Őszi vitaminpótlás gránátalmával

Mélybordó színű, rostokban és vitaminokban gazdag, egzotikus, savanykás ízű gyümölcs – mi az? A válasz nem lehet más, mint a gránátalma. A Keletről származó gyümölcs magas antioxidáns-tartalma mellett ásványi anyagokban is gazdag, rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk immunrendszerünk erősségének megőrzéséhez, ami különösen fontos a hideg, vírusos időszakokban.

Gránátalma, az antioxidáns vitaminbomba

Az egzotikus gyümölcsről már az ókori Róma irodalmi és történelmi hagyatékában* is olvashatunk, a gránátalma továbbá az antik Perzsia kulináris örökségének is fontos részét képezi. A közel- és távol-keleti népek konyháiban ma is használatos a gránátalma szárított magja és leve - szószok, mártások, húspácok készítésére használják fel, alkalmazzák például csatni (chutney – indiai eredetű,fűszeres szósz) vagy curry elkészítéséhez.

A gránátalma ma már Európa földközi-tengeri vidékein és Dél-Amerika melegebb területein is széles elterjedt, hazánkban is megtalálható a nagyobb élelmiszerüzletek gyümölcs-kirakatában. Fogyaszthatjuk önmagában, készíthetünk belőle turmixot, dzsúszt, smoothie-t, elkészíthetjük teaként, kivonatát tabletta, vagy szirup étrend-kiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük – bármelyik megoldás mellett is döntünk, a gránátalma gazdag rost- és vitamintartalmának köszönhetően jó választásnak bizonyul az immunerősítés szempontjából.

*lásd: Titus Petronius Arbiter – Satyricon; Ovidius – Átváltozások

Érdekességek a gránátalmáról a granatalma.hu-n >>

Mi mindent tartalmaz?

A gránátalma legfontosabb hatóanyagai között tartjuk számon az antioxidáns hatású B-, C- és E-vitaminokat. Ezek a vitaminok az immunerősítés mellett számos élettani folyamat fontos alkotóelemei, többek között hozzájárulnak a haj, a bőr, a köröm; továbbá a csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez, a mentális egészség ápolásához, illetve segítik az öregedési folyamatok lassítását („anti-aging” hatás). Az egzotikus gyümöcs egyéb antioxidáns hatóanyagokat is tartalmaz – a benne található gyümölcssavak, az antocianidok és a flavonoidok felveszik a harcot a szervezetre káros hatással lévő szabadgyökökkel szemben és csökkentik az oxidatív stressz mértékét. 

Tippek a gránátalma pucolásához itt >>

Hogyan fogyasszuk? Recept-ötletek

1. Céklás-gránátalmás turmix receptje

Hozzávalók: 1 közepes méretű cékla, 1 alma, 1 gránátalma

Hámozzuk meg és szeleteljük fel apró kockákra a céklát, magozzuk ki a gránátalmát és az almát, majd 2-3 dl almalé vagy narancslé hozzáadásával turmixoljuk össze a gyümölcskeveréket. Fogyasszuk egészséggel! ☺

2. Narsharab (indiai gránátalma szósz, szirup) készítése házilag

Hozzávalók: 0,5 liter gránátalmalé, 65 gramm (kb. egy fél csésze) cukor, két teáskanál citromlé

Egy nagy, széles, fedetlen lábasban közepes lángon melegítsük fel a hozzávalókat addig, ameddig azok egy nagyjából homogén egyveleget alkotnak. Ezután alacsony lángon folytassuk a szósz elkészítését: a masszát nagyjából egy órán keresztül hagyjuk a tűzön, egészen addig, ameddig vastagsága el nem éri a szirupos állagot. Az édesebb íz eléréséért főzés közben további cukrot adhatunk a masszához. A kész szószt öntsük át egy befőttesüvegbe, majd miután kihűlt, a hűtőben tároljuk.

Érdekelnek a gránátalmalé termékek!

Gránátalma étrend-kiegészítők

A Multi-vitamin.hu kínálatában gránátalma-alapú termékek széles kínálatából válogathat: gránátalma-kivonat tabletta és kapszula formájában, gránátalma-csipkebogyó tea, gránátalma bőrápoló olaj, gránátalma sűrítmény és gránátalma koncentrátum – készüljön fel velünk a hidegebb időkre! 

Jó egészséget kíván a Multi-vitamin.hu csapata!

Gránátalma-termékek a Multi-vitamin.hu oldalán

Kapcsolódó termékek

    Cikkszám Cikksz. DRS0530

    A TERMÉK KIFEJEZETTEN CSAK ÜZLETEINKBEN VÁSÁROLHATÓ MEG! A TERMÉK HÁZHOZSZÁLLÍTÁSA TÖRÉKENYSÉGE MIATT NEM LEHETSÉGES!

    Készleten
    2 590 Ft
    Cikkszám Cikksz. NB866

    Kétszeresen koncentrált gránátalma sűrítmény, tiszta, finomítatlan gránátalma léből. Angol minőség.

    Készleten
    4 590 Ft