Az A-vitaminról általában

Az ókori egyiptomiak és a görögök számára is világos volt, hogy bizonyos anyagoknak köszönhetően javul az éjszaka jelentkező látászavar. Azonban 1913-ig kellett várni, amíg az A-vitamint azonosítani tudták. 1931-ben Paul Karrel kapott Nobel-díjat az A-vitamin szerkezetének leírásáért.

Az A-vitaminnak két formája van: az állati eredetű táplálékokban retinol alakjában, a növényi eredetű élelmiszerekeben karotinoidként fordul elő. A-vitamin úgy keletkezik, hogy a karotin szétszakad. Az A-vitamin legfontosabb szerepe pedig a látásban van: a rodopszin nevű pigment előállításához a szervezetnek erre a vitaminra van szüksége.

Ezenkívül az A-vitamin szükséges az ajkak és a tüdő nedvesen tartásában, a testszövetek megfelelő növekedésében és a bőr egészségének megőrzésében. De nagy szerepe van abban is, hogy az immunrendszer le tudja küzdeni a baktériumok, vírusok, élősködők okozta fertőzéseket is.

Miben található meg?

Az A-vitamint nagy mennyiségben megtaláljuk a különböző belsőségekben, a májban, a vesében, a szívben, de a tej és tejtermékek, a tengeri halak és a tojássárgája is kitűnő A-vitamin forrás. Provitaminját a sárgarépa, paraj, sütőtök, barack, sárgadinnye, paprika és a különböző sárgás, pirosas gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák.

Mi történik, ha szervezetünkben kevés az A-vitamin?

A-vitamin hiányában szürkületi vakság, fertőzésérzékenység jelentkezik. Gyermekkorban e vitamin hiánya lassú növekedést és a fogzománc lassú kialakulását eredményezi. De jellemző még a szem szaruhártyájának kiszáradása és a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai is.

Egyéb információk

Felszívódását elősegíti az olaj és a zsiradék, de bizonyos szerek (pl. a magas koleszterinszint kezelésére felírt kolesztiramin vagy a savlekötők) gátolják az A-vitamin felszívódását. Emellett a cinkszegény étrend is gátló tényező.

Napi ajánlott mennyisége a férfiáknál 9000 μg/nap, a nőknél 7500 μg/nap. A vitamin zsírban oldódik, a májban raktározódik. Túladagolása felhalmozódáshoz és ritkábban mérgezéshez is vezethet. Túladagolása esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, bőrhámlás, a csontok elváltozása, vesebántalmak, ízületi fájdalmak.

A-vitamin ajánlatainkat itt találja meg!