Részletes leírás
Íz Tár füstölt malabar bors egész
Nettó tömeg: 10 g
Mint fekete bors, rendelkezik az összes erre jellemző általános tulajdonsággal, viszont vannak egészen specifikus jegyei, melyek kiemelik a fekete borsok tömegéből, és egyedivé teszik.
Egy szigorúan védett természetvédelmi területen, a délnyugat-indiai Kerala állam Wayanad hegyvidékén terem, tiszta és érintetlen környezetben, ahol helyi törzsi közösségek termesztik, szedik, és szárítják. Hozama nagyon alacsony, de aroma anyagai, illóolaj tartalma szignifikánsan magasabb, mint a legtöbb borsfajtáé.
A szemek kisebbek, egyforma méretűek, egyenletesen sötét barnák, szinte feketék. Intenzív, meleg, enyhébb, de hosszantartó csípősség jellemzi, egyedi, friss gyümölcsös aromával.
FELHASZNÁLÁS
Bármilyen ételhez használhatjuk, amelyet fekete borssal fűszereznénk, de érdemes inkább olyan ételekkel kombinálni ezt a bors-ínyencséget, ahol ez a koncentrált fekete bors ízvilág ragyoghat.
Kitűnő fűszer minőségi marhasültekhez, sült/grillezett halakhoz és tenger gyümölcseihez, tanyasi csirkéhez (pl. citromos-fekete borsos csirke), kecskesajtokhoz, kemény sajtokhoz, salátákhoz, szószokhoz, csokoládés vagy vaníliás desszertekhez.
Kombináljuk más fűszerekkel, egy összetettebb ízhatás érdekében. Ha komplex, telt csípősséget szeretnénk kihozni a fekete borsból, társítsuk csilipaprikával, mustárral szecsuáni borssal vagy gyömbérrel. Ha a fás, fenyőízű árnyalatokat akarjuk hangsúlyozni, kombináljuk babérlevéllel, fekete kardamommal és szerecsendióval. Ha citrusosságát szeretnénk kiemelni, használjuk kardamom, kurkuma vagy koriander mellett.
Egész fekete borsot akkor tegyünk az ételbe, ha azt sokáig kell főzni, vagy sokáig állhat, és van idő arra, hogy íze, aromája átjárja az ételt.
Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.
Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.
Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, vásároljunk egész borsot, csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, és csak a főzés végén adjuk az ételhez, mielőtt levennénk a tűzről. Az előre őrölt fekete bors csak a csípősséget fokozza.
Felhasználási javaslat: Ízlés szerint bármilyen ételhez felhasználható.
TOVÁBBI TUDNIVALÓK
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási hely: India
Csomagolja és forgalmazza: ÍZTÁR-Fűszermanufaktúra Kft.
Az oldalunkon lévő adatokat folyamatosan frissítjük, törekszünk arra, hogy naprakészek legyenek. Szeretnénk felhívni azonban a figyelmet, hogy ennek ellenére a webshopon szereplő adatok (beleértve a termékfotókat, tápérték-, összetétel-, és allergén információkat is) csak tájékoztató jellegűek, a tényleges értékek eltérhetnek az élelmiszerek természetéből adódóan. A friss, aktuális információkat a termékek csomagolásán találják meg.