BioMenü BIO RHODIOLA ROSEA por 60 g
BioMenü BIO Aranygyökér - RHODIOLA ROSEA por 60 g
4 595 Ft

BioMenü BIO Aranygyökér - RHODIOLA ROSEA por 60 g

4 595 Ft

Stressz? Fáradékonyság? Depresszió? Az orosz és a skandináv országok lakói évszázadok óta használják szorongás, fáradékonyság és depresszió kezelésére.

Részletes leírás és specifikáció
  Készletinformáció
 • Szent István körút

  Átvehető ma 19:00-ig

 • Rákóczi út

  Átvehető ma 19:00-ig

 • Fény utcai piac

  Átvehető ma 18:30-ig

 • Központi raktár

  Készleten van a termék

 • Budaörs

  Átvehető ma 19:00-ig

Részletes leírás

Kiszerelés: 60 g ~ 120 adag × 0,5 g

100% bio rhodiola rosea (illatos rózsásvarjúháj) por

Termék tulajdonságai:

 • Csökkentheti a stresszt
 • Küzd a fáradtság ellen
 • Csökkentheti a depresszió tüneteit
 • Javítja az agy működését
 • Javíthatja az edzés teljesítményét
 • Segítheti a szervezet szénhidrát anyagcseréjét

Bio; Vegán; Természetes anyagokból; GMO mentes; Hozzáadott cukrot nem tartalmaz; Zsírszegény; Telített zsírban szegény; Alacsony cukortartalmú; Élelmi rostban gazdag; Kifejezetten nátriumszegény/sószegény

A rhodiola rosea – más néven illatos varjúháj, vagy rózsás varjúháj ~ rózsagyökér – egy növény, amely Európa és Ázsia hideg, hegyvidéki területein honos. Gyökerei adaptogénnek tekinthetők, ami azt jelenti, hogy a fogyasztása során segít a testnek a stresszhez való alkalmazkodásban. A rhodiola sarki gyökér vagy aranygyökér néven is ismert. Tudományos neve rhodiola rosea. A gyökér több mint 140 hatóanyagot tartalmaz, amelyek közül a két legfontosabb a rosavin és a salidroside. Az orosz és a skandináv országok lakói évszázadok óta használják szorongás, fáradtság és depresszió kezelésére. Manapság széles körben alkalmazzák étrend-kiegészítőként számos egészségügyi előnye miatt. 

1. Csökkentheti a stresszt

A rhodiola már régóta adaptogénként ismert, természetes anyag, amely nem specifikus módon növeli a test stresszállóságát. Úgy gondolják, hogy az adaptogének fogyasztása segíthet kezelni a stresszes helyzeteket. Az egyik tanulmány a rhodiola kivonat hatásait vizsgálta 101 magánéleti- és munkahelyi stresszben szenvedő embernél. A résztvevők napi 400 mg-ot kaptak négy héten keresztül. Mindössze három nap elteltével jelentős javulást jelentkezett a stressz tüneteiben, mint például a fáradtság, kimerültség és szorongás. Ez a jelenség a tanulmány egésze alatt folytatódott. A rhodiola-ról kimutatták, hogy enyhíti a kiégés tüneteit, amelyek krónikus stressz esetén fordulhatnak elő. Sőt, egy 118 – kiégés okozta stresszben szenvedő – betegen végzett tanulmány számos kapcsolódó tünetet enyhített, beleértve a stresszt és a depressziót.

Az adaptogének, mint például a rhodiola rosea, növelik a test ellenállóképességét, lehetővé téve a stresszel való könnyebb megbirkózást.

2. Küzd a fáradtság ellen

A stressz, a szorongás és az elégtelen alvás csak néhány tényező, amely hozzájárulhat a fáradékonysághoz, ami fizikai és mentális fáradtságot okozhat. Adaptogén tulajdonságai miatt úgy látják, hogy a rhodiola enyhíti a fáradtságot. Az egyik négyhetes tanulmány 60, stressz okozta fáradtsággal küzdő embernél vizsgálta az életminőségre gyakorolt hatásokat, valamint a fáradtság, a depresszió és a figyelem összpontosítás tüneteit. A résztvevők napi 576 mg rhodiola vagy placebo tablettát kaptak. Megállapították, hogy – a placebo csoporthoz képest – a rhodiola pozitív hatással volt a fáradtság szintjére és a figyelemre. Egy hasonló vizsgálatban 100 krónikus fáradtsággal küzdő személy nyolc héten át napi 400 mg rhodiola-t kapott. Jelentősen javultak a stressz tünetei, a fáradtság, az életminőség, a hangulat és a koncentráció. Ezt a javulást csak egy hét kezelés után figyelték meg, azonban ez a vizsgálat utolsó hetéig folyamatosan kitartott.

A rhodiola – adaptív képessége miatt – népszerű kiegészítő a fáradtság és a stressz más tüneteinek leküzdésére.

3. Csökkentheti a depresszió tüneteit

A depresszió gyakori, de súlyos betegség, amely negatívan befolyásolja a közérzetet és viselkedést. Úgy gondolják, hogy ez akkor fordul elő, amikor az agyban a neurotranszmittereknek nevezett vegyi anyagok kiegyensúlyozatlanná válnak. Az egészségügyi szakemberek általában antidepresszánsokat írnak fel a kémiai egyensúly visszaállítására. A rhodiola rosea bizonyítottan antidepresszáns tulajdonságokkal bír azáltal, hogy kiegyensúlyozza az agy neurotranszmittereit. Az egyik hathetes kísérletben – amely a rhodiola-nak a depresszió tüneteivel kapcsolatos hatékonyságát vizsgálta – 89 enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedő embernek véletlenszerűen 340 vagy 680 mg rhodiola, vagy placebo tablettát adtak naponta. Mindkét rhodiola-csoportban jelentősen enyhült az általános depresszió, az álmatlanság és javult az érzelmi stabilitás, míg a placebo csoport nem mutatott változást. Érdekesség, hogy csak a nagyobb adagot kapó csoportnál javult az önértékelés. Egy másik tanulmány összehasonlította a rhodiola hatásait egy általánosan használt antidepresszánssal, a sertralinnal, amelyet Zoloft néven forgalmaznak. 57 depresszióval diagnosztizált, véletlenszerűen kiválasztott embernek adtak rhodiola, sertralin vagy placebo tablettát, 12 héten át. A rhodiola és a sertralin csökkentették a depresszió tüneteit, ám a sertralin nagyobb hatást ért el. A rhodiola azonban kevesebb mellékhatást váltott ki, és jobban volt tolerálható.

A rhodiola-ról kimutatták, hogy javítja a depresszió számos tünetét, az antidepresszánsokhoz hasonlóan pozitívan befolyásolhatja a hangulatot és az érzelmeket befolyásoló neurotranszmittereket.

4. Javítja az agy működését

A testmozgás, a megfelelő táplálkozás és a kielégítő éjszakai alvás biztos módja az agy egészséges működésének. Ebben egyes kiegészítők is segíthetnek, beleértve a rhodiola-t. Egy tanulmány 56 éjszakai műszakban dolgozó orvosnál tesztelte annak hatását a mentális fáradtságra. Az orvosokat véletlenszerűen választották ki ahhoz, hogy két héten keresztül napi 170 mg rhodiola vagy placebo tablettát kapjanak. A rhodiola 20%-kal csökkentette a mentális fáradtságot és javította a munkával kapcsolatos feladatok teljesítményét a placebóhoz képest. Egy másik tanulmány a rhodiola hatását vizsgálta az éjszakai feladatokat ellátó katonai kadétoknál. A kadétok napi 370 mg vagy 555 mg rhodiola-t fogyasztottak öt napon át, vagy a két mennyiség placebo változatát. Mindkét adag javította a kadétok mentális munkaképességét a placebóval összehasonlítva. Egy további tanulmányban a hallgatóknál jelentősen csökkent a mentális fáradtság, javultak az alvási szokásaik és fokozódott a tanulási motivációjuk, miután 20 napon át rhodiola-kiegészítőket szedtek. Vizsgálati pontszámaik 8%-kal voltak magasabbak, mint a placebo csoportban. Két áttekintő cikkben bizonyítékot találtak arra is, hogy a rhodiola enyhítheti a mentális fáradtságot, ám arra figyelmeztettek, hogy a kutatás korlátozott mennyisége és minősége nem teszi lehetővé szilárd következtetések levonását.

A rhodiola-ról kimutatták, hogy fokozza a mentális teljesítményt mentálisan stresszes és fizikailag fárasztó helyzetekben, ezen eredmények megerősítéséhez azonban további kutatásokra van szükség.

5. Javíthatja az edzés teljesítményét

A rhodiola a testmozgás teljesítményének javítására is jó hatással lehet. Egy vizsgálatban a résztvevőknek 200 mg rhodiola-t vagy placebót adtak, két órával egy kerékpáros teszt elvégzése előtt. A rhodiola-t kapók átlagosan 24 másodperccel hosszabb ideig voltak képesek edzeni, mint azok, akik placebót kaptak. Noha a 24 másodperc kevésnek tűnhet, egy verseny első és második helyezettje közötti különbség lehet, hogy csak milliszekundumokban mérhető. Egy másik tanulmány a kitartás teljesítményére gyakorolt hatását vizsgálta. A résztvevők hat mérföldes szimulált kerékpár versenyen vettek részt, amelyet időre kellett teljesíteniük. Egy órával a verseny előtt a résztvevők vagy rhodiola vagy placebo tablettát kaptak, a testtömegüknek megfelelően 3 mg/kg-ot. A rhodiola-t kapók szignifikánsan gyorsabban fejezték be a versenyt, mint a placebo csoport. Ezekben és más kutatásokban kimutatták, hogy a rhodiola javítja a testmozgás teljesítményét azáltal, hogy csökkenti az érzékelt erőfeszítést, vagy azt, hogy a résztvevők milyen hatékonynak érezték testük működését. Az azonban valószínűtlen, hogy bármilyen hatással lenne az izomtömegre vagy az erőre.

A rhodiola csökkenti az érzékelt erőfeszítést, ami lehetővé teszi a hosszabb ideig tartó, keményebb edzést.

6. Segíthet a cukorbetegség kezelésében

A cukorbetegség olyan betegség, amely akkor fordul elő, amikor a test inzulin hormon előállító képessége vagy az arra való reagálása csökken. Ez magas vércukorszintet eredményez. A cukorbetegeket általában inzulin injekcióval vagy gyógyszerekkel kezelik, amelyek növelik az inzulinérzékenységet a vércukorszint normalizálása érdekében. Érdekes módon az állatokon végzett kutatások szerint a rhodiola javíthatja a cukorbetegség elleni küzdelmet. Valójában kimutatták, hogy csökkenti a cukorbetegek vércukorszintjét azáltal, hogy növeli a vér glükózszállítóinak számát. Ezek a transzporterek csökkentik a vércukorszintet a glükóznak a sejtekbe történő szállításával. Ezeket a vizsgálatokat egereken végezték el, így eredményeiket nem lehet általánosítani az emberekre. Ezek azonban meghatározó okok a rhodiola-nak az emberek vércukorszintjére gyakorolt hatásainak vizsgálatára. Ha cukorbetegsége van és rhodiola-kiegészítőket szeretne szedni, először beszéljen dietetikusával vagy orvosával.

A rhodiola bizonyítottan csökkenti a rágcsálók vércukorszintjét, ami arra utal, hogy értékes kiegészítő lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben az embereknél is, azonban további kutatásokra van szükség az emberek esetében.

Összetevők: 100% bio rhodiola rosea (illatos rózsásvarjúháj) por

Fogyasztási javaslat: 

 • Egy adag = 0,5 g
 • 1 adag naponta, napközben, üres gyomorra
 • A rhodiola szedése üres gyomorra a leghatásosabb, kivéve lefekvés előtt, mivel enyhén stimuláló hatású.
 • A rhodiola optimális adagja a stressz, a fáradtság vagy a depresszió tüneteinek javítására napi egyszeri alkalommal 400–600 mg.
 • A rhodiola teljesítménynövelő hatásainak eléréséhez, 200–300 mg-ot kell bevenni egy-két órával az edzés előtt.
 • Ha Ön terhes, szoptat, beteg, vagy gyógyszereket szed, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármiféle étrend-kiegészítőt használna!

Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen, gyermekek számára hozzáférhetetlen módon

Forgalmazó: Caleido IT-Outsource Kft.

Az étrend-kiegészítők az érvényben levő európai uniós szabályozás szerint élelmiszereknek minősülnek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat. Bár az étrend-kiegészítők kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani.

A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! 
A termék nem gyógyít betegségeket! A termék nem az orvosi kezelés helyettesítésére alkalmas! Betegség esetén használatát beszélje meg kezelőorvosával. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Ne szedje a készítményt, ha az összetevők bármelyikére érzékeny vagy allergiás! Kisgyermektől elzárva tartandó!

Teljes leírás

Kapcsolódó cikkek

Fáradtság ellen Immunerősítés, egészségvédelem

A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok jelenléte szervezetünkben szorosan összefügg energiaszintünkkel. Amikor hiányoznak a szervezetünk működéséhez szükséges tápanyagok, könnyebben érezhetjük magunkat fáradtnak, kimerültnek, s munkabírásunk is csökkenhet. Írásunkban kiemelünk néhány fontos tápanyagot, melyek optimális mennyiségben való bevitelével hatékonyan csökkenthető a fáradtság.

Moringa oleifera Immunerősítés, egészségvédelem

Hallottál már a moringáról? A moringa olifeira egy Indiában őshonos növény, melynek levelét hagyományosan a vércukor- és koleszterinszint csökkentésére alkalmazzák, a moringa ezen kívül antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. Az alábbiakban bemutatjuk Neked az moringa 6 potenciális egészségvédő hatását!