Részletes leírás
Paleolit Erythritol
Kiszerelés: 1 kg
Erythritol (eritrit, eritritol) édesítőszer. A specifikációban szereplő adatok 100 g termék tápanyag-összetételére vonatkoznak.
Mi is az az eritritol?
Az eritritol egy természetes cukoralkohol, az édesítőszerek közé tartozik, édesítőereje 60-80 %-a a cukorénak. Hűs, édes ízvilággal rendelkezik.
Miért érdemes az eritritolt választani?
- Glikémiás indexe 0, így nem emeli meg a vércukorszintet - cukorbetegek is fogyaszthatják.
- Antioxidáns hatással rendelkezik.
- Könnyen emészthető.
Hogyan alkalmazzuk az eritritolt?
Amikor cukrot helyettesítünk eritrittel, akkor a cukor mennyiségének egyharmadával több eritritet kell használnunk ahhoz, hogy ugyanolyan édes ételt kapjunk. Például, ha epres pitét készítenénk és 1 csésze cukrot adnánk hozzá, akkor eritritből használjunk 1 és ⅓ csészényit. Az is lehetséges, hogy az eritritet a kristálycukorral vegyítve használjuk, mert így megőrizzük a szacharóz édességét, de némileg mérsékeljük a bevitt kalóriákat. Túlzott fogyasztása hashajtó hatású lehet!
Hogyan készül az eritritol?
Az eritritet általában a kukorica vagy a búza keményítőjéből állítják elő. A kukoricából vagy a búzából kinyert glükózt ezután nem patogén mikroorganizmusokkal (élesztővel) keverik, amik megerjesztik a glükózt és eritritté alakítják át. A fermentált keveréket hevítéssel fertőtlenítik, majd szárítják, hogy az eritrit kikristályosodhasson. Ezeket a kristályokat megtisztítják a szennyeződésektől és egy speciális kémiai szűrűn keresztül újra megmossák, végül kristályos, szilárd formában kerül forgalomba.
Mi a különbség az édesítőszer és a cukorpótló között?
- Az édesítőszerek olyan mesterséges anyagok, melyek alacsony energiatartalommal rendelkeznek, ezáltal nem emelik meg a vércukorszintet. Az édesítőszereket cukorbetegek, illetve diétás étrendet követők is fogyaszthatják. Ide tartoznak például az aszpartám, az eritrit és a szacharin, valamint a stevia (sztívia) is.
- A cukorpótlók a szénhidrátok csoportjába tartoznak. Kalóriatartalmuk nagyjából azonos a cukoréval, azonban a hagyományos cukorhoz, a szacharózhoz viszonyítva kisebb mértékben és időben elhúzódva emelik fel a vércukorszintet. Édesítő erejük a kristálycukorhoz viszonyítva alacsonyabb. Cukorpótlók többek között a gyümölcscukor (fruktóz), a szorbit, vagy a nyírfacukor (xilit).
további tudnivalók
Minőségét megőrzi: Lásd a csomagoláson feltüntetett időpontot.
Tárolás: Száraz, hűvös helyen.
Forgalmazó: PALEOCENTRUM Kft.
Származási hely: Kína