Részletes leírás
Nature Cookta Kókuszliszt
Kiszerelés: 250 g
A specifikációban szereplő adatok 100 g termékre vonatkoznak.
Lágyan aromás, édes sütemények, ételek természetes hozzávalója. A kókuszliszt az alapanyagok között hamar pótolhatatlan kedvencünkké válhat. Az ínycsiklandó csokis-déligyümölcsös összetevőjű dessszertek fantasztikus kiegészítője. Nagy utat tett meg a Dél-Amerika trópusi területein őshonos kókusz, mire a boltok polcaira került. A lehullott magok hónapokig meg tudják őrizni csírázó-képességüket a tengeren úszva. Ennek köszönheti elterjedését a világon és hogy a tudatos vásárlók konyhájában is helyet kaphatott őrleménye.
A Nature Cookta Kókuszliszt a reformélelmiszer kínálat fontos szereplője, beilleszthető számos diétába (például a paleolit, vegán, vegetáriánus étrendbe is). Vegyszerek nélkül kókuszhúsból készítik. Szárítás és zsírtalanítás után finomra őrlik. Így kapják a krémszínű, a búzaliszthez hasonló állagú lisztet, mely sokoldalúan felhasználható.
A kókusz termesztése és történelme
A gyümölcs nem csak összetevőiben, hanem kapcsolódó történelmében, hiedelmeiben is különleges. A termés termékenységi szimbólum mivoltát Balin manapság is annyira komolyan veszik, hogy a nőknek nem szabad megfogniuk a kókuszdiót, nehogy még több gyerek szülessen a szigeten. A portugál felfedezők három csíranyílása miatt vigyorgó majomarcot láttak benne, s a cocos, azaz grimasz szót használtak erre a ,,dióra”.
Az egyszikűek osztályába tartozó kókuszpálma termése a virágzás után 400 nappal érik meg. Betakarítására különböző trükköket vetettek be az idők során. A rövid törzsű fajták ültetése mellett Indonéziában szedésére majmokat tanítanak be, hogy ezt a nem egyszerű műveletet megkönnyítsék. Ahhoz, hogy a friss kókuszhoz juthassunk, a helyiek szerint segítségül hívhatjuk a pálmatolvaj nevű földi remeterákot, mely erőteljes ollóival könnyedén feltöri a csodaszert rejtő kemény héjat.
Kókuszliszt a konyhában
A trópusokon élőknek nagyon sokat jelent a kókuszpálma és termése, a belőle készített liszt pedig nagy segítség a vegetáriánusok, a vegánok, a pcos-ok konyhájában.
A Nature Cookta Kókuszliszt egy sokoldalúan felhasználható alternatíva fehérlisztre.
A muffinoknál, süteményeknél és az amerikai palacsintáknál teljes mértékben helyettesítheti a búzalisztet, de legtöbb esetben érdemes más lisztekkel (például gesztenyeliszttel, mandulaliszttel vagy tápiókaliszttel) keverve használni. Ha 100%-ban szeretnénk kókuszlisztet alkalmazni, adjunk egy tojással többet a receptben szereplő mennyiséghez képest, így a sütemény kevésbé morzsálódik, valamint a búzaliszthez hasonlítva rövidebb ideig kell sütni.
Finom aromája ételeinknek különleges ízt kölcsönöz. A Nature Cookta Kókuszliszt nem édesített, de a kókusz édes ízének köszönhetően az ételeink kevesebb cukrot vagy édesítőt igényelnek a receptben szereplő mennyiséghez képest.
Használhatjuk levesek, szószok, gyümölcsturmixok készítéséhez, főzelékek sűrítésére is. Nagyon jól kihangsúlyozza a vanília és a csokoládé ízét. Szórhatjuk müzlire, vagy reggelire mindössze 5 perces előkészülettel fenséges kókuszpalacsintával lephetjük meg magunkat vagy a család tagjait. A Nature Cookta Kókuszliszt nem azonos a kókuszdarálmánnyal.
ÖSSZETÉTEL
Tartalmaz: 100% kókuszliszt
Átlagos tápérték 100 g-ban:
- energia: 1339 kJ/320 kcal
- zsír: 12 g
- amelyből telített zsírok: 11 g
- szénhidrát: 9 g
- amelyből cukor: 9 g
- rost: 50 g
- fehérje: 19 g
- só: 0 g
TOVÁBBI TUDNIVALÓK
Tárolás: száraz, hűvös helyen
Az oldalunkon lévő adatokat folyamatosan frissítjük, törekszünk arra, hogy naprakészek legyenek. Szeretnénk felhívni azonban a figyelmet, hogy ennek ellenére a webshopon szereplő adatok (beleértve a termékfotókat, tápérték-, összetétel-, és allergén információkat is) csak tájékoztató jellegűek, a tényleges értékek eltérhetnek az élelmiszerek természetéből adódóan. A friss, aktuális információkat a termékek csomagolásán találják meg.