Részletes leírás
Bulkshop shirataki (konjac) tészta
kiszerelés: 400 g
A shirataki tészta a konjac növény (ördögnyelv) gyökérének a lisztjéből és vízből készített hagyományos japán tészta. Japánban a gyomor seprűjének hívják, mivel a vízben oldódó glükomannán-rostok az emésztőrendszeren áthaladva segítik az anyagcserét, ezért használják tisztító-méregtelenítő kúráknál. Az alapanyagát képező glükomannan pozítivan hat a vércukorszint szabályozására, javítja a koleszterinszintet, segít a testsúly megőrzésében és a fogyásban is. Sajátos tulajdonsága, hogy súlya háromszázszorosának megfelelő vizet képes megkötni.
Bővebben a shiratakiban rejlő glükomannánról
A glükomannán nem más, mint az ördögnyelv (konjac) növény vízben oldódó élelmi rostjai. Ezek különleges abszorbens képességgel bírnak, a növényvilágban egyedülálló módon, molekuláik képesek saját tömegüknél akár 300-szor több vizet megkötni! A Konjac liszt élelmi rostjai a legkiválóbbak a vízben oldható élelmi rostok közül.
A Konjac lisztben található glükomannánt nem hidrolizálják az emésztőenzimek és az emésztőszervek, ezért nem tudnak kalóriát előállítani belőle, de képes elnyelni/megkötni a koleszterint és az epesavat. Ugyanakkor a növényi rostok serkentő hatással vannak az emésztésre és a bélmozgásra, felgyorsítják, kitisztítják és megkönnyítik az emésztést/ürítést. A diétás rostoknak pótolhatatlan élettani hatása van az emberi szervezetre, számos betegség kialakulását gátolják meg.
Kiválóan alkalmas a fogyni vágyók étrendjébe, ugyanis rendkívül alacsony a kalória tartalma és csaknem szénhidrát és zsírmentes. Glikémiás indexe nagyon alacsony, ezért nem befolyásolja a vércukor szintet.
hogyan fogyasszuk?
Csak nagyon enyhe saját íze van, ezért sokoldalúan használható. Vegyük ki a levéből, öblítsük át és tehetjük a forró levesbe, vagy öntsük rá a szószokat, ha tésztás ételt szeretnénk készíteni. Nem kell főzni. Egy másik gyakori elkészítési módszer, ha egy serpenyőben, zsiradék nélkül, magas hőfokon sütjük kb. 1 percig (sercegő hangot ad). Így az állaga keményebb lesz a tésztának és a keserűségét is enyhíti.
recept tipp
Ha szívesen kipróbálnád a shirataki tésztát, de tanácstalan vagy, hogyan kezdj hozzá, jó helyen jársz! Az alábbiakban bemutatjuk egy különleges fogás, a jackfruitos, gombás shirataki tészta elkészítésének fortélyait!
Hozzávalók:
- 2 csomag shirataki tészta, leszűrve, leöblítve, forró vízben átmelegítve
- 20 dkg nagyobb fejű gomba, széles szeletekre vágva
- 1 jackfruit konzerv lecsepegtetve
Hozzávalók a jackfruit páchoz:
- 2 evőkanál szójaszósz / 1 evőkanál miso paszta
- 1 kávéskanál fokhagymapor / 4 gerezd áttört fokhagyma
- 1/2 kávéskanál hagymapor
- 1 kávéskanál folyékony füst
- 1 púpozott kávéskanál kukoricakeményítő / más keményítő
- más kedvenc fűszerek pl. BBQ fűszerkeverék
- 1 evőkanál étolaj + 2 evőkanálnyi a gomba párolásához
- Ha curryt akarunk, akkor szükségünk lesz még 1 evőkanálnyi curryporra és
- 1-2 dl kókusztejre
Elkészítés:
1. Készítsük el a jackfruithoz a pácot. A pác hozzávalóit keverjük össze.
2. Szűrjük és csepegtessük le a jackfruitot, gyengéden meg is nyomogathatjuk, hogy a felesleges vizet eltávolítsuk belőle. Daraboljuk apróbb kockákra.
3. A jackfruitot tegyük a pácba néhány órára, akár egy egész éjszakára.
4. A bepácolt jackfruitot egy papírral bélelt tepsibe terítsük egy rétegben. Öntsük alá a kimaradó pácot is.
5. 180 fokon süssük meg a jackfruit szeleteket, sülés közben egyszer meg is forgathatjuk.
6. Míg a jackfruit sül, nagy, a szárakat is magukba foglaló szeletekre metéljük fel a gombát és egyszerűen, picit megsózva, minden fűszer nélkül, kevés olajon pároljuk meg. Engedjük, hogy a gomba levet eresszen, ne süssük le.
7. A megsült jackfruitot - az alatta lévő sült páccal együtt - és a megpárolódott gombát keverjük össze és néhány percig, gyengéden, hogy a gomba ne törjön össze, kevergessük, sütögessük össze egy serpenyőben. A jackfruit darabokat egy villával szálasabbra nyomkodhatjuk.
8. A gombás jackfruit így, ebben a formában már tálalható is a shirataki tésztával, de kevés további hozzávalóval és munkával curryt is készíthetünk belőle.
9. Ez esetben a gombás jackfruithoz adjunk egy evőkanál curryport, forgassuk és kevergessük, sütögessük össze 1 percig majd öntsük fel 1-1.5 dl kókusztejjel. Forraljuk fel. Készen is van! Jó étvágyat kívánunk! :)
összetevők
Víz, konjac liszt (3,8%), savasságot szabályozó: kalcium-hidroxid.
Átlagos tápérték 100 g termék esetén:
- Energia: 36 kJ/9,5 kcal
- Zsír: 0 g
- - ebből telített zsírok: 0 g
- Szénhidrát: 1,5 g
- - ebből cukrok: 0 g
- Fehérje: 0 g
- Só: 0,1355 g
további tudnivalók
Minőségét megőrzi: Lásd a csomagoláson feltüntetett időpontot.
Tárolás: Száraz, hűvös, napfénytől védett helyen.
Forgalmazó: Discovery Bliss Kft.
Származási hely: Kína
Az oldalunkon lévő adatokat folyamatosan frissítjük, törekszünk arra, hogy naprakészek legyenek. Szeretnénk felhívni azonban a figyelmet, hogy ennek ellenére a webshopon szereplő adatok (beleértve a termékfotókat, tápérték-, összetétel-, és allergén információkat is) csak tájékoztató jellegűek, a tényleges értékek eltérhetnek az élelmiszerek természetéből adódóan. A friss, aktuális információkat a termékek csomagolásán találják meg.