Az E-vitamin is egy gyűjtőnév: azokat a vitaminokat foglalja magába, melyek szerkezetét 1943-ban Fernholz írta le. Annak ellenére, hogy zsírban oldódik, a szervezet csak rövid ideig képes raktározni, ezért fontos, hogy rendszeresen pótoljuk.

Formái: D-alfa-tokoferol (természetes és jól felszívódó), D-alfa-tokoferil-acetát (ecettel kombinált, nagy stabilitású), D-alfa-tokoferil-szukcinát (rákellenes kutatásokban használják fel)

Az E-vitamin egy antioxidáns hatású vegyület, mely segít semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett szabadgyököket. Ezenkívül szükségünk van e vitaminra, hogy agyunk és szívünk megfelelően működjön. A vitamin csökkenti a rákfajták kialakulásának kockázatát és a trombózis megjelenésének esélyét. Lassítja az öregedést, késlelteti a ráncok megjelenését. Még a PMS tüneteit is enyhíti. A DNS működésében is alapvető a szerepe. A sejtfalakat megfelelő állapotban tartja, megőrzi a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvértestek egészségét. Erősíti az immunrendszert.

Miben találjuk meg?

Az E-vitamint egyszerűen pótolhatjuk búzacsíraolaj, napraforgómag, mogyoró, mandula, édes burgonya és müzli fogyasztásával. De azt fontos tudni, hogy nem minden növényi olaj jó E-vitamin forrás. A szója- vagy mogyoróolajban például igen sok az E-vitamin gamma változata, mely igen kevéssé aktív.

Hiánya

E-vitamin hiány során rengeteg betegség kialakulhat: kimerültnek érezzük magunkat, bőrünk sokkal sérülékenyebb. Lassan gyógyulnak sebeink, visszereink kitágulnak. És még a terméketlenség egyik oka is lehet az E-vitaminnak a hiánya.

Egyéb infók

Felszívódást nagyban elősegíti a C-vitamin és a zselén egyidejű fogyasztása. De sok minden gátolhatja e folyamatot: például a fogamzásgátlók, a túladagolt réz és mangán, a légszennyezés, a transz-zsírok, a szervetlen vas.

Naponta 100-1000 mg-ra van szükségünk, de hosszú távon csak maximum 800 mg/nap fogyasztható. Ajánlott a fogyasztása azoknak, akiknek a családjában rendszeresen előfordult szívinfarktus, akik erős légszennyeződésnek vannak kitéve, illetve akik szeretnék lassítani testük öregedését ill. a sportolóknak.

E és K-vitamin ajánlatainkat itt találja meg!