Ételallergia VS ételintolerancia

  • 2017.május 26. péntek
  • laktózérzékenység, gluténérzékenység, ételallergia
 
Ételallergia VS ételintolerancia

A legtöbb ember számára élvezetet jelent az evés, azonban az utóbbi években a jelentések szerint egyre többen szenvednek ételallergiától vagy ételintoleranciától.

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy az ételintolerancia csak egy új elnevezés az ételallergia kapcsán, vagy annak egyik fajtája.

Mi is a különbség az ételallergia és ételintolerancia között?

A legfontosabb különbség, hogy amíg az ételallergia által kiváltott reakciókért minden esetben az immunrendszer tehető felelőssé, addig az ételintolerancia tüneteit az emésztőrendszer okozza.

Ételallergiáról akkor beszélünk, amikor az elfogyasztott táplálék egyes alkotóelemeire az immunrendszerünk kórosan válaszol. Az étkezés után a szervezet azonnali immunválasza az elfogyasztott étel és ételadalékokban található allergénekre, mely heves tünetekben jelentkezik. Az étkezést követően kb. egy órán belül kialakulnak a tünetek.

Az allergiás reakció kialakulása nem függ az elfogyasztott étel mennyiségétől, már kis mennyiségtől is kialakul. Klinikailag bizonyítottan a gyermekek 6-8%-át, a felnőtteknek pedig mindössze 3%-át érinti az ételallergia.

Az ételintolerancia is az elfogyasztott ételre adott abnormális válasz, azonban ezt nem immundefektus okozza. Az ételintolerancia hátterében az emésztőrendszer betegsége áll. Több fajtája létezik, mint például az enzimdefektusok. A tápcsatornában található táplálékok egy részét enzimek bontják le. Az enzimek csökkent vagy teljes hiánya miatt viszont a szervezetünk nem, vagy csak részben tudja lebontani, megemészteni az elfogyasztott ételt. Amennyiben nem fogyasztják rendszeresen vagy nagyobb mennyiségben, úgy a tünetek nem jelentkeznek, ha azonban igen, akkor nagyon kellemetlen panaszokat okoznak, megnehezítik az életet és az életminőség romlásához vezetnek. Az étkezést követően jóval később jelentkeznek a tünetek.

A reakció megjelenése és súlyossága függ az elfogyasztott étel mennyiségétől.Az ételallergiák és ételintoleranciák kezelésének legfontosabb lépése a prevenció, vagyis a megelőzés! Kerüljünk minden olyan ételt, amely a panaszokat okozza!

Tejfehérje allergia

Ilyenkor a tehéntej (vagy abból készült termékek) fehérjéire reagál az immunrendszer kórosan.

Tejcukor érzékenység, vagyis laktózintolerancia

Akkor alakul ki, amikor a bélrendszer nem termel olyan enzimeket (laktáz), melyek a tejtermékben lévő cukorfélék (laktóz) lebontásához szükségesek.

Lisztérzékenység, vagyis gluténérzékenység - Cöliakia

A vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, amelyet a búzafélékben (búza, árpa, rozs) található fehérje a glutén vált ki az erre érzékeny embereknél.

Mindhárom problémára megoldást jelentenek a The Bridge Bio gabonaitalai, főzőkrémjei és desszertjei. Melyek mind tej- és laktózmentesek, néhány kivételével pedig gluténmentesek is! https://multi-vitamin.hu/The-Bridge-tejhelyettesito.html

Magas szárazanyag tartalommal, kizárólag növényi összetevőkből, minősített organikus gazdálkodásból származnak, hegyi forrásvízzel, tengeri sóval és hozzáadott cukor nélkül.

Ajánlott termékek

The Bridge Bio Kókuszos Rizsital 1000ml

A "Kókuszos Bio Rizsital" frissítő nyári ital, melynek összetevői kizárólag organikus gazdaságokból származnak. Természetesen édes, könnyen emészthető ,és a mandulapasztának köszönhetően kiváló frissítő hatású ital.

Listaár: 860 Ft
Kedvezményes ár:
750 Ft

The Bridge Bio Rizsital Natúr 1000ml

A The Bridge "Rizsital" organikusan termesztett olasz rizsből előállított teljesen növényi eredetű, kellemes ízű és kiválóan emészthető ital, amit kisbabák is fogyaszthatnak.

Listaár: 690 Ft
Kedvezményes ár:
600 Ft

The Bridge Bio Rizskrém "tejszín" 200ml

A Bio Rizskrém "tejszín", az ideális termék, hogy ízletes ételeket készítsünk egészségesebben, könnyedebben és kevesebb növényi zsiradékkal.

Listaár: 420 Ft
Kedvezményes ár:
350 Ft