Részletes leírás
Íz Tár Chef Joe Barbecue fűszerkeverék
Nettó tömeg: 20g
Felhasználási javaslat: Szárnyas, sertés és marhahúsból készült ételek készítéséhez.
Általánosságban száraz fűszerek képezik a fűszerkeverékek alapját, amellyel a grillezendő ételt bedörzsöljük vagy beszórjuk. Egyrészt kiegészítő ízekkel járulnak hozzá az étel eredeti ízéhez, másrészt vonzóvá teszik a felület textúráját.
A pácok a fűszerkeverékhez hasonlóan működnek, aromáik azonban, folyadéktartalmuknak köszönhetően, mélyebben hatolnak a grillételekbe. A mártásokkal viszont nemcsak a fűszerkeverékek vagy a pácok hatását tehetjük intezívebbé, szólószerephez is juthatnak, a grillezett ételek ízét tökéletesen kiegészítik.
ÖSSZETÉTEL
Összetevők: só, barnacukor, feketebors, paprika, fokhagyma, chili, bazsalikom, rozmaring, zsálya, citromhéj.
A bors igen aromás, csípős és erős ízű fűszer. A fehérbors szintén nagyon csípős, de kissé más ízhatással rendelkezik. A zöldborsnak pedig kevésbé csípős, friss, enyhén gyümölcsös íze van. A borsot szinte mindenhez használják az egész világon. A feketebors kiváló a marhahúshoz, különösképpen a steakhez. A fehérbors inkább fehér húsokhoz, halhoz, és világos színű szószokhoz használatos. Az egész zöldborsszemeket pácokhoz és mártásokhoz alkalmazzák, de gyakran használják chutney-k és savanyúságok készítéséhez is. Óvatos fűszerezés mellett az édességeknek, csokoládéknak különleges ízt kölcsönözhet.
A paprikapornak íze - típustól függően - az enyhén gyümölcsöstől az égetően erősig változhat. A csemegepaprika kissé gyümölcsös, a színe pedig lehet világos pirostól a sötétvörösig. A magyar édesnemes paprika jellegzetesen édeskés aromájú. A csípősség a félédestől a csípős paprikáig növekszik. A paprikát hazánkban a következő minőségi osztályokba sorolják: különleges, csemege, édesnemes, rózsa.
A fokhagyma íze a fajtájától függően az intenzív-erőstől az édeskésen fűszeresig nagyon sokféle lehet. A fokhagyma jellegzetes ízt kölcsönöz salátáknak, szendvicskrémeknek, sajtos -, zöldséges -, gombás ételeknek, leveseknek, raguknak, egytálételeknek, tésztaételeknek, rizottónak, tojásételeknek, mindenféle húsételnek és természetesen halaknak.
A chili íze a nagyon csípőstől az édesig változhat. A kapszaicin felelős a csípősségért, melynek foka Scoville-egységekben mérhető. A legcsípősebb fajtákhoz néhány thai változat tartozik, továbbá a Cayenne, a Tabasco és a Habanero. A chili azonban nem csak csípős tud lenni, hanem gyümölcsös, virágos, édes, dió-, föld- vagy füstízű is.
A bazsalikom friss levelei igen aromásak, kissé borsos ízűek, és enyhén édesek. Illatuk emlékeztet a szegfűszegre. Ezzel ellentétben a thai bazsalikom édes ánizsos ízű, míg más fajai citrus ízűek vagy fűszeresek.
A rozmaring erősen aromás, fűszeres, gyantás, némileg keserű de ugyanakkor meleg, tömjénes ízű fűszernövény, mely emlékeztet a fenyőre, az eukaliptuszra és a kámforra. A rozmaring mintegy két százalék illóolajat tartalmaz.
A zsályának mintegy 1.000 különböző variációja létezik, melyeknek az íze egész különböző is lehet. Fajtától függően a zsálya igen aromás, fűszeres, kámforszerű, kesernyés, balzsamos ízű lehet, sőt fanyar fajtája összehúzó érzést is okozhat. Mint a rozmaring, a zsálya is mintegy két százalék illóolajat tartalmaz.
TOVÁBBI TUDNIVALÓK
Tárolás: Száraz helyen tartandó!
Származási hely: Magyarország
Minőségét megőrzi: a csomagoláson jelzett időpontig.
Gyártó és forgalmazó: ÍZTÁR-Fűszermanufaktúra Kft.
Az oldalunkon lévő adatokat folyamatosan frissítjük, törekszünk arra, hogy naprakészek legyenek. Szeretnénk felhívni azonban a figyelmet, hogy ennek ellenére a webshopon szereplő adatok (beleértve a termékfotókat, tápérték-, összetétel-, és allergén információkat is) csak tájékoztató jellegűek, a tényleges értékek eltérhetnek az élelmiszerek természetéből adódóan. A friss, aktuális információkat a termékek csomagolásán találják meg.