Részletes leírás
Íze erős, különleges, talán pont ezért is egyre népszerűbb. A lisztjét búzaliszttel keverve kenyér és tészta alapanyagként használják fel.
Nagyipari méretű hántolása esetén előáztatják, vagy még kissé pörkölik is, ekkor a színe barnás tónust kap. A hőkezelés nélküli hajdinahántolás fehéres színű. Az íze sem olyan erős, mint a barna hajdináé. Beltartalmi értékei mindkét féle hajdinának egyformán említésre méltóak. A legújabb kutatások bizonyítják a régi megfigyeléseket: a hajdina jótékonyan hat az érrendszeri megbetegedéseknél, a magas vérnyomásban szenvedőknél, a cukorbetegeknél. A lisztjét búzaliszttel keverve kenyér és tészta alapanyagként használják fel. Töret és szemes formában a jól ismert orosz kása alapanyaga. A hajdina a főzés előtt megpirítva az ételnek enyhe dióízt és illatot kölcsönöz.
A hajdina (pohánka) régebben az egyszerű népi ételek sorába tartozott. A hántolását is házilag oldották meg hézagosra állított malomkövek között átdörzsölve távolították el a kemény héjszerkezetet.
- Főételként vagy köretként fogyasztható.
- Főzés: kétszeres mennyiségű vízben.
Tápérték 100 g termékben:
- Energia 1624 kJ (383 kcal)
- fehérje 11, 2 g
- szénhidrát 79,1 g
- zsír 2,4 g
Minőségét megőrzi:
A dobozon jelzett hónap végéig (nap,hó,év)
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó!