Részletes leírás
Salins Gemma Atlanti Sel Gris kelta só
Kiszerelés: 1 kg
Franciaország atlanti-óceáni partvidékéről, a Ré szigetről (Île de Ré) származó, durvaszemcsés szürke tengeri só (sel gris), más néven kelta só, ugyanis elsőként a kelták gyűjtötték be ilyen módon a sót. Mondhatn a sóvirág „testvére”, valamikor ugyanis ezt a sót értékesebbnek tartották, mint a sóvirágot, komplex íze és sokkal szélesebb körű felhasználási lehetőségei miatt.
Ugyanazokból a sólepárló medencékből származik, mint a sóvirág (fleur de sel), de a kinyerése másképp történik. Sóvirágként indul, amit hagynak, hogy lesüllyedjen a medence aljára, ahol érintkezik az agyaggal, amellyel a medencéket kibélelik, innen a szürkés színe. Pár naponta vagy akár naponta egyfajta fagereblyével rendkívül óvatosan kihúzzák a kikristályosodott és leülepedett sót a medencék szélére, halmokba rendezik, és kicsit megszárítják.
Akárcsak a sóvirágnak, a szürke sónak is magasabb a nedvességtartalma (kb. 13-15%), mint általában a sóknak, emiatt kevésbé „szívja ki” a nedvességet az ételből, és kevésbé olvad el rajta. Durvább szemcsés, mint a sóvirág, finomítatlan, természetes. A szabálytalan sókristályok állaga ropogós, sokkal sűrűbb, „testesebb”, sósabb, mint egy egyszerű asztali só. Többféle ásványi anyagot (magnézium, kálium, kalcium, stb.) tartalmaz, ezért íze összetettebb.
felhasználás
Használható főzéshez, sütéshez, utóízesítésre; egy olyan sókülönlegesség, amely sok szempontból ideális mindennapi használatra.
- Mivel magas a nedvességtartalma, és így lassabban olvad, illetve kevésbé szívja ki az ételből a nedvességet, nagyon kedvelik, mint utóízesítő só, pl. isteni sajtokra, grillezett tenger gyümölcseire, salátákra, friss gyümölcsre vagy gyümölcssalátára szórva.
- A nedvességtartalma miatt desszertsónak is kitűnő csokoládés-, karamelles-, gyümölcs alapú desszertekhez. A komplexebb ízvilága miatt nagyon jó társítás nehezebb, fajsúlyosabb ételekhez, mint pl. steak, sültek (bárány, borjú, marha), gyökérzöldségek, héjában sült burgonya, nehezebb zöldséges ételek, hüvelyesek, tartalmas levesek (akár sűrített-, sűrítés nélküli- vagy krémlevesek). Kitűnő kenyérhez, pékárukhoz, sós süteményekhez.
- Amennyiben finomabb szemcsésre kívánják őrölni, használjanak inkább mozsarat, mert a magas nedvességtartalma miatt a sómalom bármilyen fém alkatrésze berozsdásodik.
összetevők
Tengeri só.
további tudnivalók
Minőségét megőrzi: Lásd a csomagoláson feltüntetett időpontot.
Tárolás: Óvjuk a nedvességtől, közvetlen napfénytől, melegtől!
Forgalmazza: HUN-TRADE Kft.
Származási hely: Franciaország
Az oldalunkon lévő adatokat folyamatosan frissítjük, törekszünk arra, hogy naprakészek legyenek. Szeretnénk felhívni azonban a figyelmet, hogy ennek ellenére a webshopon szereplő adatok (beleértve a termékfotókat, tápérték-, összetétel-, és allergén információkat is) csak tájékoztató jellegűek, a tényleges értékek eltérhetnek az élelmiszerek természetéből adódóan. A friss, aktuális információkat a termékek csomagolásán találják meg.