F-vitamin

F-vitaminnak azokat az esszenciális zsírsavakat nevezzük, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, de nagy szüksége van rá. Ezeket a telítetlen zsírsavakat étkezéssel kell bevinni a szervezetbe. Két fő csoportjuk az omega-3 és az omega-6. Az omega-3 csoporba tartozik a dokozahexaén (DHA), a eikozapentaén sav (EPA), az alfa-linolésav. Az omega-6 családhoz sorolandó a linolsav és a gamma-linolésav.

Ezek a zsírsavak a telített zsírsavakat égetik el, működteti a belső elválasztású mirigyeinket és antioxidáns hatással is rendelkezik. Csökkentik a koleszterin lerakodását az érfalakban, vagyis segítségükkel megelőzhetőek a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Hiánya során különböző bőrbetegségek jelentkezhetnek ezenkívül immunrendszerünk legyengül, érszűkület és érelmeszesedés alakulhat ki. Krónikus emésztési zavarok léphetnek fel, torok- és mandulagyulladást kaphatunk el. Hiánytünet még az ekcéma, a korpás haj, a pattanásos bőr. Ezeket mind elkerülhetjük, ha a bevitt tápláléknak minimum 1%-a telítetlen zsírsavakból áll. Természetes forrásai a hidegen sajtolt növényi olajok, az olajos magvak és az avokádó.

H-vitamin

A H-vitamin vagy másik nevén a biotin minden előlény sejtjében jelen van. Ként tartalmaz, a hám védelmi funkciójában tölt be igen jelentős szerepet. A bélbaktériumok szintézise és előállítása az emberi szervezet teljes H- vitamin igényét fedezi. Ha a bélbaktériumokat gyógyszeresen kipusztítják, A biotin hiánya miatt depresszió, bőrszárazság és szőrhullás, rossz hajkondíció, érzékeny fájó izomzat, kimerültség, ingerlékenység, étvágytalanság, hányinger, faggyúképződési zavar, idegbántalmak, kopaszság és korán őszülő hajzat mutatkozik.H-vitamin hiányhoz vezethet a túl sok tojás fogyasztása, mert a tojásban levő avidin a H-vitamin ellenanyaga. Biotint találhatunk egyébként a májban, a vesében, az élesztőben, a paradicsomban, a diófélékben, a ribizliben, a karfiolban.

P-vitamin

A rutin a bioflavonoidok közé tartozó sárga festékanyag, a 'flavon' vegyülete. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal nem gyógyíthatók, de citromlé vagy paprikakivonat adására javulnak. A P-vitamint a paprikából sikerült kivonni. Ez az anyag csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét (permeabilitását), innen az elnevezése is. A P-vitamin segíti a C-vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket.