A barna rizs legfőbb előnyei közé tartozik, hogy kiváló teljes értékű fehérjeforrás, továbbá az értékes korpát és csírát is tartalmazza, így magasabb a rost-, ásványianyag- és vitamintartalma, mint a fehér rizsnek.
Magas rost- és szeléntartalma mellett többféle B-vitamint tartalmaz és diétába is beilleszthető, mert több növényi rost található benne, mint a fehér rizsben, így lassú felszívódású szénhidrátként hosszabb ideig csillapítja éhségünket.
Nem utolsó sorban pedig a barna rizs gluténmentes, így az ételintoleranciával rendelkezők is bátran fogyaszthatják.
A barna rizsliszt levesek, főzelékek és szószok sűrítése mellett sütéshez is kiválóan alkalmas.
Recept:
Amerikai palacsinta
200 g liszt
50 g kölesliszt
50 g Vegabond barna rizsliszt
100 g kukoricaliszt
fél csomag sütőpor
1,5 evőkanál nádcukor
fél teáskanál útifű maghéj
1 db közepes méretű tojás
50 g margarin
3 dl rizsital + 0,5 dl a hígításhoz
Napraforgóolaj a sütéshez
A liszteket összekeverjük az útifű maghéjjal, a sütőporral és a nádcukorral, majd hozzáadjuk a tojást. Folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a rizsitalt és az olvadt margarint. A palacsintasütőt szilikon ecset segítségével vékonyan kiolajozzuk és elkezdjük forrósítani, majd ha az olaj felmelegedett, közepes lángra kapcsoljuk a tűzhelyet és megsütjük a palacsintákat.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!