Lássuk, melyek azok a zöldség- és gyümölcsfélék, valamint állati eredetű élelmiszerek, melyek a legnagyobb mennyiségben tartalmaznak A-vitamint!
Miért van szükségünk A-vitaminra?
A „vitamin-ABC” első tagja, a retinol néven is ismert A-vitamin számos élettani folyamat elengedhetetlen összetevője. Hozzájárul az immunrendszer erősségének, valamint a látás minőségének megőrzéséhez, ezen kívül részt vesz a sejtnövekedés és a sejtosztódás folyamataiban és támogatja a reprodukciós folyamatokat. A vitaminok kategóriáján belül a zsírban oldódó vitaminok közé soroljuk, ezen kívül az antioxidánsok kategóriájába is beletartozik (immunerősítő hatás).
Növényi források – A-vitaminban gazdag zöldségek
Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a legjobb A-vitamin tartalommal rendelkező zöldségek vitamintartalmát 100 g-nyi adag elfogyasztása esetén, a vitamintartalom melletti oszlopban pedig megtalálhatja, az adott zöldségből 100 g elfogyasztása esetén a napi ajánlott A-vitamin beviteli érték hány százalékát vittük be.
zöldségféle | vitamintartalom (100 g) | napi bev.érték (%) |
répa (főtt) | 852 μg | 95 |
édesburgonya (főtt) | 1,043 μg | 116 |
kelkáposzta (főtt) | 681 μg | 76 |
spenót (nyers) | 469 μg | 52 |
télitök | 558 μg | 62 |
... Lássuk a gyümölcsöket!
gyümölcsféle | vitamintartalom (100 g) | napi bev.érték (%) |
mangó | 54 μg | 6 |
sárgadinnye | 169 μg | 19 |
grapefruit | 58 μg | 6 |
görögdinnye | 28 μg | 3 |
papaya | 47 μg | 5 |
Állati eredetű A-vitamin források
A különböző tápanyagtípusok közül a legmagasabb A-vitamin tartalommal az állati eredetű élelmiszerek rendelkeznek. Lássuk, mi a TOP 10-es lista! A fenti táblázatokhoz hasonlóan az alábbi mikrogrammban megadott értékek az adott élelmiszer 100 g-jában található A-vitamin mennyiséget jelzik, mellette pedig megtaláljuk, az adott mennyiség hány százalékát fedezi a napi A-vitamin szükségletnek.
- csukamájolaj - 30000 μg (3333%)
- marmamáj - 9442 μg (1049%)
- májkolbász - 8384 μg (923%)
- báránymáj - 7491 μg (832%)
- libamájpástétom - 1001 μg (111%)
- vaj - 684 μg (76%)
- kecskesajt - 407 μg (45%)
- cheddar sajt - 330 (37%)
- főtt tojás - 149 μg (17%)
- lazac - 149 μg (17%)
A-vitamin étrend-kiegészítők
? Kinek érdemes A-vitamin tablettát, kapszulát és hasonló táplálékkiegészítőket fogyasztani?
! Bizonyos betegségek (hasnyálmirigyproblémák, szembetegségek, kanyaró) megnövelik A-vitamin szükségletünket, ezen kívül kevésbé sokszínű, nem változatos étrend esetén is érdemes lehet mesterséges úton pótolni az A-vitamint. Minden esetben fontos konzultálni kezelőorvosunkkal, aki kórtörténetünk és a lehetséges gyógyszerkölcsönhatások ismeretében nyújt számunkra segítséget meghatározni a megfelelő beviteli mennyiséget. Alkoholfogyasztás és veseproblémák esetén a figyelmeztetést fokozottan hangsúlyozzuk!
A lentebb található listában a legkeresettebb A-vitamin étrend-kiegészítők közül válogattunk kedves Vásárlóink részére – ha további A-vitamin termékekre kíváncsi, tekintse meg színes termékkínálatunkat ezen a linken!