Bulgur 500g (Dénes Natura)

405 Ft

A bulgur Törökországban és a Közel-keleten kedvelt gabonatermék. Az éretlenül leszedett búzaszemeket, kevés ideig előfőzik vagy gőzölik, majd a napon szárítják meg.
Részletes leírás és specifikáció
    Készletinformáció
  • Központi raktár

    Készleten van a termék

  • Bartók Béla

    Átvehető ma, nyitás: 10:00

  • Szent István körút

    Átvehető ma, nyitás: 7:30

  • Rákóczi út

    Átvehető ma, nyitás: 7:30

  • Fény utcai piac

    Átvehető ma, nyitás: 7:30

Mennyiség: db

Részletes leírás

Kiszerelés: 500 g

A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. 
A bulgur Törökországban és a Közel-keleten kedvelt gabonatermék. Az éretlenül leszedett búzaszemeket, kevés ideig előfőzik vagy gőzölik, majd a napon szárítják meg. Számos keleti országban fogyasztják köretként vagy különböző ételek alapanyagaként.
A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi (ami a fent képen is látható) saláták, főtt ételek összetevői között szerepel.

A bulgur lényegesen egészségesebb és gyorsabban elkészül, mint a rizs. Különösen magas az E-vitamin tartalma.

Elkészítés:
Ha kisebb szemű bulgurt vásárolunk, akkor azt csupán elég forrázni és leszűrni, a nagyobb szemű pedig pár perc főzés után fogyasztható. Főzhetjük azonban 10-15 percig is, ekkor több vizet vesz fel és állaga a tarhonyához fog hasonlítani. Ha nem pergős szemeket szeretnénk, hanem tapadós, kásaszerű állagot, akkor pedig egyszerűen öntsük fel kétszeres mennyiségű forró vízzel, és hagyjuk állni 30 percig.

Frissítő bulgursalátát is készíthetünk. A legismertebb ilyen ételek a Tabulleh és a Kisir. Mindkettő hideg olivaolajjal és főtt bulgurral készül, ám előbbiben a petrezselyem és a citrom dominál, utóbbiban a paradicsom és a meta.
Mivel íze semleges szinte bárhogy fűszerezhetjük. Zöldfűszerekkel, petrezselyemmel elkészítve a tradicionális török konyha ízeit veszi fel. De hihetetlenül finom tud lenni pirospaprikás, paradicsomos magyaros ízesítéssel. Kevesen tudják, de a bulgur nem csak köretként, de desszertekben is megállja a helyét. Remekül igazodik a mazsolához és egyéb aszalt gyümölcsökhöz. Főzve, vagy egy éjszakán át joghurtba áztatva pedig ideális alternatíva zabkása helyett is.

100 gramm nyers bulgur a következő tápértékeket tartalmazza:
Energia: 360 kCal (1500 kJ)
Fehérje: 12,5 g
Élelmi rost: 8 g
Szénhidrát: 69 g
Zsír: 1,75 g

Gyártó: Dénes Natura Kft.

A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A termék nem gyógyít betegségeket! A termék nem az orvosi kezelés helyettesítésére alkalmas! Betegség esetén használatát beszélje meg kezelőorvosával. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Ne szedje a készítményt, ha az összetevők bármelyikére érzékeny vagy allergiás! Kisgyermektől elzárva tartandó!

Teljes leírás

Vásárlói vélemények

Az értékeléshez be kell jelentkezned
5 csillag
0
4 csillag
0
3 csillag
0
2 csillag
0
1 csillag
0