Kategóriák
Olajok | Egyéb kategóriák | Page 3-30 | Bioegészség kft 0 termék

Olajok

Manapság a telített zsírsavakban gazdag állati eredetű zsírok elhagyása ajánlott irányelv. Mindemellett fontos a telítetlen zsírsavakban bővelkedő növényi olajok megfelelő arányú használata is. Zsírokra azért van szükségünk, mert gyorsan mobilizálható tartalék tápanyagok: energiaforrásként szolgálnak a szervezet számára. (Egy gramm zsír kétszer annyi energiát tartalmaz, mint egy gramm szénhidrát vagy fehérje.)
A zsírban oldódó vitaminok (A-,K-, D-vitamin, E-vitamin) csak zsírokkal együtt szívódnak fel, ezért ez a nevük. Segítenek a testhőmérséklet állandó szinten tartásában. Szükségesek a sejthártya felépítéséhez és egyes hormonok hatásmechanizmusához.
A telített zsírok ha túl sokat fogyasztunk belőlük, károsítják a szív-keringési rendszert. Emiatt alakulhat ki a magas koleszterinszint, a túlsúly, az érelzáródás és a magas vérnyomás. Leginkább az állati eredetű zsiradékok tartoznak ide, valamint a pálmazsír.
A telítetlen zsírok általában a hidegen sajtolt növényi és halolajok. Segítenek leoldani az érfalakról a lerakódást, csökkentik a koleszterin-szintet, vagyis általában ellentétesen működnek a telített zsírok egészségkárosító hatásaival szemben.
A legjobb minőségű, legnagyobb hatóanyag tartalmú olajakat hidegen sajtolással nyerhetjük. A hidegen sajtolás azt jelenti, hogy az alapanyagot sem a préseléskor, sem azt megelőzően nem teszik ki 27 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletnek. Ezeknek az olajoknak magas az antioxidáns, és E-vitamin tartalma, ugyanakkor nagyon karakteres az ízűk, így sütésre-főzésre nem a legalkalmasabbak (bátrabbak nyugodtan próbálkozzanak), salátákhoz viszont kiválóak.
Ha a préselésnél használt hengereket felmelegítik, illetve a magvakat és az olajat különböző kémiai anyagokkal kezelik, akkor már finomított olajokról beszélünk, amelyek kevésbé értékesek, emellett csökken az olajok zamata is. A finomított étolajak (napraforgóolaj, repceolaj) íze semlegesebb, ezért sütésre, főzésre alkalmasabbak, salátákhoz kevésbé ajánlottak.
Kínálatunkba megtalálhatók a teljesség igénye nélkül mind a magokból (napraforgó, len, szezám), diófélékből (dió, mandula), magcsírákból (kukorica, búza) hidegen sajtolással előállított termékek.

Rendezési mód:

Mandulaolaj
Mandulaolaj

Pödör olajok és egyéb termékek
Pödör olajok és egyéb termékek

Lenmagolaj
Lenmagolaj

Mákolaj
Mákolaj

Kendermagolaj
Kendermagolaj

Tökmagolaj
Tökmagolaj

Lacazolaj

Tájékoztatunk, hogy a honlap cookie-kat használ anonim látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. Bővebb információért olvasd el adatvédelmi tájékoztatónkat.