Salins Gemma Atlanti Sel Gris kelta só 1kg
Salins Gemma Atlanti Sel Gris kelta só 1kg
2 095 Ft

Salins Gemma Atlanti Sel Gris kelta só 1kg

2 095 Ft

Durvaszemcsés, szürke tengeri só. Természetes, finomítatlan sófajta, rendkívül gazdag ásványianyag-tartalommal.

Részletes leírás és specifikáció
    Készletinformáció
  • Budaörs

    Átvehető 2025. máj. 20., kedd, nyitás: 7:30

  • Központi raktár

    Készleten van a termék

  • Rákóczi út

    Átvehető 2025. máj. 20., kedd, nyitás: 7:30

Részletes leírás

Salins Gemma Atlanti Sel Gris kelta só

Kiszerelés: 1 kg

Franciaország atlanti-óceáni partvidékéről, a Ré szigetről (Île de Ré) származó, durvaszemcsés szürke tengeri só (sel gris), más néven kelta só, ugyanis elsőként a kelták gyűjtötték be ilyen módon a sót. Mondhatn a sóvirág „testvére”, valamikor ugyanis ezt a sót értékesebbnek tartották, mint a sóvirágot, komplex íze és sokkal szélesebb körű felhasználási lehetőségei miatt.

Ugyanazokból a sólepárló medencékből származik, mint a sóvirág (fleur de sel), de a kinyerése másképp történik. Sóvirágként indul, amit hagynak, hogy lesüllyedjen a medence aljára, ahol érintkezik az agyaggal, amellyel a medencéket kibélelik, innen a szürkés színe. Pár naponta vagy akár naponta egyfajta fagereblyével rendkívül óvatosan kihúzzák a kikristályosodott és leülepedett sót a medencék szélére, halmokba rendezik, és kicsit megszárítják.

Akárcsak a sóvirágnak, a szürke sónak is magasabb a nedvességtartalma (kb. 13-15%), mint általában a sóknak, emiatt kevésbé „szívja ki” a nedvességet az ételből, és kevésbé olvad el rajta. Durvább szemcsés, mint a sóvirág, finomítatlan, természetes. A szabálytalan sókristályok állaga ropogós, sokkal sűrűbb, „testesebb”, sósabb, mint egy egyszerű asztali só. Többféle ásványi anyagot (magnézium, kálium, kalcium, stb.) tartalmaz, ezért íze összetettebb. 

felhasználás

Használható főzéshez, sütéshez, utóízesítésre; egy olyan sókülönlegesség, amely sok szempontból ideális mindennapi használatra.

  • Mivel magas a nedvességtartalma, és így lassabban olvad, illetve kevésbé szívja ki az ételből a nedvességet, nagyon kedvelik, mint utóízesítő só, pl. isteni sajtokra, grillezett tenger gyümölcseire, salátákra, friss gyümölcsre vagy gyümölcssalátára szórva.
  • A nedvességtartalma miatt desszertsónak is kitűnő csokoládés-, karamelles-, gyümölcs alapú desszertekhez. A komplexebb ízvilága miatt nagyon jó társítás nehezebb, fajsúlyosabb ételekhez, mint pl. steak, sültek (bárány, borjú, marha), gyökérzöldségek, héjában sült burgonya, nehezebb zöldséges ételek, hüvelyesek, tartalmas levesek (akár sűrített-, sűrítés nélküli- vagy krémlevesek). Kitűnő kenyérhez, pékárukhoz, sós süteményekhez.
  • Amennyiben finomabb szemcsésre kívánják őrölni, használjanak inkább mozsarat, mert a magas nedvességtartalma miatt a sómalom bármilyen fém alkatrésze berozsdásodik.

összetevők

Tengeri só.

további tudnivalók

Minőségét megőrzi: Lásd a csomagoláson feltüntetett időpontot.

Tárolás: Óvjuk a nedvességtől, közvetlen napfénytől, melegtől!

Forgalmazza: HUN-TRADE Kft.

Származási hely: Franciaország


Az oldalunkon lévő adatokat folyamatosan frissítjük, törekszünk arra, hogy naprakészek legyenek. Szeretnénk felhívni azonban a figyelmet, hogy ennek ellenére a webshopon szereplő adatok (beleértve a termékfotókat, tápérték-, összetétel-, és allergén információkat is) csak tájékoztató jellegűek, a tényleges értékek eltérhetnek az élelmiszerek természetéből adódóan. A friss, aktuális információkat a termékek csomagolásán találják meg.

Teljes leírás

Kapcsolódó cikkek

A légutak védelme természetes hatóanyagokkal Immunerősítés, egészségvédelem

A téli hónapokra készülve érdemes extra figyelmet fordítanunk a légutak védelmére: a légutak tisztaságának és egészségének megőrzése ugyanis kulcsfontosságú a megfázás, influenza és egyéb vírusos fertőzések megelőzésében. Az orr- és toroknyálkahártya megfelelő védelme segít a kórokózok távol tartásában, az immunrendszer erősségének fenntartásában és csökkenti annak kockázatát, hogy a fertőzések mélyebbre hatoljanak, például elérjék a hörgőket vagy a tüdőt. Az alábbiakban bemutatott célzott, megelőző lépések szervezetünk egészének védelmét támogatják.