (az éjszakai pihenést elősegítő, alváshoz kötődő szokások) megőrzésével megkönnyíthetjük a könnyebb álomba merülést és a jó alvást. 

Szinte már közhelyesnek számít a gyakran ismételt intés: az elalvás előtti telefonozás rontja az alvás minőségét, a mobiltelefonok képernyője által kibocsátott kék fény akadályozza a szervezet melatonin-termelését.

Adj egy esélyt a kékfény-mentes elalvás előtti rutinnak – a tea lefőzése után inkább olvass könyvet, vagy helyezkedj el kényelmesen a nappali foteljében, és a tea kortyolgatása közben hangolódj rá a megnyugtató gondolatra, hogy nincs már több feladatod aznapra, csupán a pihenés.

 

Tipp: A gyógyteák közül a citromfű, a macskagyökér, a kamilla, a levendula vagy a komlóvirág segítséget nyújthatnak a könnyedebb elalvásban. Ha nem vagy teakedvelő, ajánljuk elalvást segítő gyógynövény-készítményeinket, melyeket ezen a linken érhetsz el.


Írásunk nem minősül hivatalos egészségügyi tájékoztatásnak.

Források:

*: Centers for Disease Control and Prevention - CDC „Benefits of Physical Activity” 
Centers for Disease Control and Prevention - CDC „8 Strategies for a Healthy Spring” 
Egészségesvonal - Táplálkozási ajánlások