Részletes leírás
Az avokádó eredetileg Közép-Amerikából származik, ma már más trópusi és szubtrópusi területeken is él. Fő termőhelyei az USA, Mexikó, a karib-tengeri szigetek, Brazília, Indonézia, Új-Zéland, Izrael és Dél-Afrika. Az olajat a tenyérnyi, körte alakú, érett gyümölcsének húsából préselik, melyet azután centrifugálnak, majd további felhasználástól függően vagy csak leszűrik, vagy további finomítási eljárásoknak vetik alá.
Az avokádó olaj 85%-ban telítetlen zsírsavakból áll, és gazdag A-, E- és D-vitaminokban is. Antioxidáns vitaminjainak köszönhetően kevésbé avasodik. A benne található fitoszterinek felépítésükben hasonlóak a bőrben található koleszterinhez. Ennek köszönhetően az avokádó olaj kiválóan ápolja a száraz, kirepedezett, ekcémás bőrt. Ezen kívül elősegíti a bőr sejtjeinek megújulását, gyakran alkalmazzák érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr esetén, és hegek kezelésére. Masszázsolaj és natúr kozmetikumok készítéséhez is ajánlott.
Érdekes és hasznos tulajdonsága az avokádó olajnak, hogy emulgeáló képességgel rendelkezik, azaz önmagában is képes bizonyos mennyiségű olaj és víz emulgeálására. Ez elsősorban az ún. hűtőkenőcsök (cold cream) készítésénél hasznos, ahol az avokádó olaj kiválóan segítheti a stabil emulzió létrejöttét. Emulzió készítésekor együtt melegíthető az olajokkal. Nem különösen fényérzékeny, de nyári nappali készítményekben stabil (nem fényérzékeny) olajokkal keverve ajánlatos alkalmazni.
Önmagában vagy ún. bázisolajok (pl. mandula, földimogyoró, szőlőmag) hatásainak kiegészítésére zsíros olaj keverék készítésénél alkalmazható. Hagyományos bőr- és testápoló készítményekhez jellemzően 3-10%-os mennyiségben adagolják.