Részletes leírás
Kiszerelés: 60 tabletta
L-karnitin (L-carnitine) egy összetett aminosav, mely az emberi szervezetben két esszenciális aminosavból képződik: a lizinből, illetve a metioninból. Régen a vitaminok közé sorolták, de az ember is képes előállítására, így nem tekintjük vitaminnak. Az egészséges embereknél általában megtermelődik a szükséges mennyiség, azonban szívbetegeknek, vagy sportolóknak nagyobb mennyiségre van szükségük, így külön kell azt beszedniük étrend-kiegészítő formájában.
Az L-Carnitine jótékony hatásai
- Fokozza az izmok erőnlétét és hatékony az izomláz csökkentésében
- Csökkenti a testzsír mennyiségét
- Hozzájárul az egészséges szívműködéshez, fokozza a szívizom erőnlétét
- Csecsemők és kisgyermekek szervezetében korlátozott mérték a karnitin termelése, ezért különösen a terhes és szoptató anyák L-karnitin igénye jelentősen megnő
- Mivel az L-karnitint elsősorban a hús- és tejtermékek tartalmazzák nagyobb mennyiségben, a vegetáriánus táplálkozás a szervezet L-karnitin szintjének csökkenéséhez vezethet
- Az immunrendszer legyengülésével, a krónikus kimerültséggel, ill. az időskorral együtt jár a szervezet alacsonyabb L-karnitin szintje
- Segíti az edzések utáni regenerációt
- Enyhíti az izomszövet sérüléseit.
- Megköti az anyagcsere során létrejövő savakat
- Csökkenti a szervezet tápanyagigényét
- Az L-Carnitine előnye sportolók számára
Miért jó az L-karnitin?
A szívizom számára, valamint a növekedéshez, és az izomzat fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A szervezet energiatermelése a sejt mitochondriumnak nevezett belső szervecskéjében történik, ahová a hosszúszénláncú zsírsavak csak karnitin segítségével tudnak eljutni. L-karnitin hiányában vagy elégtelen karnitin jelenlétében megáll ez a folyamat.
A karnitint a szervezetünk képes előállítani, amennyiben elegendő mennyiségű vas, B1- és B6-vitamin, valamint két aminosav a lizin és a metionin jelen van a táplálékunkban. Az l-karnitin szintézise függ ezen kívül a C-vitamin ellátottságunktól is.
Ezek bármelyikének hiánya karnitin-hiányhoz vezethet. L-karnitinhoz hozzájuthatunk állati eredetű élelmiszerekből – elsősorban vörös húsokból – de ebből egy diétázó nem eszik sokat, egy vegetáriánus szinte semennyit. Először 1905-ben izolálták húsból, neve is ebből származik (carnus, carn- ~hús).
A napi alkalmazott mennyiség 500-2500mg között szokásos. Étrend-kiegészítőként 500-1000mg-os kiszerelésben kapható Európában. Magyarországon 500mg-os a forgalomba hozható legnagyobb mennyiség.
Használata biztonságos, azonban a 3000 mg feletti adagok fogyasztása halszagot okozhat a bélbaktériumok karnitin bontása miatt.
Használata biztonságos. Még extrém nagy adagok esetén sincs ismert mellékhatása.
OGYÉI nyílvántartási szám: 24331/2020
Napi ajánlott mennyiség: 1 tabletta edzés előtt 30-60 perccel.
Hatóanyag a napi adagban: 680 mg L-karnitin
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!
Minőségét megőrzi: a csomagoláson / terméken jelzett időpontig.
Forgalmazó: Vitaking Kft.
Az étrend-kiegészítők az érvényben levő európai uniós szabályozás szerint élelmiszereknek minősülnek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat. Bár az étrend-kiegészítők kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani.
A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A termék nem gyógyít betegségeket! A termék nem az orvosi kezelés helyettesítésére alkalmas! Betegség esetén használatát beszélje meg kezelőorvosával. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Ne szedje a készítményt, ha az összetevők bármelyikére érzékeny vagy allergiás! Kisgyermektől elzárva tartandó!