Original Chia mag 200g

690 Ft

A Chia, más néven azték zsálya, vagy latin nevén Salvia Hispanica egy a menták családjába tartozó virágos növény. Őshonos Közép- és Dél-Amerikában, ahol az aztékok alapvető élelmiszere volt a Kolumbusz előtti időkben.
Részletes leírás és specifikáció
    Készletinformáció
  • Központi raktár

    Készleten van a termék

  • Szent István körút

    Átvehető ma 19:30-ig

  • Rákóczi út

    Átvehető ma 19:30-ig

  • Pólus

    Átvehető ma, nyitás: 10:00

Mennyiség: db

Részletes leírás

Összetétel: 100 százalék egész Azték zsályamag (Salvia hispanica).

Kiszerelés: 200g

Felhasználás: Joghurthoz, müzlihez, tejtermékekhez, levesekhez, salátákhoz, öntetekhez, süteményekhez egyaránt hozzáadható, nem változtat azok eredeti ízén.
Vízbe keverve bezselésedik.

Tárolás: szobahőmérsékleten (20-25 Celsius fokon).

Tápanyagtartalom 100g termékben:
Energiatartalom 1650 kJ / 400 kcal;
Fehérje: 20 g;
Szénhidrát: 17 g;
Abból cukorfélék: 0-1 g;
Zsír: 31 g: abból telített zsírsavak: 3,1 g, egyszeresen telítetlen zsírsavak: 1,9 g, többszörösen telítetlen zsírsavak: 25,0 g: abból n-3-zsírsavak (Omega 3): 18,6 g, n-6- zsírsavak (Omega 6): 4,8 g, n-9- zsírsavak (Omega 9): 1,6 g;
Rostanyagok: 37,9 g;
Nátrium: 0 g.

MI A CHIA MAG?
A Chia, más néven azték zsálya, vagy latin nevén Salvia Hispanica egy a menták családjába tartozó virágos növény. Őshonos Közép- és Dél-Amerikában, ahol az aztékok alapvető élelmiszere volt a Kolumbusz előtti időkben.

A Chia szó jelentése “olajos” és a Nahuatl chian szóból származik.

A Chia mag fantasztikus összetevői miatt nagy jelentőséggel bír.

A CHIA MAG TÖRTÉNETE

AZ AZTÉKOK ŐSI KINCSE

A Chia magot az aztékok és a maják használták feljegyzések szerint élelmiszerként már ie. 3500 -ban. Kolumbusz idején az aztékok 3 fő tápláléka közé tartozott, a kukorica és a bab mellett. A Chia magot használták gabonaként, olajat préseltek belőle, valamint arc és test festék alapanyagaként. A dél-amerikai azték és maja törzsek a “futók étke”-ként is nevezték, ugyanis elegendő energia és tápanyag forrásként szolgált egy hosszú vadászati napra is.

Az aztékok által leigázott népek, adóként Chia magot adtak az uralkodóknak, valamint vallási szertartások alkalmával az isteneknek ajánlották.

A legenda úgy tartja, hogy a spanyol hódítók látva, hogy a Chia mag milyen fontos szerepet játszik a dél-amerikai kontinens őslakóinál, úgy gondolták, hogy ha kiírtják a Chia ültetvényeket, akkor könnyebben meghódíthatják Dél-Amerikát. Ez a gondolat sajnos majdnem a Chia mag – vagy másnéven aztékzsálya-mag – teljes pusztulásához vezetett.

MEGOLDÁS A MAI MODERN TÁPLÁLKOZÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ BETEGSÉGEKRE

A Chia mag csak a közelmúltban került újra a figyelem középpontjába.

Érdemes megjegyezni, hogy 500 évvel az amerikai kontinens felfedezése után, a modern tudomány rávilágított arra, hogy a Dél-Amerikában élő őshonos lakosság étrendje sokkal egészségesebb volt a modern étrendhez képest. A Chia mag mint egy újonnan felfedezett élelmiszer lehetőséget biztosít, hogy rendszeres fogyasztásával egészségesebbé tegyük étrendünket, mivel nagyon magas százalékban tartalmaz omega 3 zsírsavakat, antioxidánsokat, élelmi rostokat, ásványokat és vitaminokat.

Amióta a 90-es évek tudományos kísérletei rávilágítottak arra, hogy növelni kell az Omega 3 zsírsavak fogyasztását a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák, a depresszió megelőzése érdekében, a Chia mag újra jelentős szerepet kapott a táplálkozásban.

A CHIA MAG FŐ JELLEMZŐI
MI TESZI A CHIA MAGOT KÜLÖNLEGESSÉ? MIÉRT NEVEZTÉK AZ AZTÉKOK A “FUTÓK ÉTKE” -NEK?
- a leggazdagabb természetes lelőhelye az Omega 3 zsírsavnak
- növényi termék, így koleszterinmentes
- gazdag oldhatatlan (több mint 30%) és oldódó (5-6%) rostokban egyaránt
- telített zsírsav tartalma nagyon alacsony
- proteinben gazdag
-antioxidánsokban gazdag
- magas ásványi anyag tartalma van: kálcium, magnézium, vas, cink, A és B vitaminok, réz, kálium.
- évekig tárolható
- felhasználása széleskörű lehetőségeket kínál a mindennapi egészséges táplálkozásban

Pozitív tulajdonságai mellett azonban a „chia magnak” lehetnek káros egészségügyi hatásai is. Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 gramm „chia magnál” nem lehet többet fogyasztani.

A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A termék nem gyógyít betegségeket! A termék orvosi kezelés helyettesítésére nem alkalmas! Betegség esetén használatát beszélje meg kezelőorvosával. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Ne szedje a készítményt, ha az összetevők bármelyikére érzékeny vagy allergiás! Kisgyermektől elzárva tartandó!
 

Teljes leírás

Vásárlói vélemények

Az értékeléshez be kell jelentkezned
5 csillag
0
4 csillag
0
3 csillag
0
2 csillag
0
1 csillag
0