Részletes leírás
A hajdina (pohánka) régebben az egyszerű népi ételek sorába tartozott. Nagyipari méretű hántolása esetén előáztatják, vagy még kissé pörkölik is, ekkor a színe barnás tónust kap. A hőkezelés nélküli hajdinahántolás fehéres színű. Az íze sem olyan erős, mint a barna hajdináé. Beltartalmi értékei mindkét féle hajdinának egyformán említésre méltóak. A hántolását is házilag oldották meg hézagosra állított malomkövek között átdörzsölve távolították el a kemény héjszerkezetet.
A Naturkonyha fedezte fel ismét, és bár íze sajátosan különleges, erős, talán pont ezért is egyre népszerűbb."A legújabb kutatások alátámasztják a régi megfigyeléseket: a hajdina jótékonyan hat az érrendszeri megbetegedéseknél, a magas vérnyomásban szenvedőknél, a cukorbetegeknél. A főzési ideje az egyébként is rendkívül gyorsan megpuhuló hajdinához képest még rövidebb. Szinte csak pár perc. A felhasználhatósága szélesebb skálán mozog. Tehető müzlibe, levesbe, egyéb ételekbe, ahol az íz nem "lóg ki". Együtt főzhető kölessel is.
Fogyasztható:
sós vízben főzve köretként, édesen elkészítve magvakkal, gyümölcsökkel, mézzel müzliként.
Főzés:
2 - 3 percig.
Minőségét megőrzi:
A dobozon jelzett hónap végéig (nap,hó,év)
Tárolás:
Száraz, hűvös helyen tartandó!