C-vitamin: mikor, mennyit és hogyan érdemes fogyasztani?

Szeletelt C-vitamin

A C-vitamin manapság már igen nagy népszerűségnek örvend, köztudott, hogy mennyire fontos, senkinek nem kell külön bemutatni. Azonban azt már jóval kevesebben tudják a C vitaminról, hogy hogyan kell helyesen fogyasztani, hogy a leginkább előnyünkre váljon ez az esszenciális tápanyag.

A C vitamin (aszkorbinsav) számos védelmi funkciót lát el a szervezetünkben, ezáltal erősíti az immunrendszert és optimalizálja a hormon szintet. Emellett fontos szerepet játszik a csontok és fogak felépítésében, valamint a kötőszövetek épségének megőrzésében. A vitaminok között a leginkább kutatott fajtáról beszélünk, több vizsgálat is fellelhető, ahol összehasonlították a felszívódását élelmiszerekből és a szintetikus természetazonos aszkorbinsavból (L-aszkorbinsav), így ma már tudhatjuk, hogy pontosan ugyanolyan jól szívódik fel mindkettő.1 Azonban ez az állítás nagyban függ az egyszerre bevitt dózistól. Zöldségekből és gyümölcsökből nem tudunk akkora mennyiséget elfogyasztani, amennyi átlépné a felszívódási limitet, azonban annyit is nehezen, amennyi fedezhetné a napi minimális igényünket.

De mennyi is az annyi? 

Napjainkban már mindenki számára világos, hogy a korábban ajánlott napi 60 mg C-vitamin elégtelen mennyiség, sőt, Szent-Györgyi Albertre hivatkozva sokan már a 10.000-12.000 mg-os megadózistól sem rettennek vissza. Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezője, eleinte 1.000 mg, később 4-5.000 mg, idős korára pedig 8.000 mg C-vitamint szedett télen-nyáron, azonban ez nem törvényszerű adagolás, akárcsak más étrendi tényezőt, ezt is érdemes személyre szabottan kezelni.

Félbevágott C-vitamin és C-vitamin kapszulák

Mivel vízoldékony vitaminról beszélünk, a felesleges aszkorbinsav 4-6 óra alatt kiürül a vizelettel, célszerűbb a napi többszöri, kisebb dózisokban való pótlás. A szájon át történő adagolással elérhető legnagyobb plazmakoncentrációt a kutatóknak 4 óránként adott 300 mg-nyi C-vitaminnal sikerült elérniük. A C-vitamin a belekben szívódik fel, de minél többet szedünk be egyszerre, annál inkább üríti a szervezetünk, általánosságban elmondható, hogy 200 mg-ig a C-vitamin felszívódása közel 100%-os, 1000 mg-nál már csak körülbelül 50-60%, de még ez is rendkívül jónak mondható. A maximális C-vitamin dózis, mely egyszerre képes felszívódni az emberi szervezetben, kb. 3000 mg.2,3 Van azonban egy tényező, amivel nagyban javíthatunk ezen az arányon, illetve a C-vitamin mennyiségének növelése nélkül fokozhatjuk annak hasznosulását, mégpedig a polifenolok használata, melyek magas antioxidáns hatással rendelkeznek. Ilyen például a zöldtea-polifenol epicatechin (EC), epicatechin gallate (ECG), epigallocatechin-gallate (EGCG), gallocatechin (GC),a szőlőmagból kivont oligomerik proantocianidin (OPCs), vagy akár a citrus bioflavonoidok és a csipkebogyó kivonat. Azon túl, hogy ezek a polifenolok önmagukban is előnyös hatással bírnak, a bennük lévő antocianidok és bioflavonoidok szinergikus hatásúak a C-vitaminnal vagy éppen elnyújtják a felszívódását, sőt még regenerálni is képesek lehetnek a már szervezetünk által antioxidánsként elhasznált C-vitamint és így azt újra és újra hasznosíthatjuk.4

Összegezve, minimum 500 mg C-vitamint javasolt szedni minden nap, de érdemes akár a 3000 mg bevitelt is elérni. Akut betegség esetén például egészen magas mennyiség is a hasznunkra válhat (ez esetben már szóba kerülhetnek a fent említett megadózisok), viszont itt is óvatosan kell bánni a számokkal, ugyanis jellemzően egy egészséges embernek már 10 g C-vitamintól hasmenése lehet. Tehát ahelyett, hogy feleslegesen túl magasra emelnénk a C-vitamin bevitelét, célravezető lehet helyette növényi kivonatokkal támogatni annak felszívódását, ezzel saját szervezetünket is, illetve javasolt megfontolni, hogy a D-vitamin bevitelünket is megemeljük. Választhatunk külön termékeket, amelyeket egy időben fogyasztunk el, de szerencsére manapság már számos kombinált készítmény is fellelhető a piacon, amelyek már magukban hordozzák ezt a hatékonyságot növelő praktikát.

C vitamin termékek kaphatók >>

Referencia

  1. Anitra C. Carr and Margreet C. M. Vissers: Synthetic or Food-Derived Vitamin C—Are They Equally Bioavailable? 5(11): 4284–4304.
  2. M Levine, C Conry-Cantilena, Y Wang, R W Welch, P W Washko, K R Dhariwal, J B Park, A Lazarev, J F Graumlich, J King, and L R Cantilena: Vitamin C pharmacokinetics in healthy volunteers: evidence for a recommended dietary allowance 16;93(8):3704-9. doi: 10.1073/pnas.93.8.3704.
  3. M Levine, S C Rumsey, R Daruwala, J B Park, Y Wang: Criteria and recommendations for vitamin C intake 281(15):1415-23. doi: 10.1001/jama.281.15.1415.
  4. J A Vinson, P Bose: Comparative bioavailability to humans of ascorbic acid alone or in a citrus extract 48(3):601-4. doi: 10.1093/ajcn/48.3.601.

Kapcsolódó termékek

    Cikkszám Cikksz. BOO844

    A C-vitamin az immunrendszer fő erősítője, fokozhatja a fehérvérsejtek képződését és azok működését. Fontos szerepet játszhat a csontok és porcok kötőszövetének felépítésében, valamint a vas szervezetünkbe való hatékony felszívódásában.

    Készleten
    3 215 Ft
    Cikkszám Cikksz. BioCo426

    Nyújtott felszívódású, hosszan tartó hatású C-vitamint és csipkebogyó kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta. 

    Készleten
    2 890 Ft
    Cikkszám Cikksz. ST744

    Nagy dózisú C-vitamint, valamint annak felszívódását és újrahasznosulását segítő növényi kivonatokat tartalmaz bioflavonoidokkal együtt.

    Készleten
    4 190 Ft
    Cikkszám Cikksz. JV6786

    Nyújtott felszívódású, hosszan tartó hatású C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény D3-vitaminnal, cinkkel és csipkebogyó kivonattal. 

    Készleten
    2 495 Ft
    Cikkszám Cikksz. VK0168

    Természetes összetevőket tartalmaz, amelyek egymás hatását erősítik, és így még pozitívabban hatnak a szervezetre.

    Készleten
    2 590 Ft
    Cikkszám Cikksz. BioCo3352

    A BioCo C+D duo nagy mennyiségben tartalmaz C- és D-vitaminokat, melyek hozzájárulhatnak immunrendszerünk normál működéséhez.

    Készleten
    2 990 Ft
    Cikkszám Cikksz. VK5934

    Minden tabletta 1000 mg C-vitamint, 4000 NE D-vitamint és 50 mg citrus bioflavonoidot tartalmaz! Kiváló minőség, magas hatóanyag tartalom,  kitűnő ár/érték arány!

    Készleten
    3 730 Ft
    Cikkszám Cikksz. PCK1206

    Az aszkorbinsav fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit.

    Készleten
    1 995 Ft
Szeletelt C-vitamin

Májvédelem máriatövissel

A májvédő gyógynövények egyik legismertebb tagját, a máriatövist vesszük most górcső alá. Az élénk lila színű növény - melyet a néphagyomány őszbogáncs, szamárkóró vagy boldogasszony tövise néven is számon tart -  a mediterrán térségben őshonos, mára azonban már világszerte elterjedt gyógynövények közé számolhatjuk. Legismertebb hatóanyaga a szilimarin nevű vegyületcsoport, mely igen erős antioxidáns és májvédő hatással bír. 

Az útifűmaghéj jótékony hatásai

Az emésztéssegítő, diétás étrend-kiegészítők palettájának egyik közkedvelt tagja az útifűmaghéj. Magas rosttartalmának köszönhetően hatékony segítséget nyújthat az egészséges emésztés megtartásában.

Hogyan kerüljük el a felfázást?

Noha a felfázás elkerülésére szolgáló, 100%-os hatékonyságú megelőzési mód nem létezik, az egészséges étrend alappilléreinek követésével és néhány egyszerű szabály betartásával sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a felfázással és a húgyúti fertőzésekkel járó, kellemetlen tüneteket.

Vitamin-kvíz

Ellenőrizd tudásod a vitaminok témakörében ezzel a 7 kérdéses kvízzel!

Superfoodok a kamrából, immunerősítés a mindennapokban

Nem csupán a távoli országokból érkező, egzotikus gyümölcsök és zöldségek között lelhetünk superfoodokra - a „szuperételek” ott lapulnak a kamrában és a hűtőszekrény gyümölcstartójában, és kiváló immunerősítő hatással bírnak!