D-vitamint találunk a halmájolajakban, a heringben, a makrélában, a lazacban, a májban és a tojásban. De a tej és tejtermékek, valamint a cheddar sajt is kitűnő D-vitamin forrás.

A D-vitaminokat kalciferolnak is nevezik. Ez egy gyűjtőnév, mely több azonos hatású anyagot tartalmaz, melyeknek kémiai szerkezete eltérő. Az angolkór gyógymódjának felfedezése közben fedezték fel a csukamájolaj gyógyító hatását és a napfénnyel besugárzott táplálékról is ugyanezt állapították meg. Az utóbbiból kristály formájában előállított anyagot D1-vitaminnak nevezték el, amely kalciferolt és lumiszterint tartalmaz. Az erősebb hatású kalciferol a D2-vitamin nevet kapta. A további kutatások még egy anyagot fedeztek fel, a 7-dehidrokoleszterint, amely a bőrben ultraibolya sugárzás hatására, D3-vitaminná alakul. Az állati eredetű élelmiszerek D3- és D2-vitamint, a növényi eredetűek D2-vitamint tartalmaznak.

A D-vitamin hormonszerű természetes anyag, vagyis nem ugyanott hasznosul a szervezetben, mint ahol termelődik. Leginkább a napsugárzás hatására alakul ki a bőr alatt elraktározott provitaminokból.

A D-vitamin a kalcium és a foszfor felszívódását segíti valamit a csontképződés folyamatának meggyorsításában játszik fontos szerepet.

Forrásai

D-vitamint találunk a halmájolajakban, a heringben, a makrélában, a lazacban, a májban és a tojásban. De a tej és tejtermékek, valamint a cheddar sajt is kitűnő D-vitamin forrás.

Hiánya

A D-vitamin hiány legfőképp a növekedésre hat károsan: gyermekkorban lassú növekedést eredményez vagy rosszabb esetben angolkórt, de felnőttkorban is komoly csontgondokat okoz. Ilyenek például a csontlágyulás, csontritkulás, de az izomgyengeség is a D-vitamin hiánytünete lehet. Tartós hiánya pedig súlyos következményekkel jár: a csontritkulás mellett az izomtömeg megfogyatkozik, szív és érrendszeri panaszok jelentkeznek, autoimmunbetegségek alakulhatnak ki. Valamint e vitamin hiánya nagyban hozzájárul a mellrák, prosztatarák, vastagbélrák kialakulásához.

Egyéb infók

Felszívódását elősegítik az olajok, de a hashajtóként alkalmazott ásványi olajok nagyban gátolják azt. Optimálisan naponta 5-15 mg-ra van szükségünk. A vegetáriánusok és tejet, tojást sem fogyasztók, az 55 évnél idősebbek, a terhes, illetve szoptató anyák, és a csontritkulással fenyegetett emberek mellett mindazoknak érdemes napi rendszerességgel D-vitamin-kiegészítőt fogyasztaniuk, akik a nyári hónapok alatt kevés napsütést élvezhetnek.

Túladagolásakor gyenge étvágy, hányinger, fokozott vizelet-kiválasztás, gynegeség, idegesség, szomjúság, fejfájás jelentkezhet.

A és D-vitamin ajánlatainkat itt találja meg!